fbpx

Bizarno: Židan in Klemenčič ne prevzemata krivde, a Slovenijo vseeno čaka milijonska kazen

Goran Klemenčič in Dejan Židan. Foto: STA

Dejan Židan in in Goran Klemenčič s prstom kažeta drug na drugega (ter na vse naokrog), ko iščeta krivca za skoraj 9-milijonsko kazen, ki jo mora Slovenija plačati Evropski uniji. Slovenijo je kazen doletela zaradi nepravilnosti pri zapiranju Tovarne sladkorja v Ormožu, ker so na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki je pod okriljem kmetijskega ministra Židana, zamudili dvomesečni rok za oddajo pritožbe.

Zdaj so prsti, ki iščejo krivca, uperjeni povsod naokrog – tudi generalni direktor agencije Benedikt Jeranko ni pripravljen prevzeti popolne odgovornosti, ne glede na to, da je bil projekt voden s strani njegove ekipe. V izjavi za javnost je sicer zagotovil, da pred svojo odgovornostjo v tej zadevi ne beži, a hitro dodal, da je bila njegova agencija le soudeležena, torej je odgovornost delna.

Jeranko: Nekdo je kriv, mi nismo.
Kot poroča STA, je Jeranko svoje pojasnilo – ki zveni podobno nejasno kot pojasnila ministrov – strnil v: “Odgovornost je treba presojati po tem, kaj bi kdo glede na svoje pristojnosti in znanja moral narediti, a ni, oziroma po tem, kaj bi kdo lahko naredil, pa ni.”

Židan: Nekdo je kriv, mi nismo. 
Po pisanju Tatjane Pihlar v Dnevniku sta ministra Židan in Klemenčič odločena, da bosta našla krivca, a ga iščeta zunaj svojega kroga. Pristojni v agenciji za kmetijske trge in na državnem pravobranilstvu se za to polomijo, ki bo slovenske davkoplačevalske stala skoraj 9 milijonov evrov, le izgovarjajo drug na drugega.

Židan je odločno zagotovil, da ne bo dopustil, da bi kdorkoli rekel, da je kriv sistem. “Nekdo je za dva dni zamudil rok za vložitev tožbe (namesto 4. so jo vložili 6. marca 2015), zato ga čakajo sankcije.” Kdo je ta “nekdo”, o katerem govori Židan, pa očitno ne ve nihče – vedo le to, da to nista niti Židan niti Klemenčič.

Klemenčič: Nekdo je kriv, mi nismo.
Na državnem pravobranilstvu trdijo, da so informacijo o roku za vložitev tožbe, ki naj bi bil 6. marec (v resnici je bil 4. marec), pridobili od agencije. Prav tako so od agencije pridobili informacije o kazni 8,7 milijonov evrov, ki je doletela Slovenijo. Branijo se s pojasnili, da jim niti agencija niti vlada v času priprave tožbe nista povedali, da je bila Slovenija o kazni uradno obveščena že pred objavo te informacije v uradnem listu EU in da zato ne morejo prevzeti krivde.

Kdo je v resnici kriv, da bo Slovenija plačala milijonsko kazen?
V kakšni drugi spodobni demokratični državi bi odgovornost prevzela najmanj oba ministra, zraven pa bi se pridružil tudi Jeranko – če je že šef agencije. Milijonska kazen za zamudo pri vložitvi tožbe pa ni edina sporna stvar v tej zadevi. Predvsem je pomembno vprašanje, kdo je v osnovi odgovoren, da je Slovenijo kazen sploh doletela in kdo ni že v prvi fazi opravil svojega dela – pri zapiranju Tovarne sladkorja v Ormožu. Je tudi za to kriv le “nekdo”?

V današnjem sporočilu za javnost so sicer zapisali, da bosta ministra od predstojnikov obeh institucij zahtevala dodatna pojasnila in informacije, ki so potrebne za dokončno odločitev in ugotovitev odgovornosti, ter da se predstojnika do poročila opredelita. Dokončna odločitev bo po njihovih informacijah znana predvidoma sredi prihodnjega tedna, takrat bodo javnosti predstavljeni tudi ukrepi.

Anja Dangubič