Anže Logar na lovu za krivci bančne luknje – najprej nad Factor banko in Probanko, potem še nad ostale

Predsednik komisije Anže Logar (Foto: STA)

Poročilo komisije, ki ji predseduje Anže Logar, poimensko ugotavlja krivce za nastanek največje bančne luknje in bančne krize v zgodovini Slovenije. 

Predsednik Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji Anže Logar je povedal, da so na 10. nujni seji preiskovalne komisije prišli v sklepno fazo pri enem delu preiskovalne komisije za ugotavljanje odgovornih in vzrokov za nastanek največje bančne luknje in bančne krize v zgodovini Slovenije.

V javnem delu tudi vsi zapleti, ki so nastali na relaciji Preiskovalna komisija – Okrožno sodišče v Ljubljani
Preiskovalna komisija se je na tej seji opredelila do pripravljenega osnutka poročila. “Moje delo od začetka avgusta je bilo skoncentrirano na pripravi tega delnega poročila skupaj s strokovno ekipo, tako notranjo – Državnega zbora – kot tudi z zunanjimi strokovnjaki. Sama sestava poročila je razdeljena na dva dela. Splošni del, ki bo tudi javen, opisuje potek dela preiskovalne komisije, vse zaplete, ki so nastali na relaciji Preiskovalna komisija – Okrožno sodišče v Ljubljani in nekaterimi drugimi deležniki, v zaključku tega splošnega dela pa bodo tudi bistvene ugotovitve skupaj s predlogi sklepov zakonskih sprememb oziroma novel posamezne področne zakonodaje.”

Razkrito, kaj se je dogajalo v Factor banki in Probanki
Vendar pa so bistvene ugotovitve v drugem delu tega poročila, ki je označen z oznakama tajnosti in poslovne skrivnosti, pa tudi branje le-tega bo na zaprtem delu seje. Logar pravi: “Ta del pa opredeljuje odgovornost uprave nadzornih svetov Factor banke, Probanke in regulatorja, torej Banke Slovenije. To poročilo je zelo neposredno, ničesar ne olepšujemo, v njem so zapisane tudi vse ugotovitve, ki temeljijo na listinskih dokazih, kar pomeni, da bodo poslancem podale facte brute glede na to, kar se je v teh dveh bankah dogajalo in kako je Banka Slovenije spremljala bančne prakse in delo v teh dveh bankah.”

O odgovornosti politike pa nič …
Je pa zanimivo, da v tem poročilu ni ničesar o odgovornosti politike, na kar Logar odgovarja, da se bo to ugotavljalo “na podlagi pregleda bančne prakse vseh bank, katere smo dokapitalizirali konec decembra 2013. Šele takrat bomo lahko verodostojno ocenili, kakšno je bilo vpletanje politike, kakšno funkcijo je opravila izvršilna veja oblasti ali posamezniki iz izvršilne ali zakonodajne veje oblasti. Smo pa v tem poročilu ugotavljali odgovornost Banke Slovenije – pregledali smo vse zapisnike ožjega kolegija guvernerja kakor tudi relevantne zapisnike sveta Banke Slovenije in tudi vsa pisma upravam in nadzornim svetom ter tudi nosilcem izvršilne veje oblasti. Na podlagi tega smo lahko sprejeli ugotovitve o odgovornosti banke Slovenije.” O vseh ugotovitvah preiskovalne komisije bodo poslanci razpravljali na novembrski seji, ker je takrat tudi proračunska razprava.

V tem poročilu v dodatnem zaprtem delu so za vsako od Factor banke in Probanke navedeni po štirje konkretni primeri kršitev, ki evidentno kažejo na slabo bančno prakso,” pravi Logar.

Logarjevo poročilo bo služilo kot naznanitev suma kaznivega dejanja organom pregona
Logar je še dodal, da so poimensko ugotavljali sume kaznivih dejanj. “Namen priprave tega poročila je, da bi se to poročilo samo po sebi smatralo kot naznanitev suma kaznivega dejanja organom pregona. V delu o Banki Slovenije smo se poimensko opredelili do krivcev za slab nadzor in za nastanek dela bančne luknje,” je dejal Logar in še zaključil, da so že zahtevali tudi gradiva za druge banke, ko pa bo to poročilo sprejeto v DZ, bodo v začetku 2017 začeli z zaslišanji v naslednji fazi.

Marjanca Scheicher

 • Novakec1

  Pazi da te ne fentajo, drezaš v balkansko mafijo.

 • soc

  Imena, imena, imena… In nato (po koncu enoumnega vladanja) kazni, kazni, kazni. Eden od Imen je potegnil nagradni milijonček za všečno delo (država mu je nato večino pobrala), drugi so si pobrali za svoje skromne usluge odobravanja posojil še več. Precej več. Pa še niti formalno podpisali niso, za vsak slučaj, za to so ponavadi uporabili srednji bančni management, ki so mu za take primere dvignili limite za “samostojno” podpisovanje.

  Anže, ali bodo ta imena torej končno prišla vsaj na Novo24, v Delu, Mladini, pa na Hanziju in Kanalizaciji jih gotovo ne bo. Človekove pravice, take in drugačne pooblaščenke / zamaščenke in podobno. Pa Novi razred z vso svoj težo zgodovine in kapitala za njimi. “Imena” so zgolj lakaji, a vsaj vemo naj, kdo so.

 • kritičnamisel

  a ‘že? spet lajanje v polno luno, ki prinaš odrešitev lastne krivde, za navadne smrtnike pa je vse kar je manj “v čuzo” le dvigovanje volitvenih navdušencev

 • Andrej

  Anže ne popusti niti za milimeter,nenasitne in skorumpirane bančnike,nekdaj nepomembne uradničke,je treba postaviti pred sodišče in jih kriminalu primerno
  “nagraditi”!Poiskati je treba tudi tiste,ki so jim držali štango,ne bo jih težko najti!

 • samotoje

  Ga staknejo nazadnje, ki bil jim je kos.

 • Olga

  Hvala, Anže Logar!

 • Al Bundy

  ANŽE LOGAR ZA PREDSEDNIKA!

  • Olga

   Države?

   • Vera

    Bolje za premiera .

 • Viktorh

  “Ala ti vera”, Anže!

  Bo pa še zelo kruto, umazano.

  Hvala Vam, ker se izpostvljate tudi v mojem imenu.

 • učko

  Anže Logar = Niko i Ništa ; na žalost !!!!

 • Verbena

  Sej, jaz se dobro zavedam, da bančnih kraterjev ni povzročil samo JJ, kot to lohka berem na enem menda, najbolj branem forumu….ker tolk ga pa nimajo radi bankirji v zasebnih bankih, da bi ga ubogali na ukaz….pravzaprav so zame izključni krivci bankirji, tako v državnih kot v zasebnima bankama, ker se niso obnašali profesionalno, dela niso opravili kot bi ga mogli….njihovo malomarnost, pogoltnost….pa plačujemo državljani in očitno bomo še naprej !!!….kaj naj sedaj preiskovalna komisija z vsem gradivom, ki ga je napisala med zaslišanji???….če bi bili pravna država, bi se tem bankirjem že vsem sodilo!!!…..imamo institucije, ki so po zakonu zavezane za pregon kriminala in tole je bil en velik kriminal !!!

  • stajerc5

   Tudi bankarji so samo malo vecji kolescek v ogromni rdeci flajsmasini! Motor(F21), pri nas je verjetno se kurbl, je vazen. Pokradene milijarde so samo potrebno olje za funkcioniranje rdece masine!!

   • ogledalo

    Čudno, da PM nima nobenega vpliva na vodenje državne banke!? In nadzorni svet tudi ne!? A ja, hišnik je kriv!

    • Verbena

     ..a seveda ne smemo pozabit tudi na vse nadzornike, ki so bili in so lepo plačani od vsakega sestankovanja….te nadzornike določa za nadzor delovanja bank, bankirjev, podjetij v večinski državni lasti…..seveda vlada ..pa tu je še tudi Banka Slovenije….samo…mi imamo en tak velik sistem nadzorovanja, narobe je pa vse !!!!

  • ogledalo

   Seveda ni samo jj. Denar so si delili z vednostjo tudi predsednika vlade. Če ni vedel kaj delajo v državni banki pa je totalno nesposoben ali pa laže. Zagotovo pa se je Slovenija zadolževala pod slabšimi pogoji kot bi se lahko zaradi pozivanja “trojke” bivšega PM. Dejstvo je, da se je kreditni portfelj slovenskih bank pivečal za več kot 20 milijard evrov pod njegovim upravljanjem države.

 • Iza Demos

  Daj Anže, čakamo na rezultate! Bomo davkoplačevalci dobili kaj nazaj v proračun? Boste kakim lumpom končno vzeli na ne fer način pridobljeno premoženje? Ali je vse skupaj le ………………………Kako smo že včasih rekli ” Tresla se gora, rodil se je mišek”……….

  • Olga

   To naslovite na Klemenčiča in policajko!

  • ogledalo

   Seveda bomo. Bavčar že hodi na inštrukcije o zastaranju.

   • Darth Vader

    bavčar ma lepo mapo dosjejev spravljeno ;) če boste kej preveč glasni okol Wigorja bo hitr kej v javnost priletel, kar ve samo prvi notranji minister Slovenije ;)

  • macon

   Naslovi na policijo, tožilstvo, sodstvo in izvršilno oblast, ne na predsednika parlamentarne komisije.

   • Iza Demos

    Pa saj je bil izvoljen in plačujemo ga za to, da naredi tisto za kar je imenovan v komisijo. Če nič ne morejo pol naj pa nehajo pobirat dodatke za delo v komisijah.

 • Franc Novak 1979

  Ali bo za povzročitelje “bančne luknej” predvidn zapor daljši od pet let? če ja, potem je še nekaj časa.

  Zastaranje kazenskega pregona
  111. člen
  (uradno prečiščeno besedilo)

  (1) Kolikor ni v tem zakoniku drugače določeno, kazenski pregon ni več dovoljen, če je preteklo:

  (1) petindvajset let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor tridesetih let;

  (2) petnajst let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor nad deset let;

  (3) deset let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor nad pet let;

  (4) pet let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor nad eno leto;

  (5) tri leta od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor do enega leta ali denarna kazen.

  (2) Če je za kaznivo dejanje predpisanih več kazni, se zastaralni rok določi po najhujši predpisani kazni.

  (3) Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena v primerih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in mladino, storjenih proti mladoletni osebi, rok za zastaranje kazenskega pregona ne more izteči pred potekom petih let od polnoletnosti oškodovanca.

 • CyberWorm

  enkrat komunist je wedno komunist : )))

  • komar marko

   ti to iz prve roke?

 • domovina mili dom

  In forum 21 bo rekel:”So what”. In sodniki, ki ljubijo rdeče, se bodo pokakali in obrisali rdečo zabuhlo rito s poročilom. Kučanistični mediji bodo poročali o ameriško- judovski navezi, ki izkorišča cel svet, zaradi katere je nastala slovenska bančna luknja.
  Me ovce bomo pa blejale naprej v lepšo rdečo prihodnost, ki se ji reče klavnica.

  • Lokomotivführer

   Organizacija ima toliko denarja v tujini, da lahko še tri generacije vodi državo na daljinca, tako kot zadnjih osem let. CIA je proti njim vajenec.

   • Darth Vader

    problem je sam v tem, da nimajo po tujini nobenega zaveznika več….in kle se je mal zataknil….pa swissleaks je tudi še zmer 24 računov z denarjem nepojasnjenega izvora…..pa panamaleaks je tut par vodilnih levih v sloveniji….sami seb v medijih zamolčal, da majo tam denar ilegalnega izvora……ta tujina je postala dvorezen meč za te pacjente veš :)

  • KIKI

   Ah, domovina mili dom, vse kar praviš, je res in srce me boli, ker se bojim,
   da še dolgo ne bo drugače, ker bomo me, uboge ovce prej pocrkale!
   Sicer pa. če hočeš eno cool lažnivo priredbo “bančnih” poštenjakov, si preberi
   papirno “kozlanje” novinarke Irene Ferluge, IZČRPANA NEVESTA, ki je kot
   prava rdeča kapica “natančno ” prisluhnila zaslužnim in ljubečim “volkcem” NKBM
   (vsi člani F21)…
   Kaj praviš, koliko so novinarski siroti plačali za “izvirno delo”? Bolje, da je prisluhnila,
   sicer bi jo Hazi po kratkem postopku zrinil na oni svet…

 • ogledalo

  Zanimivo bo, ko oride na vrsto NLB iz katere so se napajali levi in desni. Še bolj tanimivo bi bilo, če bi ugitovili zakaj smo najemali kredite po slabših pogojih kot bi jih lahko. No, to je bilo v obdobju opevanja “trojke”, ki je uničila Grčijo. To opevanje nas je stalo kar nekaj denarja. Da o povečanju kreditnega portfelja slovenskih bank za več kot 20 milijard evrov v štirih letih ne govorimo. Takrat je dobil denar tudi F21. Zanimivo.

  • tinta

   Kaj pa sta ugotovila v NLB Kos in Praprotnik. Denarci za njiju, so baje zelo visoki in z delom sta pričela veliko pred Anžetom?

  • if

   Vi ne ločite med levo in desno, sicer ne bi izrekli prve povedi.

 • Johan

  Edino pravilno !

 • domovina mili dom

  Komunajzarjem ne gre v glavo obdobje štirih let v katerih je Slovenija cvetela. Da pa je bilo ravnotežje vzpostavljeno, je forum 21 pokradel ves trud tega obdobja, ker bog na s var, da bi šlo Slovencem dobro.

  • Iza Demos

   Saj skozi cvetimo že od leta 1990 dalje. A žal ne v gospodarstvu ……………………..

 • kolesar

  Vedno sem bil skeptičen do žongliranja z miljardami iz žepa v žep. In bil prepričan, da so za to najprej in največ krivi banka z piskajočim glasom prejšnjega guvernerja, da se je metalo državni denar v tajkunske žepe. Potem so krivi nadzorni sveti in direktorji teh bank, ne pozabiti, da so tudi politiki,ki so na vrhu vedli kaj se dogaja, so pa odobravali, če ne kaj več,dobivali velike provizije, ki so verjetno skrite po tujih bankah, itd
  PS.Dozdeva se mi, da bodo sodišča, kot po navadi, prej poiskali kurje tatove, kot pa žonglerje z miljardami. Poštenjaki ne recite da ne bo tako???????!!!!!!!!!!

 • cornusmas

  Anže Logar…..bravo…ampak pazi na pijane lovce.

 • garfi

  podprimo SDS na volitvah in mogoče bo kaj nakradenega prišlo nazaj
  to je naš denar

  • moon

   Saj prihaja, kar poglej, “italijani” so kupili CIMOS…

 • rrrrr

  Anže Logar je pač pokončen in trden član edine še preostale slovenske stranke v Sloveniji in ne kot tiste tetice-krtice a la Čuš, Lah, Črnčec ali Verica….Seveda bodo leftardi-retardi nabijali, da SDS rije samo po preteklosti, konstruktivni kritiki danes in tukaj pa se izogiba.
  Maja Sunčić, sunčece ti presvetlo, bo prihodnji petek V Reporterju spet priletel tvoj žlahtni kritični pljunek tudi na to razkritje poslanca iz vrst SDS, ali pa boš ?…..Vsekakor poprej iz tal poberi obgrizen piškotek, ga malo obriši in ga pohrustaj. Boš potem bolje zadela!

 • marnik

  KIaj pa dela Kosova komisija v NLB za tako velike denarje? Je mogoče tudi kaj odkrila?

  • Vera

   Denar .

 • baldeagle

  Anže Logar, pokončen človek, intiligenten, sposoben, delaven, prodoren visoko izobražen in karizmatičen. Ima vse atribute, ki jih mora imeti dober voditelj. Osebno njega vidim, kot naslednika Janeza Janše za krmilom stranke SDS. Seveda, da ne bo pomote, ko se bo Janša sam odločil, da prepusti mesto predsednika stranke mlajšemu kolegu. In ta čas bo nedvomno tudi prišel. Nihče ni večen. Tudi sam je pred časom na vprašanje, če že vzgaja svojega naslednika odgovoril pritrdilno. Upam, da je ta naslednik res dr. Anže Logar.

 • Darth Vader

  ajga Logar, tis car, sam tko naprej