fbpx

Gorenak: Videli boste nekaj, kar se v državnem zboru še ni zgodilo

Vinko Gorenak (foto: J. F.).

V SDS in NSi zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora. Tokrat ne bo šlo za običajen postopek oziroma interpelacijo, temveč po besedah Gorenaka za “nov postopek, ki ga v državnem zboru še niste videli.” Goranu Klemenčiču očitajo neetična in sporna dejanja, ki si jih kot minister za pravosodje ne bi smel privoščiti. V SDS so prepričani, da če državni zbor njihovega predloga ne bo potrdil, potem koalicija očitno ščiti Klemenčiča.

“Zakonodaja omogoča marsikaj, mi pa se moramo držati določenih postopkov. Z današnjo zadevo vas moram opozoriti na neko novo pravno osnovo, ki je v državnem zboru še nismo uporabili,” je povedal poslanec SDS Vinko Gorenak in nadaljeval: “Če bi izbrali postopek interpelacije, bo utemeljitev koalicije, da se s Klemenčičevimi dejanji ne morejo ukvarjati, saj je to naredil, preden je postal minister.” V SDS so zato prepričani, da bo bolje, da o tem na predlog državnega zbora odloča neodvisni organ oziroma, kot pravi Gorenak, “institucija, ki naj bi bila neodvisni organ”.

Morda vas zanima tudi VIDEO: Kako se novinarji borijo za versko dogmo nošenja burk, pozabljajo pa na pravice žensk

Če je KPK neodvisen organ, naj neodvisno oceni situacijo
SDS in NSi sta skupaj vložili zahtevo za izredno sejo, ki ima pravno osnovo na Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (13. člen, 2. odstavek). “Ta zakon pravi, da lahko državni zbor poda zahtevo Komisiji za preprečevanje korupcije, da presoja ravnanja določenega funkcionarja,” je povedal Gorenak in pojasnil: “KPK potem oceni, ali je podan utemeljen sum koruptivnega dejanja ali gre za nasprotje interesov in prisotnost lobiranja ter vse, kar je v zakonu določeno.”

V SDS predlagajo, da državni zbor tako zahtevo poda KPK, saj bo v tem primeru komisija zgodbo vzela za bolj resno. “Ko smo v SDS pred dobrim letom dni od KPK zahtevali preučitev sporne zaposlitve Roka Praprotnika, odgovora do danes še nismo dobili, zato naj tokrat to predlaga državni zbor,” je razložil Gorenak.

Vinko Gorenak: “Pričakujemo, da bo državni zbor to zahtevo potrdil. Če koalicija meni, da je Klemenčič ravnal zakonito, jo bo podprla. Potem bo KPK podala svoje mneneje. V nasprotnem primeru ga koalicija ščiti.”

J. F.