fbpx

SDS, NSi in SLS stopile skupaj in pozvale vlado, naj poskrbi za varnost Slovenije

Foto: STA

V SDS, NSi in SLS z zaskrbljenostjo spremljajo preplavljanje Slovenije z migrantskim valom in obžalujejo, da je oblasti položaj kljub pravočasnim opozorilom popolnoma presenetil.

Iz dneva v dan smo priča zavračanju smiselnih predlogov, nato pa naknadnemu spreminjanju izjav in stališč, brezplodnim razpravam in zmedenosti,” so zapisali predsednik SDS Janez Janša, predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik SLS Marko Zidanšek v skupnem sporočilo, ki so ga objavili na spletni strani SDS.

Vladno koalicijo in vlado pozivajo, naj vsaj naknadno poskrbi za usklajeno, odločno in učinkovito ukrepanje vseh pristojnih državnih institucij pri obvladovanju migrantskega vala in poskrbi za varnost državljank in državljanov ter njihovega in skupnega premoženja. Na čelu državotvornih ministrstev in v sestavi organov so nemudoma potrebni posamezniki s potrebnim znanjem in sposobnostjo.

Poslanci SDS na terenu
Poslanci SDS Vinko Gorenak, Anja Bah Žibert, Andrej Šircelj in Tomaž Lisec so si medtem v spremstvu župana Brežic Ivana Molana ogledali teren, ki so ga preplavili begunci.

Poslanci SDS z županom Ivanom Molanom na terenu.

Poslanci SDS z županom Ivanom Molanom na terenu.

Poslanec SDS Vinko Gorenak se sprašuje, ali bi se Slovenija nastali situaciji lahko izognila: “Postavljam se v vlogo, ko sem bil sam notranji minister leta 2012, oziroma v čas vlade Janeza Janše. Ali bi bila naša vlada sposobna ravnati drugače, da se to ne bi zgodilo? Verjetno bo kdo rekel, da je po bitki lahko biti general, vendar so bili osnovni podatki, ki jih je Slovenija imela na razpolago, dovolj očitni.”

“Aprila in maja, ko je Orban napovedal, kaj bo naredil, je bilo popolnoma jasno, da se bo na 10 tisoče ljudi napotilo proti Sloveniji,” je prepričan Gorenak. Predsednik vlade je dejal, da ga je presenetila situacija in številka migrantov. “Nobenega presenečenja ni za tistega, ki zna šteti, brati in poslušati,” še meni Gorenak in se ob tem sprašuje, koliko časa bodo policisti in drugi ljudje na terenu sploh še lahko zdržali.

Poslanka Anja Bah Žibert na terenu:

J. F.