fbpx

Kadrovske menjave, kot jih še ni bilo: Zamenjali bodo Svete skoraj vseh večjih bolnišnic

Vlada Roberta Goloba za potrebe kadrovanja spreminja celo predpise. (Foto: STA)

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci napovedal novo kadrovsko menjavo, in sicer menjavo svetov zavodov v devetih ustanovah, petih največjih in štirih najbolj kritičnih.

Minister naj bi zatrdil, da so se za menjave odločili na podlagi slabega poslovanja zavodov, o katerih naj ne bi imeli nobenih podatkov o poslovanju ob prihodu ob prihodu na ministrstvo za zdravje. Podatke so nato pridobili in jih predstavili vladi. Rezultati so po njegovih besedah slabi, zato želijo stanje stabilizirati do konca leta, da bodo bolnišnice poslovale pozitivno.

Na ministrstvu za zdravje so s tem namenom ustanovili urad za nadzor, ki bo opravljal svoje delo v smislu nadzora dela. Vodil pa ga bo nekdanji minister za zdravje v vladi Marjana Šarca, Aleš Šabeder.

https://twitter.com/vladaRS/status/1539939928112594945?s=20&t=PKD2wyWP5BnvT4-fpS-rbA

Šabeder je za javnost podal informacijo, da naj bi v letu 2021 21 slovenskih bolnišnic skupaj ustvarilo poslovni izid v višini 5,5 milijona presežkov, prav tako pa naj bi ustanove prejele skoraj 300 milijonov evrov dodatnih sredstev iz proračuna. Prva zadeva novoimenovanih svetov zavodov naj bi bila seznanitev s tekočim poslovanjem, stabiliziranjem stanja v bolnišnicah in priprava ukrepov za stabilno poslovanje. Kritiziral je letošnje stanje, saj naj bi po njegovih besedah 15 bolnišnic poslovalo negativno, skupne izgube pa naj bi bile 41 milijonov evrov. “Bolnišnice z največ izgube so bolnišnica Celj, Kranj, UKC Ljubljana, UKC Maribor, SB Murska Sobota in Slovenj Gradec,” je zaključil Šabeder.

Minister za zdravje je ob zaključku povedal, da vlada ukrepov za primer porasta okužb ne bo predstavila, ampak bo to predstavil NIJZ v prihodnjem tednu.

Tanja Brkić