fbpx

8 preprostih načinov, kako prihraniti denar

(Foto: iStock)

Pogosto je najtežja stvar pri varčevanju – začetek. Težko je najti preprosto pot, kako prihraniti nekaj denarja in kako svoje prihranke uporabiti za dosego določenega cilja. Naslednji koraki vam bodo olajšali pripravo realnega varčevalnega načrta in vam pomagali do uresničitve vaših sanj.

Skozi preproste načine, ki so predstavljeni v nadaljevanju, boste dobili še dodaten navdih, kako varčevati in s tem čim hitreje doseči svoje želje.

Prvi korak: Beležite svoje stroške
Na začetku se morate najprej zavedati svojih stroškov. Za celoten mesec si beležite vse, kar porabite. To resnično pomeni vse – od kave, časopisa ali malice pa vse do večjih zneskov. Ko boste zbrali podatke o svoji porabi, stroške razdelite v kategorije. Na primer: bencin, hrana, položnice ipd. Nato analizirajte, koliko porabite za posamezno kategorijo.

(Foto: iStock)

(Foto: iStock)

Drugi korak: Sestavite svoj proračun
Sedaj imate celovit pregled nad svojo mesečno porabo in lahko naredite svoj plan porabe za mesec, ki je pred vami. Določite razpoložljiva sredstva za posamezno kategorijo, hkrati pa si zagotovite, da boste določen del namenili vašemu varčevalnemu skladu. Pri tem ne pozabite vključiti stroškov, ki so značilni za posamezen mesec in niso ravno vsakdanji, na primer registracija avtomobila, letni dopust in podobno.

Tretji korak: Naredite varčevalni načrt
Pri pripravi varčevalnega načrt analizirajte svoje odhodke in prihodke. Nato določite znesek mesečnega varčevanja, pri čemer pa poskusite doseči vsaj 10 do 15 odstotkov vašega celotnega prihodka. V kolikor vam vaši odhodki tega ne omogočajo, je verjetno čas, da o vsem še enkrat premislite. Lahko porabite manj za zabavo in prosti čas? Morda pa lahko privarčujete pri določenih stroških glede avtomobila in stanovanja?

Četrti korak: Določite cilje varčevanja
Določitev ciljev varčevanja olajša začetek, saj lahko ocenimo, koliko časa bomo potrebovali za dosego posameznega cilja. Kratkoročni cilji se praviloma opredelijo za obdobje od 1 do 3 let. Po navadi gre za vzpostavitev sklada za nujne razmere, s katerim lahko 6 mesecev financiramo svoje življenjske stroške (v primeru izgube zaposlitve ali kakšne druge izredne situacije). V kratkoročnem obdobju pogosto varčujemo tudi za nekoliko večji dopust ali nakup avtomobila. Na drugi strani imamo dolgoročne cilje, ki pomenijo načrtovanje za naslednjih deset ali več let. Pogosto varčujemo za nakup ali prenovo stanovanja, pa tudi za izobraževanje svojih otrok in upokojitev.

Peti korak: Izberite svoje prioritete
Vsak posameznik ima svoje poglede na varčevanje in s tem tudi cilje, ki jih želi doseči. Pomembno je, da si že na začetku postavite konkretne prioritete – torej izberete cilje, ki so vam najpomembnejši. To močno vpliva na način in obodbje varčevanja, ki ga prilagodite svojim željam. Ne pozabite, da postavljanje prioritet že pomeni sprejemanje pomembnih odločitev v procesu vašega varčevanja.

(Foto: iStock)

(Foto: iStock)

Šesti korak: Različni cilji pomenijo tudi različne strategije za varčevanje in investiranje
Strategije varčevanja in investiranja se razlikujejo zlasti na podlagi časa in tveganja. Odvisno je torej, za koliko časa smo pripravljeni vezati naš denar in kolikšno tveganje je za nas sprejemljivo. V povezavi s časom in tveganjem ter izbiro oblike varčevanja oziroma investiranja je določena obrestna mera, preko nje pa naš končni izkupiček.

Preden se odločimo za kratkoročno, srednjeročno ali dolgoročno varčevanje oziroma investiranje, je dobra temeljita analiza potencialnih opcij in posvetovanje s profesionalnim agentom.

Sedmi korak: Olajšajte si varčevanje z avtomatskimi nakazili
Neposredno nakazilo z vašega bančnega računa na varčevalni račun bo olajšalo vaše varčevanje. Denarja ne bo treba dvigovati in ga nakazovati, pri čemer izgubljate čas in si povzročate dodatne stroške. Vnaprej lahko določite, na katere varčavalne račune želite nakazati sredstva in kako pogosto ter kolikšen znesek. Če gledate na varčevanje kot reden strošek, boste najverjetneje lažje ostali osredotočeni na vaše cilje varčevanja.

Osmi korak: Opazujte rast vaših prihrankov
Vaš napredek spremljajte na mesečni ravni. To vam bo pomagalo, da boste ostali motivirani in osredotočeni, hkrati pa boste morebitne težave lahko reševali sproti.

J. F.