Golobova vlada bo omejila pristojnost ustavnega sodišča

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Vlada je določila besedilo predloga za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave z osnutkom ustavnega zakona in ga vložila v DZ. Kot je pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, je ključni cilj predloga zagotoviti boljše obvladovanje pripada na ustavnem sodišču. Če seveda verjamete. 

Predlagane rešitve uvajajo omejeno diskrecijo ustavnega sodišča pri izbiri zadev. Ob tem po besedah ministrice ne gre za pravico do proste izbire ustavnega sodišča, temveč predlog predvideva varovalke, ki preprečujejo tveganje arbitrarnega omejevanja dostopa do sodišča. Tako bi ustavno sodišče sicer samo odločalo, katere pobude in ustavne pritožbe bo vzelo v obravnavo, vendar mora pri tem upoštevati sistemsko pomembnost zadeve in težo zatrjevanih kršitev. Odločitev o sprejemu zadeve v obravnavo pa bi lahko sprejeli že trije ustavni sodniki.

Povedano drugače: koalicija želi s temi spremembami preprečiti, da bi ustavno sodišče odločalo o zadevah, ki ji niso v prid. Še en primer severnokorejskega obvladovanja družbe.

Na novinarski konferenci po današnji seji vlade je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan dejala, da gredo predlagane rešitve v smeri omejevanja tega obsega pristojnosti. Uvaja t. i. relativno oziroma omejeno diskrecijo ustavnega sodišča pri izbiri zadev, o katerih bo odločalo. Predlog tako predvideva, da bi ustavno sodišče sicer samo odločalo, katere pobude in ustavne pritožbe bo vzelo v obravnavo, vendar mora pri tem upoštevati tako sistemsko pomembnost zadeve kot tudi pomembnost zadeve za posameznega vlagatelja ustavne pritožbe, torej tudi težo zatrjevanih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Kot dodatno varovalko pa predlog predvideva, da lahko odločitev o tem, ali bo zadevo ustavno sodišče sprejelo v obravnavo, sprejme že manjšina treh sodnikov ustavnega sodišča.

Odločitev o tem, ali bo sodišče zadevo obravnavalo ali ne, bodo lahko sprejeli že trije sodniki. Takšno spremembo predlagajo v vladi. Druga sprememba, ki jo predlagajo, pa je, da bi določene pristojnosti prenesli z ustavnega sodišča na upravno sodišče. V praksi torej pomeni, da bi o zadržanju zakona o RTV lahko odločali torej le trije ustavni sodniki. In  ravno trije so za to, da se sporni Golobov zakon o RTV tudi sprejme. Kako pretkano?

Demokracija