Golobovi socialisti lomastijo po državnih podjetjih in obvladujejo milijarde evrov državnega premoženja

Vlada Roberta Goloba (Fotomontaža: Demokracija/STA)

Politično kadrovanje vlade Roberta Goloba po državnih podjetjih, katerih premoženje je vredno več kot 10 milijard evrov, se je neverjetno razmahnilo. Izvajajo pravi kadrovski cunami, kakršnega doslej v Sloveniji ne pomnimo.

Vodi ga Robert Golob, ki na nekaterih področjih ne spusti poleg sebe nikogar, niti iz koalicijskih strank, tesno pa sodeluje s sedmerico »veličastnih«, kakor je nedavno na svojem portalu zapisal novinar in urednik Bojan Požar. Slednji navaja, da se direktorji državnih podjetij Goloba celo bojijo, saj je izredno grob in hkrati precej manj svetovljanski, kot si morda kdo predstavlja. Vse kadrovske menjave oz. dogovori se dogajajo v poznih popoldanskih urah ali ponoči.

Brutalno lomastenje

Na vrhu lestvice je Robert Golob, predsednik vlade in stranke Gibanje Svoboda, ki odloča o vsem, ta čas pa pod seboj zelo agresivno koncentrira energetiko. Tudi tako, da na vodilna mesta postavlja svoje zaupnike iz podjetja GEN-I in vzporednih zasebnih podjetij. Golob tako prevzema Gen Energijo – vse je nastavljeno za Geoplin, tudi z nacionalizacijo, in Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije (SODO). Sedež in dejavnosti slednjega namerava prenesti iz Maribora v Ljubljano. Eles in Petrol pa prideta na vrsto kasneje, saj sta primera bolj zapletena.
V Elesu je že drugi dan svoje vlade postavil nov nadzorni svet, ki ga vodi njegov dolgoletni zaupnik Andrej Ribič. Cilj naj bi bil zamenjava predsednika uprave Aleksandra Mervarja. Prejšnji teden je prišlo tudi do zamenjave Aleksandra Brunčka, direktorja Dravskih elektrarn Maribor, ki upravlja z osmimi velikimi hidroelektrarnami na reki Dravi. Še pred tem je Golob obiskal Maribor, njegov sovražni pogled na Brunčka, ki ne spada v njegov politični in interesni krog, pa ni ušel nikomur, ki si je podrobno pogledal posnetek tega obiska. Odmevno je bilo tudi imenovanje novega direktorja Pošte Slovenije. Novi vršilec dolžnosti očitno prihaja iz Golobovega kroga, čeprav je o njem v javnosti za zdaj malo znanega, ali pa je to vmesna stopnja do ustoličenja pravovernega Golobovega človeka.

Jamnik, naslednji »veličastni«

Borut Jamnik, predsednik uprave Modra zavarovalnica, je neuradna številka dve med »veličastnimi«. Požar navaja, da Golob sicer o vsem odloča sam, vendar pa se mora občasno posvetovati z Jamnikom, posebno ko gre za Telekom Slovenije. Peter Gregorčič je tako v eni od oddaj na Planetu TV razkril, da je Golob prosil Jamnika, naj mu pomaga sprivatizirati državno energetiko, nato pa si lahko izbere, kar želi. Jamnik naj bi sicer ciljal na mesto predsednika uprave državne banke SID. Jamnik je nečak nekdanje podpredsednice stranke SD Brede Pečan.

Narat, tretji “veličastni”

Na tretjem mestu je Matej Narat, nekdanji vodilni tranzicijski bankir (v SKB in NLB), trenutno pa član upravnega odbora Save in močno vpet v državno zavarovalništvo, to je v Savo Re in Zavarovalnico Triglav. Narat je prav tako tesno povezan z Jamnikom in finančnim ministrom Klemenom Boštjančičem. Bil pa je tudi že pravnomočno obsojen na zaporno kazen.

Debeljak, četrti “veličastni”

Robert Golob je prijatelju Žigi Debeljaku, nekdanjemu predsedniku uprave Mercatorja (pokril je Zorana Jankovića in bil tudi eden iz četice, ki so korakali na magistrat in Jankovića rotili, naj kandidira na državnozborskih volitvah), podelil številne funkcije. Debeljak naj bi po novem mesečno domov odnesel med 30 in 40 tisoč evri. Pod Golobom je zdaj predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije in Gen Energije. Po navedbah je Debeljak predvsem izvrševalec Golobovih zahtev.

Boštjančič, peti “veličastni”

Klemen Boštjančič je Golobov izbranec za finančnega ministra, čeprav o javnih financah skoraj ali celo nič ne ve. Požar navaja, da svojo kariero dolguje Borutu Jamniku. Brez njega bi obtičal “v Petrolovi maloprodaji”, kakor je zapisal Požar.

Rop, šesti “veličastni”

Anton Rop je nekdanji minister in tudi kratkotrajni predsednik vlade ter predsednik pod njegovim vodstvom propadle LDS. Prestopil je v stranko SD. Požar navaja, da se Rop pod Golobom vrača na sceno na vse mogoče načine, predvsem pa prek zasebne partnerke Melite Župevc, nekdanje poslanke Jankovićeve (propadle) Pozitivne Slovenije. Trenutno si jo je Golob izbral za državno sekretarko v svojem kabinetu.

Pogorevc, sedmi “veličastni”

Marko Pogorevc je nekdanji generalni direktor policije in že vrsto let vodilni lobist stranke Nova Slovenija (NSi). Že dolgo je znano, da je zaupnik »cele vrste članov leve poslovno-politične elite«. Je v zelo dobrih odnosih s Stojanom Petričem, lastnikom idrijske družbe Kolektor in tudi časopisne hiše Delo. Nadalje sta si blizu z Janezom Škrabcem, lastnikom družbe Riko, ki na svoji domačiji v Hrovači pri Ribnici občasno prireja posebna srečanja, na katerih se zbirajo in zbližujejo tako Milan Kučan kot tudi nekateri vodilni politiki iz NSi. Pri tem izpostavljamo predvsem Ljudmilo Novak. Požar pa navaja, da je Pogorevc tudi zelo dober prijatelj Žige Debeljaka, Boruta Jamnika in Mateja Narata. Po navedbah poznavalcev je zdajšnja glavna lobistična naloga Marka Pogorevca zadržati na vodilnih položajih čim več kadrov NSi, hkrati pa vzpostaviti morebitne nove vladne koalicije med Golobovim Gibanjem Svoboda in NSi brez Levice in SD. Na podlagi naših virov je dogajanje pestro. NSi naj bi za sodelovanje pogojevala le odhod Levice iz te vlade, za SD pa naj ne bi tako trdno stali na svojem stališču. Ne samo kadri, po navedbah naših virov naj bi bila korist pri tem tudi za Petriča in »njegovo« Delo, za kar naj bi bili dogovorjeni nekateri aneksi h gradbenim pogodbam. Petrič namreč izvaja tudi gradbeno dejavnost in denar naj bi zakrožil.

Vloga Marka Pogorevca

Ob koncu prejšnjega tedna je javnost presenetila novica, da je državni zbor sprejel sklep, po katerem so iz komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb povsem izključil Slovensko demokratsko stranko (SDS). Po novi sestavi bo imela komisija predsednika in podpredsednika iz vrst NSi, ista stranka pa bo imenovala tudi štiri člane. Izvedli so nezakonit izbor članov komisije, v kateri imajo Golobovi, SD in Levica po eno mesto, največji opozicijski stranki SDS pa ne bo pripadlo niti eno. Gre za škandal, s čimer je kršen tudi poslovnik državnega zbora. Dodajmo še, da je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec ob takšnem ravnanju Golobovih in NSi ogorčeno zapustila sejo kolegija.

Kravja kupčija

Da gre dejansko za kravjo kupčijo, ki jo je NSi v zakulisju sklenila z vlado Roberta Goloba, je že pred časom govoril predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Ko so začele na dan prihajati podrobnosti poslovanja domnevno Golobovega podjetja GEN-I, med drugim nenavadna nakazila na bančne račune v Ukrajini, Albaniji in na Cipru, ki na moč spominjajo na odtekanje javnega denarja v tujino, se je oglasil Janša. NSi je pozval, naj prispevajo podpise za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi lahko tovrstne transakcije, pa tudi tiste, ki so iz družbe odtekale na transakcijske račune njim naklonjenih medijev ali s temi mediji povezanih oseb, preiskala. NSi podpisov k preiskovalni komisiji ni podala, Aleš Hojs, nekdanji notranji minister, pa je na Twitterju spomnil, da je bil nekdanji minister Jernej Vrtovec v prejšnji vladi najbolj goreč zagovornik tega, da Golobu v GEN-I ne podelijo novega mandata. Poznavalci navajajo, da to sodelovanje med Gibanjem Svoboda in NSi zdaj uravnava Marko Pogorevc.

Goloba zelo moti tudi Siol.net

Ob koncu prejšnjega tedna je Golobova vlada kar na dopisni seji sprejela sklep o spremembah, ki se nanašajo na Siol.net, drugi najbolj brani spletni portal v državi. Golob je tako prevzel Siol – zamenjali so Rajka Geriča, direktorja podjetja TSMedia v lasti Telekoma Slovenije z namenom, da se karseda hitro odstavi odgovornega urednika Siola Petra Jančiča. Celo pred drugim krogom predsedniških volitev ter lokalnimi volitvami. In komu je Golob obljubil to mesto? Po doslej znanih javno objavljenih podatkih Primožu Cirmanu, ki še edini s portala Necenzurirano čaka na izpolnitev Golobovih obljub. Za druge tri je Golob že poskrbel, prav tako za Petro Bezjak Cirman, ženo Primoža Cirmana. Vesno Vuković je postavil za piarovko svoje stranke, Tomaž Modic pa je sklenil pogodbo s preiskovalno komisijo državnega zbora, ki jo vodi Golobova poslanka Mojca Šetinc Pašek, še nedavno »neodvisna« novinarka javnega zavoda RTV Slovenija.

Vida Kocjan