Afera Tuš ali zadružništvo med Janezom Evangelistom Krekom, partijo in Bogomirjem Kovačem

Osnovni namen zadružništva je, da se združijo majhni in šibki, da bi lahko konkurirali močnim in velikimCerarjeva Tuš zadruga pa se ustanavlja tako, da naj bi se mali združili z namenom, da bi rešili velikega,” je prepričan Aleš Primc, soavtor knjige o Janezu Evangelistu Kreku, očetu slovenskega zadružništva. 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je namreč v preteklih dneh pripravilo študijo o smiselnosti preoblikovanja trgovske skupine Tuš v potrošniško kooperativo. Nenavadno študijo so zaupali doktorju marksistične ekonomije Bogomirju Kovaču, agrarnemu ekonomistu Alešu Kuharju ter strokovnemu sodelavcu socialdemokratov v državnem zboru Jerneju Štromajerju. Študija je nenavadna tudi zato, ker je povsem nerazumljivo, zakaj bi mali ljudje preko zadružništva reševali enega najbogatejših Slovencev.

Omenjeni v študiji uvodoma ugotovijo, da je poslovno svetovanje na davkoplačevalske stroške smiselno, saj omogoča Tuš dostop predvsem slovenskim dobaviteljem. Prezadolženi gigant, ki bankam dolguje 380 milijonov evrov in dobaviteljem nadaljnjih 120, bi po mnenju strokovnjakov potreboval resno poslovno prestrukturiranje, ki naj bi bil še večji izziv kot finančna preobrazba subjekta.

V oči zbode tudi “jadikovanje” avtorjev nad neustreznim in zastarelim pravnim okvirjem zadrug, razlog pa iščejo v pomanjkanju ustreznih podpornih politik. Zadruge naj bi se namreč še vedno predstavljale kot institucije nekdanjega socialističnega sistema.

Zadružništvo ni državna prisila
Primc, ki se je v preteklih letih z zadružništvom intenzivno ukvarjal, trdi, da je temelj zadružništva pristno človeško zaupanje. Tega pa v nameri Cerarjeve vlade, ki je naročila študijo o smiselnosti preoblikovanja skupine Tuš v zadrugo, ni opaziti.

Primc trdi, da v tem primeru namesto zaupanja nastopa državna prisila. Ne prepričajo ga tudi primerjave s tujimi zadrugami, kot je italijanski Coop ali francoski E. Leclerc, saj sta se omenjena trgovca razvila iz zadružnih gibanj, medtem ko gre v primeru Tuša za namero o preoblikovanju veletrgovca.

Aleš Primc (foto: STA).

Aleš Primc (foto: STA).

Ni naloga države, da ustanavlja zadruge, ampak je njena dolžnost, da vzpostavlja pogoje, da se bodo ljudje stimulirani povezovati v zadruge.

Tukaj so predvsem pomembni davčni ukrepi, upoštevanje specifik zadružne blagovne menjave, ki je mnogokrat tudi nedenarna (npr. delo za blago, blago za blago ipd.), spoštovanje prostovoljnega dela, ne pa, da je vsako prostovoljno delo že takoj delo na črno itn.

Zadružništvo mora biti zaradi svojih značilnosti zelo natančno regulirano, saj sicer lahko zelo hitro pride do zlorab, hkrati pa mora biti s strani države dovolj široko razumevanje o njegovem izjemnem pomenu in koristih, ki jih prinaša. Žal smo tukaj v Sloveniji še precej na začetku. Nas čaka še veliko dela,” je prepričan Primc.

Tanja Porčnik: Nismo več v socializmu
Po mnenju predsednice Inštituta Visio in soavtorice indeksa človekove svobode Tanje Porčnik so zaposleni na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ujeti v preteklosti, saj očitno še niso doumeli, da ne živimo več v socializmu. Prepričana je, da bi moralo biti poslovno svetovanje (kar študija, o kateri teče beseda, brez dvoma je), v domeni privatnega sektorja.

Država, ki si prizadeva za liberalno gospodarstvo, postavi le pravni in regulatorni okvir, znotraj katerega subjekti na trgu delujejo. Če so uspešni, jih trg nagradi; če so neuspešni, pač propadejo. Obenem tak okvir pomeni, da so vsi subjekti na trgu v enakovrednem položaju v razmerju do države, kar pomeni, da politični eliti ni dovoljeno, da nudi privilegije svojim izbrancem in jim na tak ali drugačen način namenja davkoplačevalski denar,” meni Porčnikova.

Žiga Korsika

 • Rožle

  “Privredna banka Zagreb dobila tožbo proti Ljubljanski banki”

  Odkar nam vladajo lewaki samo še zgubljamo…! ..
  Ne bi se čudil, če bi jim še šenkal Piranski zaliv…

  • mojadezela

   to se bo verjetno zgodilo, zahvalit pa se bo treba Pahorju in Erjavčevi kahli.

   • 1xy

    Karel je dobil na hrvaški strani konkurenta, ki ga bo peljal scat, še preden ga bo pritisnilo…..
    bivši slovenski ataše dejal: nov zunanji minister Hrvaške je trdna, odločna, redoljubna in dosledna osebnost na področju mednarodne diplomacije……
    torej???

  • 1xy

   pa ne no…….če pa smo po izobrazbi in nepremagljivi svetovni strokovnosti naših pravnikov v samem svetovnem vrhu :))
   samo poglej Cerarja, doktorja ustavnega prava, več 10-letno dvoživko, svetovalca DZ za pravna vprašanja, seveda na honorarni pogodbi…….
   je prvi na čelu četice, ki je v DZ KRŠIL USTAVO…….torej, ni nobeno naključje oz. novica, če so zakockali državo…….

   • francelj3

    Problem je v tem, da Cmerar & Co. niso strokovnjaki za pravo, ampak strokovnjaki za borbo proti razrednemu sovražniku, kot vas bo poučil tovariš Ljubo Bavcon. To pa je svetlobna leta daleč od kakršnegakoli prava.

 • janez zorman

  Kjer sodelujejo rdeče cvetke EF iz prejšnjega sistema, pa naj bo Bogo ali Max ali Joško, gre vse v maloro; privatizacija, letališče,….glavo imajo naštelano na socializem, tošelne pa do konca odprte,….

  • francelj3

   Storiti bi morali tako kot v Nemčiji: leta 1991 bi morali navedenim tovarišem vzeti doktorate, saj njihovi doktorati niso bili narejeni na področju ekonomije, ampak na področju komunističnih pravljic o ‘ekonomiji’. Ker to ni bilo storjeno, nam za bogate honorarje še danes servirajo takšne pravljice.

 • domovina mili dom

  Bom sfural avto, ajd kolhozniki hitro zadrugo, pa mi skupaj zberite denar za novega. Ako je Tuš zafural svojo lastnino, je njegov problem. Naj jo sam proda. Kaj se ima tu država vtikat v privat lastnino.

 • 1xy

  Koliko meni spomin deluje, se je po ministrski funkciji v TUŠ-u aktiviral kot rešitelj minister Čufer…….in že takrat mi je zasmrdelo, ampak večina je bistven POMEMBEN podatek spregledala, saj ni imel nekega medijskega spina……….
  verjamem, da so takrat začeli lewaki postavljat temelje v to smer……..in več kot očitno je, da se ideja želi realizirat, je pa vprašanje, če bodo ljudje nasedli glede na prehodne negativne izkušnje, sploh glede na dejstvo, da je Čufer boter razlastitve malih slovenskih delničarjev in lastnikov podrejenih obveznic v slovenskih bankah…….medtem, ko je za davkoplačevalski denar saniral in reševal dve ZASEBNI banki v večinski lasti F21…..
  včasih sem bila redni kupec Tuševih poslovalnic, od tistega trenutka nič več……..neke vrste tih upor, pa če tudi samo za mojo dušo :)))

 • čips

  Dobro je šlo, ko je bil zadovoljen z trgovinami in tc potem je pa začel z tujino pa oili pa mobilom pa vedno več šefov na vedno manj navadnih delavcev….tu je rezultat. Zakaj bi država resevala? Sam je zajeb.. naj rešuje. Njegovi delavci ( trgovci)so pa itak navadni dninarji.

  • Nata

   Ja, tako , kot je navada pri nas Slovencih ……..” ta pravi ” že vedo kam , ali na koga se morajo besiti ! Ko stvar ” crkne ” , pa pokažejo hrbet !!

  • domovina mili dom

   To dela lakomnost. Pravi kapitalist obogati z malo dobička na daljši rok. Tudi čez več generacij. Hitro pridobljeno , tako tudi izgubljeno.

 • dr Janez Sveti

  CITAT “Tukaj so predvsem pomembni davčni ukrepi, upoštevanje specifik zadružne blagovne menjave, ki je mnogokrat tudi nedenarna (npr. delo za blago, blago za blago ipd.), spoštovanje prostovoljnega dela, ne pa, da je vsako prostovoljno delo že takoj delo na črno itn.”

  Levičarji, ki so znani delomrzneži in zmikavti, nikoli ne bodo razumeli tega citata.
  Ta vlada goljufivih profesorjev, zmedenega predsednika in popolnoma brez kakršnekoli pametne odločitve, naj ne poskuša prodati državljanom trojanskega konja, s katerim želijo rešiti privatno podjetje in državne banke.
  Gremo že enkrat na volitve, saj strici že pripravljajo nove stranke in nove poštene obraze.
  Vstopnice za cirkus so že v prodaji.
  DR Janez Sveti bogataš

 • Johan

  Tisti, ki verjamete v zadružništvo pri TUŠU, pozabite oni imajo že zelo dolgo Avstrijskega lastnika, malo bi še naivne Slovence NATEGNILI !

 • Nata

  Komur je g. Tuš dajal svoje ” bogastvo ” , ta naj mu pomaga

  • domovina mili dom

   Kaj pa če je mafijski zaščitni davek plačeval komunistom, pa ga sedaj rešujejo. Kaj se ve?

   • Nata

    Ja, to bo !!!!!!!

 • karlina

  Brez veze in pomena, da država pomaga Tušu, kjer že nobeden več ne kupuje, je cenejše, predvsem pa 100% kvalitetnejša roba v Hoferju, rajši bi pomagali Peku, bi bilo sigurno od tega več uspeha.

 • dež

  Najprej naj povedo, koliko denarja je Tuš dolžan RS (banke, davkarija, prispevki,…), kdo je te kredite odobril in za kaj so bili porabljeni ? Potem se bomo pa naprej pogovarjali.

 • xtc

  Bedakom še ni jasno ,da zadruge rasejo od spodaj navzgor-seveda soicialisti bi pa ravno obratno.
  Težava je ,da mora TUŠ v stečaj oz ,bit prodan novemu lastniku.
  Seveda je težava v tem ,ker v SLO zmanjkuje prosorov za krajo in vedrenje nesposobnih levakov.
  TUŠ je firma brez prihodnosti,kot TŠ.
  Seveda pa bodo kratko potegnili ,dobavitelji in banke ampak trg se bo pa izčitil,TUŠ je le še eden izmed bolečih naukov tranzicije,da je najpomembnejša pravna in kapitalistična svobodotržna država.TUŠ je lep primer anomalije,če pravna država in svobodni trg ne delujeta.
  Seveda pa levaki po odhodu Mercatorja rabijo nova korita.
  Ravno delam za firmo,ki se je rešila SLo pohlepnega levega tajkuna in pristala na slabi banki,a se lepo pobira pospešeno se odklaplja od Mercatorja,TUŠa in SLO trgovčičev in dobro ji kaže,celo znatno naj bi se širila.
  Kaj želim povedati.
  Pustite pravljice o domačem in se orientirajte po tržnem in kot tej firmi privoščim razvoj,širjenje in novega odgovornega lastnika,privoščim vsakomur,”slovensko” za vsako ceno je pa grd blef-levakov ,ki iščejo zizke.

 • Državni sekretar

  Še en nateg ljudstva, 200 miljonov naj bi zbrali, da banke in dobavitelji vsaj nekaj dobijo, ker če to na DUTB prodajo, dobijo samo 110 miljonov.

 • tramal

  Tuš je še eno komunajzersko zgubaško podjetje ki so ga sami komunisti pokradli sedaj pa mislijo da ga bomo spet vsi reševali potem pa ga bodo spet pokradli.

 • MEFISTO

  Golobič, največji slovenski trgovec.

 • Instalater Ivan

  Ni mi jasno kako je Tuš levi če pa je bil bližje desni opciji recimo Janševa vlada mu je podarila frekvenco za Mobilno telefonijo