fbpx

Gorenje pod tujim lastnikom viša plače – kaj na to poreče Levica?

Delavci v Gorenju, minister Luka Mesec (Foto: STA/Gorenje d.d.)

Kot kaže tuji lastniki le niso takšen bav bav kot vseskozi trdijo v stranki Levica. Sami namreč goreče zagovarjajo državno lastništvo, četudi vodstvo in s tem povezano poslovanje podjetja ni učinkovito. Glavno jim je le, da za vajeti slučajno ne pride tujec. Podjetje Gorenje pa nedvomno predstavlja nazorni primer, ki mantro Levice sesuva v prah. Iz Gorenja, ki ga obvladujejo kitajski lastniki, namreč prihaja odlična novica – zvišali bodo osnovne plače, povrhu pa bo izplačana tudi božičnica. 

Vodstvo Gorenja in sindikat sta sklenila dogovor, v okviru katerega je bil dosežen dogovor glede prenove vsebine kolektivne pogodbe. Sprememba le-te bo s 1. januarjem delavcem prinesla zvišanje osnovnih plač. Z namenom, da se bo dogovor lahko uresničil, bo Hisense Europe na letni ravni vložil skoraj 13 milijonov letno.

Glede najnižjega tarifnega razreda za začetnike, ki opravljajo najbolj osnovna dela v proizvodnji, je prišlo do dogovora, da bodo osnovne plače povečane na 994 evrov bruto. Najboljšim strokovnjakom in vodjem bodo novi in višji plačilni razredi na zgornjem delu omogočili zaposlovanje kot tudi napredovanje. Hisense Europe je sporočil, da nihče od zaposlenih s sedmi leti ali več delovne dobe ne bo več prejemal osnovne plače, ki bo znašala pod 1151,77 evrov bruto.

Prav tako je bila bolj jasno opredeljena uskladitev plač. Delovna doba v podjetju, vključno s podjetji znotraj skupine oziroma pravnimi predniki, bo upoštevana pri pravicah (odpravnine, jubilejne nagrade), ki temeljijo na delovni dobi. “Dodatek za delovno dobo bodo za bodoče zaposlene, ki se bodo v podjetjih Hisense Europe zaposlili po 1. januarju 2023, obračunavali po 0,7-odstotni letni stopnji za vsako leto delovne dobe v Hisense Europe (prej 0,5 odstotka letno), ne pa več za skupno delovno dobo pri vseh delodajalcih (prej 0,5 odstotka letno). Višina dodatka in način obračunavanja za obstoječe zaposlene ostajata enaka,” navajajo v Velenju.

Božičnica bo izplačana 20. decembra
Natančneje pa ni bila opredeljena le uskladitev plač, ampak tudi napredovanja, ki se nanašajo na leto ocenjevanje delovne uspešnosti. Pred samo implementacijo bodo predlogi kriterijev za napredovanje usklajeni in potrjeni skupaj s svetom delavcev. Kot poroča STA je bila nekoliko spremenjena tudi lestvica za izračun dodatnih dni letnega dopusta glede na zahtevnost delovnega mesta, delovno dobo in starost. Letošnja božičnica bo izplačana 20. decembra in bo znašala 850 evrov bruto.

Foto: Gorenje d. d.

Od julija letos so sicer potekala pogajanja glede prenove obstoječe podjetniške kolektivne pogodbe. Jasminka Nedić, predsednica sindikata Skei Gorenje in vodja sindikalne pogajalske skupine, priznava, da so bila pogajanja naporna, a so bila ta nedvomno konstruktivna. Uspeh pogajanj po navedbah vodje delodajalske pogajalske skupine, podpredsednice Hisense Europe in Hisense International Stanke Pejanović predstavlja dokaz, da očitno obstaja pripravljenost in sposobnost, da se odpre nov list in osredotoči na prihodnost. S tem so bili po njenih besedah postavljeni trdni temelji za konstruktivno nadaljevanje socialnega dialoga.

Toliko o zgodbi o “grdih” tujcih, ki bi jih naši socialno čuteči vladarji najraje vrgli iz države, koordinator Levice in minister Luka Mesec pa proti njim izvaja celo pravo križarsko vojno. Dejstvo je, da pod prejšnjo upravo premikov v korist delavcev ni bilo, sedaj, ko pa je lastništvo tuje, se v Gorenju viša plače. Tega pa očitno radikalni levi pol, ki se združuje v Levici, ne razume ali pa ne želi razumeti, saj zvesto sledijo programu, kjer so leta 2017 med drugim zapisali: “Lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge.” Če bi jim bi bilo resnično mar za delavce, bi nedvomno razmišljali povsem drugače. Ko se politika umakne iz podjetij in se preneha sklepati kravje kupčije, gre poslovanje boljše, s tem pa so lahko višje tudi plače.  Tako to je, nedvomno povsem drugače kot kmetovanje po Kordiševo. Se mar kdo čudi, kako to, da Mesec verjame, da je izvoz Ahilova peta gospodarstva?

Sara Kovač