fbpx

Gledalci RTV plebiscitarno odločili: odpoved skrajno levim aktivistom na RTV bi bila upravičena

Foto: Zajem zaslona

Skrajni levičarji na RTV Slovenija se obnašajo, kot da je javni zavod njihova zasebna družba za promocijo socialistične ideologije. Zato so bili na smrt užaljeni, ko je trenutno vodstvo prvo po 30 letih samostojne države končno postavilo meje nasilniškega obnašanja levičarskih novinarjev in jim zagrozilo z odpovedmi pogodbe o zaposlitvi.

Novinarski sindikati, ki so le RTV-jevski izrastek Društva novinarjev Slovenije, ki ga je že zdavnaj ugrabila trdo-leva politična opcija, govorijo, da gre za izvajanje političnega pritiska na novinarje, za krnitev njihove neodvisnosti in kršitev ustavno zagotovljene pravice do govora, oglasili pa so se tudi v samem društvu, kjer so tradicionalno že prav komično na strani leve politike:

Branik neodvisnosti v Sloveniji je seveda preneseni pomen za družbeno-političnega aktivista, ki mu ne sme nihče nagajati, medtem ko brani lik in delo slovenskih levih politikov in tekovine krvave revolucije ali ko piše o neenakosti v zahodnih državah. A eno so cehovske organizacije, ki branijo svoje vojščake nesmrtne proletarske revolucije, drugo so ljudje, ki vsak mesec plačujejo 12.75 evra na mesec in nimajo nobene besede, ali si odurno pijana Tanja Gobec zasluži odpoved oz. če si Špela Kožar zasluži opomin, če desne politike ožigosa za podpornike neonacizma. Si Igor E. Bergant zasluži opomin, če je bodočo voditeljico Italije označil za neofašistko, čeprav se je sama fašizmu odločno odpovedala? Vprašanja, o katerih plačniki RTV- prispevka nikoli ne bomo odločali.

Na portalu Siol so zato izvedli anketo, kjer so ljudje vprašali, ali je prav, da je vodstvo izdalo novinarjem opomin pred odpovedjo, potem ko so nenadzorovano vdrli v studio, ko so tam potekale informativne oddaje.

Spomnimo. Vodstvo RTV Slovenija je pred časom poslalo opozorilno pismo aktivističnim skrajnežem, zaposlenim v javnem zavodu, ki so vdrli v studio. Vsebino pisma je na svojem Facebookovem profilu predstavila kar razvpita Evgenija Carl:

“Dne 5. 9. 2022 je javna uslužbenka med 19:33:28 uro in 19:33:28 uro nepooblaščeno vstopila v Studio 3 TV Slovenija in v času, ko se je oddaja Slovenska kronika predvajala v živo, za voditeljem v kadru stala 22 sekund. Na ta način je programski čas, namenjen oddaji Slovenska kronika, izrabila za osebno izražanje mnenja in s tem nedopustno posegala v programsko shemo.”

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough se ob tem sklicuje na pravilnik, ki določa, da vstop in zadrževanje v varovane in druge prostore brez utemeljenega razloga ni dovoljen. Sicer pa, da je glede na namen njene navzočnosti v studiu jasno, da v Studio 3 TV Slovenija takrat ni imela kaj iskati. Očital ji je, da je dolžna v času trajanja delovnega razmerja “biti lojalna delodajalcu” in “se vzdržati ravnanj, ki škodujejo delodajalcu”, s svojim početjem pa, da je “škodovala ugledu in interesom delodajalca”. Grah Whatmough je zapisal tudi, da je njeno ravnanje “v posmeh vsem tistim delavcem, ki slučajno svojega dela ne opravljajo v mediju in te možnosti nimajo”.

Na Siolu jih je zanimalo, ali se gledalci s takšno obrazložitvijo strinjajo in ali so si novinarji opravičeno zaslužili opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Rezultati so bili pomenljivi.

Anketiranci plebiscitarno na strani vodstva RTV Slovenija

Plebiscitarnih 87 odstotkov tistih, ki so izpolnili anketo se strinja, da je takšen novinarski aktivizem nedopusten. Slovenija torej ni neka homogena celota, kjer vsi prebivalci Slovenije brezpogojno podpirajo podivjane socialistične zombije, ki sami sebi pravijo novinarji in ki so ugrabili javni zavod za svoje parcialne ter ideološke interese. Večini ljudi tak način novinarstva ni všeč. Kar nekako nakazuje, kakšen bo rezultat referenduma Zakona o RTV Slovenija. Novela zakona, ki jo je uzakonila Golobova koalicija, bo namreč poskrbela, da bodo fanatiki, ki so vdrli v studio, za vse večne čase nekronani kralji RTV Slovenija. Plačevala bo celotna Slovenija, poročali pa bodo le za polovico, večinoma pa za tistih 4.5-odstotka, ki voli za skrajno stranko Levica.

Vdor se ni zgodil prvič

Spomnimo, da se podoben vdor ni zgodil prvič. Že leta 2016 so aktivisti vdrli za sejo programskega sveta. “Smrt janšizmu, svoboda narodu”, se je glasil eden od transparentov, ki so jih ob začetku seje programskega sveta RTV Slovenije nosili novinarji in uredniki (ob pomoči nekaterih “gostov”). Ob tem so opozorili, da grizejo (“Pazi, grizemo. Watchdogs novinarji, čuvaji.”). Retorika je bila takrat povsem enaka kot danes. Zahtevali so “pravico do komentiranja” in spoštovanje “novinarske in uredniške neodvisnosti”. Na provokacijo se je takrat odzval tudi predsednik takrat in danes največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Takrat se ni zgodilo nič. Novinarji so zlorabili javni zavod RTV, zlorabili so zaupanje vodstva (le poglejte šokirano Bizeljevo), kar pa je najhuje, zlorabili so nas – poslušalce, gledalce, bralce in njihove največje sponzorje. Takrat so videli, da se da. Da so lahko aktivisti v delovnem času, da lahko kršijo pravila po mili volji in se jim ne bo nič zgodilo. Trenutno vodstvo se je odločilo takšnim vulgarnim praksam narediti konec in odločno postaviti meje. Odločili so se, da bodo zavarovali predvsem nas, plačnike RTV-prispevka, ki nimamo nobene besede pri levičarskem cirkusu razen obveznosti, da plačujemo.

Andrej Žitnik