fbpx

Akrapovič nad Golobovo energetsko politiko: Mar želimo postati dežela starih generatorjev?

Podjetnik Igor Akrapovic.

Slovenski podjetniki so na sredini okrogli mizi vseslovenskega festivala podjetništva 2022 v organizaciji Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) ocenili trenutne družbene razmere in predstavili svoje potrebe. Med njimi je tudi Igor Akrapovič, eden najuspešnejših podjetnikov pri nas, ki je bil precej kritičen do upoštevanja direktiv Bruslja, vlade in njihovega načrta subvencioranja električne energije, prav tako pa je bil oster do vladne namere zvišanja obdavčitve najuspešnejših.

Ob zaključku prvega vseslovenskega festivala podjetništva 2022 v organizaciji Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), ki združuje 361 najuspešnejših slovenskih podjetnikov in podjetij, so podjetniki, med katerimi je tudi mogotec Igor Akrapovič, dotaknili ključnih težav, ki jih v slovenskem gospodarstvu trenutno najbolj pestijo. Akrapovič predvsem kritizira dejstvo, da je Slovenija v začetku leta prodajala poceni elektriko, ki jo mora zdaj drago plačevati.

Igor Akrapovič je izrazil kritike do trenutnih energetskih smernic, češ da je bila vezanost cene elektrike na ceno plina napačna odločitev Bruslja, “septembra smo prvič začutili ekstremne številke električne energije. Lani smo v našem podjetju plačali 50 evrov za megavatno uro, kar je v celotnem letu zneslo 570 tisoč evrov, zdaj pa bomo plačevali 880 evrov za megavatno uro, kar je v zadnjih treh mesecih zneslo 2,3 milijona evrov,” je dodal.

Podjetniki kritični do vladne podražitve električne energije
“Zakaj toliko, če je proizvodna cena megavata elektrike iz Krškega od 35 do 40 evrov, iz Šoštanja pa 85 evrov?”
se sprašuje Akrapovič. Eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov je opozoril, da je “vojna v središču Evrope razkrila tudi energetsko šibkost v Evropi.” In da se Evropa trenutno odmika od pozicije najuspešnejših, uspeh pa se seli na Kitajsko. Ne dvomi, da so največje žrtve te šibkosti prav podjetja, in opozarja: “Ko bodo začeli odpuščati v Nemčiji, se bo to poznalo tudi pri nas.” Akrapovič  je za Siol povedal, da meni, da bo prihodnje leto še slabše, saj se trgi ustavljajo, predvsem je izpostavil Nemčijo kot ključni trg, kjer pa je število insolvetnih podjetij naraslo na 32 tisoč. Njih je ta energetska kriza izjemno udarila, tako da pričakujejo signale svojih partnerjev, da bodo zmanjševali proizvodnjo.

Podpredsednik SBC Igor Akrapovič (Foto: zajem zaslona) Youtube)

Eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov je opozoril, da je “vojna v središču Evrope razkrila tudi energetsko šibkost v Evropi.” In da se Evropa trenutno odmika od pozicije najuspešnejših, uspeh pa se seli na Kitajsko. Ne dvomi, da so največje žrtve te šibkosti prav podjetja. “Ko bodo začeli odpuščati v Nemčiji, se bo to poznalo tudi pri nas,” je opozoril Akrapovič, ki je uvodoma ocenil, da se dogajajo tektonske globalne spremembe, ki vplivajo tudi na gospodarstvo. 

Drugi blok NEK je nujen
V zvezi s tem je Akrapovič poudaril, da bi bila nujna odločitev, da si Slovenija začne zagotavljati lastno energijo. ”Nujno je, da postavimo drugo blok nuklearne elektrarne. Če čakamo še eno leto, kaj šele tri, je ne bomo naredili v dvajsetih letih,” je poudaril in dodal, da je glede vidika konkurenčnosti energije jedrska energija bolj primerna od sončne in vetrne, ki sta precej dražji in nezanesljivi zaradi omrežja in shranjevanja. Opozarja še, da kar nekaj slovenskih podjetij že pridobiva svojo električno energijo iz dizelskih generatorjev. “Cena megavata elektrike iz generatorja je 300 evrov, to je manj od najugodnejše trenutne ponudbe za elektriko. Mar želimo postati dežela starih generatorjev?”

Od vlade zahtevajo točno ceno električne energije
Jure Knez
iz DEWESoft je dejal, da je bi po njihovih izračunih cena elektrike morala znašati 200 evrov na megavatno uro, da bi večina podjetij preživela prihajajočo recesijo, čemur trenutne visoke cene ne sledijo. Od vlade zahtevajo, da pove “točno ceno električne energije v naslednjem letu. V sredini naslednjega leta se pogodbe končajo, mi moramo vedeti cene, da zakupimo energijo. Vlada ponuja subvencijo, ki je zelo komplicirana in za nekatera podjetja, ki lani niso delovala, neuporabna,” je ocenil Knez. Podjetniki so se zavzemali za kapico pri določitvi cen energije, nad katero bi razliko subvencionirala država, vendar je ta možnost zaradi evropskih direktiv izključena.

Ljubljana, Radisson Blu Plaza.
Izjava SBC – Kluba slovenskih podjetnikov za medije –, na kateri so predstavili besedilo odprtega pisma političnim predstavnikom v Sloveniji v bran Igorju Akrapoviću in vsem, ki se zavzemajo za podjetno, demokratično in svobodno Slovenijo.
Član upravnega odbora SBC Jure Knez.

Odziv nekaterih uporabnikov na Twitterju, ki so imeli priložnost poslušati in slišati produktivne pogovore podjetnikov, ki so izrazili skrbi nad škodljivim delovanjem vlade nad slovenskim gospdarstvom, pa so bili prav tako temu primerni. Ena od uporabnic je med drugim zapisala, da se je “Vlada očitno resno lotila uničiti gospodarstvo!!!”.

Kritika vladi zaradi zvišanja obdavčitve
Kritičen je bil tudi do vladne namere zvišanja obdavčitve najuspešnejših in višanju minimalnih plač, saj bi to po njegovem pomenilo dvig plač skozi celotni plačni sistem. Z njim se je strinjal tudi Knez, podpira pa nadaljevanje pogovorov ministrstva za gospodarstvo, ki bo namenil subvencije za privabljanje domačega in tujega inženirskega kadra. Prav tako kot Akrapovič je politiko pozval k snovanju dolgoročnih strateških ciljev razvoja podjetništva in problematiko samooskrbe z energijo.

“Vlado pozivamo, naj postavi trdno in transparentno politiko gospodarjenja z elektriko. Ob tem naj postavi kapico na ceno energije v višini največ 200 evrov na megavatno uro. To je boljša rešitev od zapletene subvencije z zahtevnimi pogoji, ki bo še dodatno obremenila proračun,” so v sporočilu za javnost zapisali v Klubu slovenskih podjetnikov in ob tem dodali, da od vlade pričakujejo tudi, da bo ohranila že sprejeti zakon, ki razbremenjuje plače razvojnikov, ki jih Slovenija nujno potrebuje za razvoj in blaginjo.

Tanja Brkić