Ali nastaja nova gradbena mafija? V enem letu prejeli več kot 248 milijonov javnega denarja

Foto: STA

Se še spomnite gradbene mafije iz devetdesetih prejšnjega stoletja in začetka tega? Ivan Zidar, Dušan Černigoj in Hilda Tovšak so bili direktorji treh največjih gradbenih podjetij SCT, Primorje in Vegrad. Bili so nedotakljivi in veljali so za izredno uspešne direktorje.

Še posebej je izstopal Ivan Zidar, ki je bil dober prijatelj z Milanom Kučanom. Obnašal se je kot despot, pogosto se je pijan hvalil, da mu nihče nič ne more, ker je Milan njegov prijatelj. Njegovo aroganco in primitivizem, sem videl osebno po podpisu neke pogodbe. Že ob 11.00 dopoldne je popil kar lepo število viskijev in ko mu je alkohol dal pogum je začel zmerjati svoje sodelavce in jih pošiljati nekam, ob tem je pa v pijanskem slogu vpil “Ali veste kdo sem jaz?” Kmalu sta prišla dva gospoda v temnih oblekah in ga odpeljala z njegovim luksuznim mercedesom.

 Vsi trije so ustvarili mogočen gradbeni imperij
Ta anekdota je, da se boste lažje spomnili kdo in kaj je bil Ivan Zidar ter za lažjo predstavo mlajšim, ki ne vedo kdo je to. Ne tako razvpita, a s podobnim načinom delovanja sta bila tudi Dušan Černigoj in Hilda Tovšak. Vsi trije pa so ustvarili mogočen gradbeni imperij, ki je bogatel predvsem na račun državnih investicij. To je bilo v času, ko so se gradile avtoceste, ki smo jih zaradi teh treh samooklicanih gradbenih baronov državljani krepko preplačali.

Vsi trije so delovali v neposredni spregi s politiko, saj so dobivali 90% vseh javnih naročil v gradbeništvu. Za to niso izbirali sredstev. Med sabo so se kartelno dogovarjali in drug drugemu višali cene, ostalim izvajalcem pa so onemogočali, da bi se prijavili na razpise. Ali so jim obljubili, da bodo podizvajalci, ali pa so jim dobesedno fizično preprečili oddajo prijave na razpis. Gospodje v temnih oblekah so stali pred vrati in niso dovolili vstopa predstavnikom drugih podjetij. Po drugi strani pa so imeli podkupljene člane razpisnih komisij.

Spomnimo se znamenite afere disketa (za mlajše: disketa je neke vrste predhodnik usb ključka) pri razpisu za predor Trojane. Pri oddaji prijave je SCT priložil disketo s podatki ene barve, ko so ugotovili, da je tuj ponudnik ugodnejši je disketa čudežno spremenila barvo.

Vsa podjetja so končala v stečaju
Vsi trije “baroni” so podjetja izčrpavali (beri kradli) do te mere, da so propadla in vsa končala v stečaju. Hilda Tovšak je končala v zaporu, Ivan Zidar se je pod pretvezo bolezni zaporu izognil, Dušan Černigoj pa je odsedel minimalno kazen, ker so ga zaradi “tapravim” prijaznega sodstva oprostili večine obtožb.

Nihče seveda ni odgovarjal. Kar pa nas že povezuje z današnjimi časi, ko nihče ne odgovarja za nepravilnosti. Za lažjo povezavo z novo nastajajočimi gradbenimi baroni je potrebno iz zlatih časov Ivana Zidarja izpostaviti še eno njegovo izjavo. Zidar je v velikem intervjuju za nekoč velik časnik Delo izjavil, da SCT lahko dobi katerikoli posel želijo, ker bodo ponudili najnižjo ceno in na koncu preko aneksov dobili plačano toliko kot želijo. In to se je v praksi dejansko dogajalo.

To je pa način delovanja, ki ga lahko opazimo danes. Primer je projekt posodobitve Slovenskih železnic GSM-R o katerem smo na našem portalu že pisali. Država je z izvajalcema GH Holdingom Blaža Miklavčiča in Iskratelom Željka Puljiča podpisala pogodbo v višini 117 milijonov evrov za izvedbo projekta na ključ (torej cena za izveden celoten projekt). Pred kratkim pa je Damir Topolko direktor  agencije za infrastrukturo z obema podpisal aneks za dodatnih 23 milijonov, kljub temu, da je šlo za projekt na ključ. Natanko isti način delovanja kot so ga uporabljali padli baroni. Če k temu dodamo še podatek, da sta se Topolko in Miklavčič v času podpisa aneksa dobila na zasebnem kosilu, je vse jasno.

In kdo so novi gradbeni baroni?
Poleg že omenjenega Blaža Miklavčiča, ki ima v lasti GH Holding, ki je prejel od države v letu 2015 89.138.000 EUR, so tu še Pomgrad Stanka Polaniča, ki je v istem letu od države prejel 68.640.000 EUR in Kolektor Koling Stojana Petriča, ki je skupaj z CGP Nova Gorica prejel 91.167.000 EUR. To so podatki brez povezanih in podrejenih podjetij. Samo matična podjetja so tako prejela 248.945.000 EUR državnih plačil.

Tako nastajajo novi gradbeni baroni, ki odlično sodelujejo med seboj in z vladajočo politiko. Tudi zato je tako velik pritisk da bi se 2. tir v celoti gradil iz javnih sredstev. Kajti z zasebnim partnerjem bo težko nerealno dvigovati cene in podpisovati anekse.

Napovemo lahko, da bodo največji izvajalci pri gradnji 2. tira ravno ta tri podjetja, projekt se bo večkrat podražil, plačali pa ga bomo davkoplačevalci preko državnih poroštev. Strici iz ozadja pač potrebujejo denar, da se preko marionetnih vlad obdržijo pri koritu.

Andrej Žitnik

 • resnicaboli

  Saj so še vedno isti v državni upravi le nove partnerje so si našli,

 • dr Janez Sveti

  Dober članek. KONČNO! Nova24tv, tako se dela.
  DR Janez Sveti bralec

 • indijanka

  Zanimiv članek. Še zanimivejši bi bil, če bi Nova raziskala drugo stran. Stran države. Torej tisto stran, ki ni nikoli padla, kot baroni so. Stran, ki vzdržuje tako stanje in ni na očeh ljudi. Je ta stran nesposobna ali pokvarjena? Izvajalci cen ne morejo dvigniti. Oddani ponudbi so priložili bančno garancijo. Lahko pa država obseg del poveča. Zakaj to počne in zakaj tega ne počne skozi nov razpis?

  • traktor

   Ta stran ima tri lastnosti: lenoba, nesposobnost in pokvarjenost. Odgovornosti, zlasti individualne, pa pri nas itak ne poznamo več.

 • soc

  Odlično napisano. A poprečni Slovencellj bo razmišljal: zakaj pa naj bi bili na oblasti, če tega ne bi izkoristili? Natanko tako kot pred časom glede Jankovića – saj krade ko sraka, ampak ima rezultate.

 • karpelec

  Baroni so bili in bodo, se tudi menjavajo. Na vladi pa je, koliko jih vidi in spregleda.Mogoče bi le rabila monokel.

 • južnificirana_si

  pri teh se vsaj vidi da nekaj zgradijo. kaj pa vsa javna uprava. ki nas stane 2 miljadi na leto in v bistvu zavirajo razvoj slovenije?

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj se vidi, za,koga gradijo, mogoče za,migrante iz Hrvaške, hosne in Albanije, za Slovence že dolgo je več, nas deložirajo in naredijo prostor za svoje nove državljane ter razne barabe.
   Saj zato rabijo močno upravo, če kradejo na tak način, morajo fašisti najprej procezmsirati in kriminalizirati žrtve, ko državljana slečejo Ustavnih in človekovih pravic, je itak vse njihovo in jim nihče več ne stoji na poti. To so prava fašistična mafija, ne pa navadni gangsterji, cela država je taka. Čim prej pod monitoring Evropskih sodišč.

   • traktor

    Kaj si sedaj pameten, ko so hoteli pa trojko, si bil pa proti. Sedaj sam ugotavljaš, da se sami nikoli ne rešimo, brez tuje pomoči.

 • Nata

  Joj, no ? Nedotakljivi so bili …..uspešni pa samo za svoj žep in na račun manjših podjetnikov !!! Te so spravili na veraško palico .
  In zakaj so dobili od države denar ? Kaj so to državna plačila ??

 • totex39

  A se nismo dovolj “opekli”, sedaj prihaja spet nova garnitura lopovov, očitno to pri nas zelo dobro uspeva.

 • Milan Novak

  Ma kakšni novi baroni, saj se nič ne gradi. Gradbeništva praktično ni več.

  • avtohtoni neandartalec

   Če se ne gradi, pa obnavljajo kar so si nagrabili s pokradenim denarjem in si tako nabijajo lažno dodano vrednost.

 • Iza Demos

  kakšna državna plačila? Gre za plačilo storitev na podlagi javnih naročil.
  V tem ni nič narobe. Je pa narobe, če naročnik del (država?) ni opravil svojega dela t,j, nadzora. To pravočasno raziščite kot raziskovalni novinarji, da ne bomo imeli spet bančnih lukenj.

  • Nata

   Vem , da poznaš te posle in ne oporekam.
   Ampak , zanimivo pa je , da je na desetine malih podjetnikov šlo v stečaj , ker jim ti veliki niso nič plačali . Nič !!
   A oni so tako posebni , da dobijo milijone kar naprej ?
   Ali pa so te vsote pač odobrene , pa jih potem dobijo ?

   • Iza Demos

    Ker niso bili pozorni pri sklepanju pogodb. In če se ne motim je bilo rečeno, da bo država kot naročnik pazila, da bodo dobili kooperanti plačano za svojo storitev. Žal nimam v zadnjih dveh letih nobenega takega primera zato ne vem ali se tega držijo ali ne. V javnem naročilu je “ta velik” dolžan navesti vse kooperante in način plačevanja. Skratka,da ne težim, če državni/javni uslužbenci spoštujejo zakonodajo se zgodba ne bi mogla ponoviti.

    Dobijo avans, dati morajo bančno garancijo za korektno opravljen posel in potem plačila oz. črpanje avansa po situacijah. No da so pa javni uslužbenci vsi po vrsti bolj “levi” (pa ne mislim strankarsko usmerjenost) je pa tudi očem vidno.

    • Nata

     No , hvala . Saj se mi je zdelo ,da kar tako ne lepe očke daned nihče več ne da –
     Vendar smo zelo nezaupljivi , zaradi vseh mogočih kolobocij .
     Dokler bodo ne delovna mesta sprejemali samo znance in prijatelje od njih ……bo šepala kvaliteta . Ne glede na levo….desno .

  • avtohtoni neandartalec

   Verjetno potni stroški, dnevnice in potrošni material.

   • Iza Demos

    Vsak izvajalec/dobavitelj v svoji kalkulacije zajame celoten strošek (da tudi to kar ste navedli +amortizacijo OS, ki sodelujejo v procesu+….), ki ga ima z opravljanjem naročene storitve + pričakovani dobiček. Če tega ne dela tako je nesposoben in doživi prav kmalu brodolom.

 • Iva

  Stojan Petrič-ustanovni član F21, tovariš kapitalist, danes lastnik tudi Dela (urednica Delovega Svet KAPITALA je postala Petra Kovič, potem ko ga je ovekovečila v knjigi Damoklejev meč).

  Stanko Polanič (tako kot prijatelj Kučan, je danes upokojenec in član F21) večinski lastnik holdinga Intering, ki ima v lasti SGP Pomgrad, živilsko podjetje Panvita, ……….. (iz Panvite je prišel minister Židan)

  Blaž Miklavčič, 2002 – 2004 predsednik uprave družbe Holding Slovenske železnice v Ljubljani. Takrat je veljalo mnenje “Najraje dela sam in se odloča sam po svoji vesti.”
  Po odhodu s Slovenskih železnic se je odločil, da se bo zaposlil v privatnem podjetju (Panvita).
  No, danes (odkup Kraškega Zidarja, Konstruktorja, …) je eden najbogatejših, ki seveda LJUBI državni sektor, saj je bolj radodaren(!) od privatnega.
  No, članek nakazuje, da je aneks za 23 milijonov (kljub pogodbi na ključ) že bil podpisan. Tajkun ZIDAR (ki naj bi bil v osebnem stečaju, pokradeni milijoni pa so skriti …) je bil mojster v teh zadevah.

  • avtohtoni neandartalec

   Nad vsem skupaj bdijo pa parlament, vojska, policija in pravosodje, državo pa le imamo.

 • Osti jarej

  …čigava tajnica in članica katere stranke,je že bila,krotilda,ki davkoplačevalce košta 80 evrčkov na dan…krat 30 dni???….folk pa z delom ne zasluži za dostojen lajf in ne zmore nafutrat svojih otrok….na gradbišče bi morala malto mešat in vreče cementa nosit …pyzda pokvarjena,”pravoverna!!

  • Milan Novak

   Pusti krotildo, ona je šla k spovedi in ji je vse odpuščeno, ti se boš pa cvrl v peklu.

  • avtohtoni neandartalec

   Za začetek, bi jo morali deložirat, isto kot vse ostale tajkune, vse pobrat tudi njihovim žlahtam, kamor so skrivali plen ter jim rihtali posle in šihte.
   Dobesedno živimo kot država v državi, zakoni najniže kaste se višjih sploh ne tičejo, živimo v paralelnih dimenzijah.

 • Unikatna

  Kaj so pa naredili, da so dobili ta plačila?

  • traktor

   To so sama inženiring podjetja,ki prevzamejo po nizkih cenah vse večje posle v državi,nato pa izkoriščajo in stiskajo podizvajalce,ki v resnici opravijo vsa dela.V glavnem brez vsakega zaslužka. Zaposlenih imajo par inženirjev,nič strojev ne preganja jih inšpekcija.Sami posvečeni.

 • avtohtoni neandartalec

  Noro, enostavno noro, pa nobenih kazni in revizij, razen par žrtvenih jagenj, izjema potrjuje pravilo.
  To je dobesedno mafija, saj sploh ne skrivajo, in kot vsaka sodobna mafija, enormne dobičke in presežke vlagajo v “čiste” posle, državni projekti propadejo in bankrotirajo, njihovi zasebni, kupljeni z našim denarjem, pa cvetijo.
  Naše pravosodje mora,čim lrej pod monitoring Evropskih sodišč, državljani pa moramo potem vlagati tožbe in zahteve po revizijah, sicer jim ne moremo nič.

  • Osti jarej

   ….ta država funkcionira kot mafijska….že četrt stoletja

 • soc

  Poleg pomurskega barona Polaniča in njegovega idrijskega ekvivalenta Petriča bi veljalo v isti kategoriji privilegiranih gradbenih pijavk na umirajoči državi našteti še ribniškega Škrabca.

 • xtc

  jASNO JE ;DA SEFORMIRA NOV KARTEL;KI BO ČRPAL DENAR ZA UDBO IN DRUGI TIR JE OPCIJA(SEVEDA;ČE BO DENAR)PRAV TAKO BODO SKUŠALI OBRAČUNATI S sTRABAGOM;KJER PA SE JIM UTEGNE ZAPLESTI;KER SO NJEGOVI LASTNIKI rUSIPOVEZANI Z RUSKO MAFIJO IN pUTINOM IN BI LAHKO PRIŠLO DO OBRAČUNAVANJ PRI KORITU:

  • Osti jarej

   ….a krotilda je tudi udbina?

  • avtohtoni neandartalec

   In Putin komaj čaka, da se bo lahko pajdašil s Slovensko mafijo, Američani so pa veseli, ker se tako dobro razumemo, nam bodo zrihtali še več poslov z Nemci in Italijani.
   Pa tudi zato, ker so naši gradbinci tako dobri, najboljši ma,svetu, ne vem samo zakaj se potem rušijo mostovi in razpadajo nove avtoceste, vključno z ometom, če so taki dobri prostozidarji.

   • traktor

    Zato razpadajo, ker je princip dela takšen- trije mikserji na cesto,en mikser na županovo bajto.

 • Demi Zen

  od godrnjanja raje na internetu se se noben oligarh ni stegnil..

  • avtohtoni neandartalec

   To je res, dokler bomo jamrali, nas bodo fašisti še bolj zavijali, ko bo nastala tišina, takrat bodo pa vedeli, da je Vrag odnesel šalo.

 • dob

  Povsod, kjer je mafija, ta uporablja gradbeništvo za gonilo lastne dejavnosti. Največ korupcije je v gradbeništvu, ker je tam nešteto možnosti za laganje, izsiljevanje, prirejanje in vsakršno mešetarjenje. Pri nas se to međetarjenje (Zidar, Janković) opisuje kot “ta pa zna, ta obvlada”. V resni državi in v resnem pravnem sistemu bi vsi ti tipi leteli v zapor.

  Obenem je gradbeništvo glavni generator inflacije v državi.
  Pod inflacijo seveda mislim razvrednotenje dela. To poteka tako, da resno in kvalitetno delo podizvajalcev preprosto razvrednotiš. Oni sploh niso v poziciji, da bi se temu uprli, saj jim glavni izvajalec zagrozi, da ne zanj ne za kateregakoli drugega glavnega izvajalca v prihodnje ne bo delal več. Med sabo so vsi povezani in vnaprej zmenjeni za ceno, ki jo bodo ponudili. Potem si znotraj delijo plen.

  Tuje delo razvrednotijo, na račun pretirano visokega vrednotenja lastnega dela, saj so uničili trg.
  Pri nas jim je takšno pozicijo ves čas država zagotavljala država.

  Še primer, kako to poteka. Do leta 2000 je arhitekturna stroka še delovala, ker smo imeli ločeni postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Investitor je v prvem delu postopka najprej poskrbel, da so mu urbanisti pripravili lokacijsko dokumentacijo. V tem pstopku je lokacijska služba uredila meje, če jih je bilo treba, navedla predpise, kaj se sme, kaj ne, predpisala odmike objekt itd. itd. Ko je arhitekt dobil lokacijsko dokumentacijo in lokacijsko dovoljenje ustreznega organa na mizo, je lahko pričel s svojim delom.

  • avtohtoni neandartalec

   Veliko pomaga tudi, da Mujo preprosto ne ve kako težkih je sto kil, mislijo, da prestavljajo 20 kilogramov, kolikor jih po predpisih še lahko dviguje delavec in se mu tudi ne zdi, da bi moral dobiti za tisto malenkost pošteno plačano.

  • dob

   Bom povedal še tole.
   Kako deluje odnos med glavnim izvajalcem gradbenih del in podizvajalci. Glavni je vedno bil SCT. V ožjem konzorciju so bili đše drugi znani veliki gradbeniki (vsi kasneje v preiskavi). Ti so bili vnaprej dogovorjeni, kakšno ceno bodo ponudili, tako da presenečenj ni bilo. KO so delo dobili, so si znotraj konzorcija razdelili plen.
   Presenečenj ni bilo. Z leti so povsem izločili vso konkurenco in trg stoprocentno obvladovali.
   Podizvajalci gradbenih del so povsem bili odvisni od njih. Glavni izvajalec jih je izsili s ceno kakorkoli in kadarkoli je hotel. Zagrozil jim je, da sicer ne bodo več delali zanj.

   Zdaj pa najpomembnejše. Glavni izvajalec VEDNO ostane podizvajalcu dolžan eno opravljeno delo za nazaj! VEDNO. To je princip.
   S tem ga potem izsiljuje, ker pri naslednji ponudbi mora glavnemu izvajalcu podpisati papir, da mu ni nič dolžan, da je vse obveznosti poravnal v redu, če sploh hoče še delati z njim. Seveda, to ni res, ampak podizvajalec vseeno podpiše!
   Bil sem zraven, ko podizvajalec ni hotel dati ponudbe. Ker glavni izvajalec ni imel drugega, je moral poravnati star dolg do podizvajalca. Ko ga je poravnal, mu je podizvajalec sporočil: ko te jebe! Ne dam ti ponudbe, pa konec!

   Komentar glavnega izvajalca je bil: si me zajebal!
   Torej, vidite dragi kolegi, kadar Parazit mora delovati pošteno, ko je v to prisiljen, smatra, da si ga zajebal! To je psihologija in mentaliteta Parazita.

   Država, ta hinavska banda, ii bivakira po ministrstvih in raznoraznih službah v lasti države, si je na svojem nivoju izmislila, kako da bo ščitila podizvajalca s tem, da mora podpisati, da mu je ta vse poravnal.
   Glavni izvajalec to obide tako, da izsili podizvajalca, in ker se ta boji, da bo izgubil denar, ki mu ga glavni izvajalec dolguje, je tako obsojen na ta bolan upniški odnosu čakanja, da mu star dolg poravnajo. Tako vedno ostaja neplačan za najmanj eno delo nazaj. Potem pa kdor se prej utrudi.

   Tako se odloči, da bo od sebe dal lažni papir in si s tem podaljšal upanje, da bo kdja videl denar, ki mu ga glavni izvajalec dolguje. Tukaj se je ustvarjala mentaliteta te države, ki zdaj prevladuje povsod, pri vsem poslovanju!!! Nategni pogodbenega partnerja, kjer ga le moreš. Potem pa, če te nadleguje, mu zabrusi: pa me toži! Ha ha ha…

   Tako mora dati lažen papir od sebe, da so vsi dolgovi poravnani, da bi sploh lahko še naprej delal, ker sicer bo brez dela. Ko potem opravi svoje delo, mu šele glavni izvajalec plača delo za predzadnje opravljeno delo, ki mu ga je bil dolžan. Ne plača mu pa tega, ki ga je končal. tega mu ostane dolžan.

   Tako je podizvajalec spet v isti situaciji. Isti nateg, isto upanje, isto izsiljevanje, vse to se nadaljuje. Podizvajalec, podjetnik, tako sebe ponižuje in poskuša kot ve in zna pokriti luknjo v podjetju. A tega denarja, ki ga je pošteno zaslužil, ne bo NIKOLI videl.

   Kajti kasneje, ko je nastala svetovna bančna kriza, se je videlo, koliko je glavni izvajalec pravzaprav dolžan okrog in okrog. Luknjo so vedno pokrivali s krediti, potem pa, ko so se znašli brez njih, pa jih niso mogli več zapolniti in so sami padli vanjo.

   Država je pa naredila tole: glavne izvajalce je rešila s stečaji, tistim pa, ki so bili upniki, ki so pravzaprav zdravo jedro gospodarstva v državi, ki nosijo finančno breme države na svojih plečih in ki vzdržujejo vse, njim so pa prepovedali stečaj. Iz upnikov so preprosto z zakonom naredili dolžnike.
   Z eno potezo.

   Banke so se jim usedle na hiše (ki so si jih prislužili z dolgoletnim delom v tujini) in tem ljudem so propadle firme, uničeno je njihovo življenje, izgubili so vse. Ker jim naročniki niso poravnali opravljenega dela in ker je država cinična in ravna cinilčno in brez pameti.Ali kot je odgovoril Zalar novinarju, ki ga je vprašal, zakaj so tem revežem pobrali imetje, ta velikim lopovom so pa omogočili stečaj: Ja, nekje mormo začet!

   Mafija namreč pomaga sama sebi. Ne pa svojim žrtvam.

   • Borut Stari

    Povsod, kjer je mafija, ta uporablja gradbeništvo za gonilo lastne dejavnosti. Tako je. Ta trditev je pod 1. Pod 2. je nič manj pomembno gonilo, Sindikat.

    • dob

     Če te ne moti, Borut Stari, dajva Sindikat pod točko1 !

     • Borut Stari

      Ne, pa dajva Sindikat pod 1. Pravkar sem se spomnil še na bančništvo in zavarovalništvo…

     • dob

      Ok. Njih damo pod 3 in 4!

   • avtohtoni neandartalec

    Seveda mafija pomaga, najprej svojim hlapcem kupijo stroje in odprejo podjetja, potem pa delajo kar jim naročijo, vojska delavcev na črno pride prav še za marsikaj drugega.

   • traktor

    Takilih SCT-jev je sedaj polno, med njimi vsi našteti v prispevku. Dobro so se naučili mafijski vajenci.

  • Mojca pokraculja

   Pa res nič ne razumeš, treba je bilo pospešiti izdajo gradbenih dovoljenj ! kdo se bo zajebaval z dvema postopkoma, lokacijskim in gradbenim dovoljenjem. Ti grdi sosedje , ki iz same žlehtnobe ne dovolijo graditi, vse blokirajo s pritožbami in tožbami. Kajti to traja !!!

   Pol pa država uzakoni enotno dovoljenje za gradnjo, oziroma zmazek, ki naj bi vseboval obe dovoljenji. In potem se mučijo z njegovim pisanjem arhitekti, gradbeniki, pravniki itd.
   Važno je, da je dovoljenje, kakšne katstrske meje itd, sosedom mejašem se vzame še pravica biti stranka v postopku in vse je v najlepšem redu.
   Kako potem dovoljenja izdaja država ? Na primer, izda dovoljenje za gradnjo bloka, ne da bi investitor predložil PGD, ampak le posamezne PID-e, inšpekcija mr. Valiča itak ni bila sposobna tega ugotoviti, vse je ok., na tehničnem pregledu pa vsi zijajo kje je glavni PGD ? Investitor pa benti, ker bo moral sedaj, ko mu na vrata prodanih stanovanj trkajo kupci, naročiti še izdelavo projekta.

   Evo to je primer iz moje soseščine.

   • dob

    Korupcija in zloba pri poslovanju sta tako globoko zasidrana v slovensko razumevanje o tem, kako se posluje in vodi posle, da je to dvoje postalo nerazdružljivo.
    Vsi ostali bedniki, ki tega nočemo, se vodimo pod rubriko “nesposobni”. Janković in takšni se pa vodijo pod: “matervola, ta pa obvlada!”

    Država je tam samo za Jankovića in njemu podobne. Ne zaradi nas. Zato piše zakone zanje, uprerjene proti nam. Ministrstvo nam ves čas dokazuje, da smo navadni bebci in nesposobneži.
    Ampak, oni so dolžni okrog in okrog! Jaz pa nikomur. Jaz sem nesposoben, oni pa supersposobni.
    Državo vodijo sami supersposobni. Zato je država najbolj zadolžena od vseh.

    • Mojca pokraculja

     “Nesposobna bednica” se v celoti strinja s tabo in z vsem kar si napisal še v drugih postih.
     Še ena parola, ki sem jo dostikrat slišala, kadar smo kaj debatirali o lumparijah takih in drugačnih, je bila:” Kaj jamraš, znajd se še ti!”.

  • Anton

   Ti si DOKTOR!

   • dob

    Prej pacient, kot doktor. Na meni so mnogi doktorji preizkušali svoje teorije. Zdaj se doktorji vozijo z audiji na Hrvaško na morje, jaz sem pa doma ves polomljen in bolan.

    • Anton

     Danes bom molil zate.

    • Anton

     Pod člankom vedno iščem samo tvoj komentar….

    • RATATA

     Skromnost je morda lepa čednost.
     Resnica včasih boli.
     Dobro se imamo v toplicah en krat na dvajset let.
     Komplimente – tudi Antonovega si zaslužiš(!), umetnik besede
     in risbe v črtah/krivuljah.

  • traktor

   Tole je živa resnica. Občutimo jo vsak dan. Pizde pokvarjene, uničili so nam veselje do dela. Prasci zahtevajo projekte zastonj, potem iz tega zmečejo ven 1/3,češ, tega, pa tega ne rabimo, izvajalcem pa vržejo funkcionalni ključ, ki je potuha za celostno slabo pripravljen projekt in potuha za slabo in neodgovorno delo birokratov. Tako potopijo male izvajalce, ki morajo veliko posranije in šlamparije pokriti iz svojega žepa. Potem pa se barabe še hvalijo kako poceni so izpeljali kakšen projekt. Volilci jim nasedajo, mi pa crkavamo.

   • dob

    Si opazil, kakšni ostudni oportunisti so najini kolegi?! Vsaj večina jih takšna, nič se ni možno z njimi dogovoriti. Mi sploh ne bi mogli ustanoviti sindikata, tako kot drugi cehi, ker se kolegi med sabo zajedajo. Hvala bogu, to je za mano, ker ne opravljam več svojega poklica. Nekoč sem ga imel rad, pa mi je ta država ubila veselje do njega.

    • traktor

     Ja človek bi mislil, da bodo s časom kolegi prišli kaj k pameti. Ne, pizde sebične, mislijo samo vsak zase in zato panoga tone vsak dan globlje. Vsi imajo delo, a nobeden ne zasluži za burek. Isto sranje je z našimi sindikati-obrtno, gospodarsko zbornico. V vodstvu sami pizdolizniki, ki s svojimi podjetji poslujejo z državo, zato jim je v interesu, da nič ne dosežejo in tako ščitijo sebe in svoj posel. Ostale pa Q… c gleda. Veliko jih dela cele dneve, pa ne zaslužijo v sojem poslu niti približno toliko, kot te riti, ki nas, kot zastopajo pred državo.

     • dob

      Tem ljudem ni janso, da bodo imeli penzije tako majhne, da se z njimi sploh ne bo dalo preživeti. Država je žrtvovala generacije in generacije mladih ljudi na žrtveniku socialističnih upokojencev, ki so gradili svoj propadli socialistični raj, da tako vzdržujejo svoj abnormalno visok življenjski standard. Zakaj abnormalno visok? Zato, ker ni sorazmeren s prispevki, ki so jih plačevali v penzijski fond! Koliko pa naj dobi danes penzije en jugo-penzionist, ki je v obdobju delovne aktivnosti mesečno prispeval za svojo penzijo reci in piši sto evrov mesečno? In zdaj imajo stranko v parlamentu, ki ima samo eno točko programa! Obdržati standard od prej.
      Slovenija je država, ki žrtvuje svojo mladino za starce, ki jim je podjetje SFRJ, ki je bilo slabo vodeno, propadlo. Drugje takšni, ki spravijo podjetjen akant, ne dobijo nič. Danes dobimo nič mi, tisti, ki smo delali vse življenje in je naše delo bilo podcenjeno PLANSKO, ker je država tako hotela.

      Kaj bodo pa mladi, ki se še niso sploh zaposlili? Kaj bo delal s penzijo nekdo, ki se bo zaposlil pri tridesetih, če bo delo sploh dobil, in če ga bo, bo delal za en črn in bel. Ker bo delodajalec šparal pri prispevku mu po dajal najnižjo plačo, da bo plačeval državi najnižje prispevke, ker je država obremenila vse kar leze in gre, da rešuje DESUS-ovo članstvo.
      Penzije tašnih ljudi bodo zato mizerne? Kdaj pa bo nabral takšen človek 40 let dela, da bo sploh lahko šel v penzijo?
      Na to nihče ne misli.

      Ta država v rit leze jugo.generacijam, ki so si s socializmom zapravile vse poti, plus možnost urediti normalno družbo, kjer je življenjski standard v funkciji dela in ustvarjanja, ne pa v službi v rit lezenja režimu.

      Zato, pa so se potem, ko so naši kolegi ugotovili, da jih čakajo za njihovo delo bedno plačilo in poniževanje, so se začeli trgati za kolikor toliko varne službice, v katerih so pristajali na bedno plačo, samo da so bili zavarovani. Žena pa zaposlena na občini ali v drugi državni službi z varno plačo.
      Tako so moški ostali brez kurca. Postali so odvisni od žena v državnih službah.
      Ko je to postalo modus vivendi in navada, so se naši kolegi skoncentrirali na izrivanje drug drugega, na tekmovanje med sabo, podtikanje in privoščljivost v slabem. Oportunistična zalega!

      Ta država ima vlade, ki mislijo samo na reševanje lastnih riti. Sploh je ne zanima, kam naj državljani gredo in od česa bodo živeli, ali celo preživeli. Parazitska sodrga!
      Kaj to mogoče pomeni vladanje???
      Nimajo niti osnovnih pojmov o tem, kaj mora vlada početi. Stvari niti ne začenjajo urejati, brezno samo poglabljajo.

     • traktor

      Tile bedniki, ki so v vladi in parlamentu itak ne vedo, kaj je njihovo delo. Prišli so brez programa, vsi vidimo, da so to ljudje, ki jim v življenju itak ni nič uspelo. Tole je po pomoti njihov skrajni domet. In na položaju so zaradi tega, ker povprečen Slovenec ne more videti, da je kdo boljši ali sposobnejši od njega, zato voli bedaka, ki nima nič. Po njegovem nima nič zato, ker ni nič ukradel in zato je pošten. Vsak normalen pa takoj vidi, da nima nič zato, ker je nesposoben. Ker pa je nesposoben, ne more nič narediti za skupnost in tako tavamo v začaranem krogu.Mi Butalci oziroma Balkanci.

     • traktor

      Popolnoma se strinjam z zapisanim. Stranko, kot je desus, bi morali sploh prepovedati. Ne more imeti stranka upokojencev monopol nad bodočnostjo naslednjih generacij. Pokvarjeni in pohlepni starci, ki ne vidijo prsta pred nosom nam uničujejo življenja, otrokom in vnukom pa bodočnost. In to svojim. Noben normalen človek tega ne bi počel.

     • dob

      >>Noben normalen človek tega ne bi počel.<<
      Tako je. Mater je ta narod žalosten.

 • Olga

  V najem vzemimo Goli otok, pa naj tam gradijo pod nadzorom policije!

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj Goli otok, a ne moremo sami mučiti ljudi, brez Hrvatov?
   Aja, samo reče se tako, ker je bil otok znano letovišče komunistov, nazaj so prišli sami strokovnjaki, Auswitz ravno ni bil, a ne.
   Hrvatom vzemimo raje nazaj pol nuklearke in našo Istro ter druge kraje ob meji, ki jih je okupiral njihov del JNA, pa,nam bo tudi šlo bolje in bo manj korupcije, ko bi ob enem razgnali tiste čudne strice.

   • Adolf Hitler

    na hag potem pa dosmrtni rubež

 • samsara

  Kaj Duško Černigojev ne gre v’č v čuzo?
  So strički ocenili, da naj bi bilo dovolj za javnost, ostali material pa skurili?
  Kako kaj sodni zaostanki, ki jih baje skoraj ni več, pod nadvse učinkovitim’ vodstvom Masleše?
  Bo veleizdajalski ‘zločinec prve kategorije’ kmalu na vrsti?

 • Martin Herman

  Ali je možno na področju mestne občine Ljubljana, skleniti gradbeni posel brez romanja kuverte v žep Jankovića?

  • avtohtoni neandartalec

   Dvomim, nikjer se gradbinci ne pogajajo brez podkupnin, zakaj bi bilo v Ljubljani kaj drugače.

 • dr Janez Sveti

  248 milijonov javnega denarja je popolnoma preveč, da izbereš oblast kakršnokoli želiš!
  Lahko so tudi konji in krave ministri!
  DR Janez Sveti parajlija

  • pokvarjeniSvet

   Dejansko bi nas brezvladje z neposredno javno demokracijo koštalo bistveno manj, ampak amerofilski komunisti o tem nočejo slišati.

 • pokvarjeniSvet

  citiram:
  ———————————————————————————-
  V enem letu prejeli več kot 248 milijonov javnega denarja
  ———————————————————————————-

  računajte koliko so mogli vse skupaj pokrasti samo v 15 letih….to se šteje že v več kot 4 milijarde.

 • RATATA

  Vprašaj (?) v naslovu je odveč. Zamenjal bi ga lahko klicaj (!) al pa pika (.) PIKA.

  • Mojca pokraculja

   Trije klicaji !!!

 • pokvarjeniSvet

  Če bi imeli neposredno javno demokracijo se te svinjarije ne bi dogajale.

 • Adolf Hitler

  za židovska jajca zagrabit pa jih odfukat na hag in jim vso nakradeno ljucko imovino zarubit