fbpx

Apple razočaral. Se bo iPhone podražil?

Foto: epa

Ameriški tehnološki velikan Apple je zabeležil prvi padec prodaje paradnega konca – iPhonov. S poslovnimi rezultati v prvih treh mesecih letošnjega leta je podjetje močno razočaralo analitike. Ti so sicer pričakovali padec dobička in prihodkov, vendar ne tako velikega. 

Delnice družbe, ki je zabeležila prvi padec prodaje iPhonov, so se v podaljšanem borznem trgovanju zato pocenile za osem odstotkov na 96,10 dolarja. Apple je v največji meri odvisen od prodaje iPhonov, ki zaležejo za dve tretjini celotne prodaje družbe. Ker v minulem četrtletju na trg niso dali posodobljenih različic, je bila prodaja slaba. Še več – prvič po začetku prodaje iPhonov leta 2007 je na letni ravni prodaja upadla.

Več kot 10 milijard manj čistega dobička
Apple je v drugem četrtletju tekočega poslovnega leta zaslužil 22 odstotkov manj čistega dobička kot v enakem četrtletju lani oziroma skupaj 10,5 milijarde dolarjev. Prihodki so padli za 13 odstotkov, in sicer na 50,6 milijarde dolarjev.

Prodaja iPadov je padla za 19 odstotkov na 10,2 milijona, prodaja računalnikov Mac pa za 12 odstotkov na štiri milijone. Za 20 odstotkov je po drugi strani narasla prodaja storitev, kot so iCloud, iTunes, Apple music in Store app.

Ne glede na vse ima Apple na računu kar 232,9 milijarde dolarjev gotovine, ki jo bo porabil za večji odkup lastnih delnic in povišanje četrtletne dividende na 57 centov na delnico.

N. K., STA