fbpx

Bo kadrovnik SMC Kešeljević dosegel, da bo službo na Pošti Slovenije izgubilo kar 3.400 ljudi?!

Aleksander Kešeljević (foto: STA)

Ekonomist Aleksandar Kešeljević, eden od tvorcev gospodarskega programa Stranke Mira Cerarja, ki je bil sprva kandidat za ministrsko funkcijo, potem pa je zaradi spornega članstva v nadzornem svetu Infond Holdinga ter afere Groff izpadel iz ministrske igre, naj bi po podatkih spletnega portala Pozareport klicaril Groznika in zahteval, naj odstavi generalnega direktorja Pošte Slovenije Borisa Novaka. Ob tem se poraja vprašanje, ali so to njegova navodila ali pa le izpolnjuje ukaze Mira Cerarja.

Predsednik Programske konference SMC, sicer pa nesojeni minister, Aleksandar Kešeljević naj bi bil po podatkih omenjene spletne strani poln samega sebe. Še več, imel naj bi se za novega Gregorja Golobiča. Kešeljević sicer velja za glavnega kadrovnika SMC – poleg Erika Kopača, ki je nekdanji generalni tajnik SMC, zdaj pa državni sekretar za nacionalno varnost, ter Miča Sojerja, člana izvršilnega odbora SMC in Cerarjevega zaupnika, ki je bil še nedavno poznan zgolj lokalno – kot frizer v Ljubljani. A očitno so Kešeljevićevi apetiti po dokazovanju svoje moči še večji – po telefonu naj bi poklical predsednika nadzornega sveta Pošte Slovenije Aleša Groznika, ki je hkrati tudi njegov profesorski kolega na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, in mu zabičal, da Borisu Novaku ne smejo podaljšati mandata. Vodstvo SDH se je sicer že pred časom odločilo, da Novaku podaljšajo mandat, saj dosega dobre poslovne rezultate.

Kešeljevićeva navodila prek telefona, klic je opravil prejšnji teden, saj naj bi nadzorniki Novaku podaljšali mandat to sredo, naj bi tudi bila, da ponovijo razpis, na mesto vršilca dolžnosti generalnega direktorja pa imenujejo Antona Petriča. Petrič je sicer širši javnosti neznan, drugače pa je uslužbenec družbe Cisco. Seveda pa je na Ekonomski fakulteti že nekajkrat nastopil kot “gost z izkušnjami”.

Ni pa še znano, ali je Kešeljević dal takšna navodila Grozniku, ker mu je to naročil Miro Cerar ali pa je to delal na lastno pest. Sicer omenjeni spletni portal poroča, da Groznik velja za nekakšno podaljšano roko Kešeljevića na Pošti Slovenije. Čeprav sta tako Groznik kot Kešeljević profesorska kolega na ljubljanski Ekonomski fakulteti, pa imata skupen tudi poslovni interes znotraj IT-posla. Požar piše, da če si zdajšnji direktor Pošte Slovenije Boris Novak prizadeva, da podjetje, ki ga vodi, ostane stabilen ponudnik poštnih storitev, pa so menda apetiti Kešeljevića in Groznika na drugi strani, saj bi rada to podjetje na hitro preoblikovala v ponudnika storitev informatike za javno upravo. To pa pomeni množična odpuščanja – po oceni omenjenega portala naj bi tako službo izgubilo kar 3.400 ljudi, s čimer pa se trenutni direktor Novak ne strinja.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, predsednik SMC Miro Cerar in predsednik programske konference SMC Aleksandar Kešeljević. (Foto: STA)

Simulacijo, kako Pošto Slovenije preoblikovati v ponudnika storitev informatike za javno upravo, kar bi pomenilo, da bi odpustili kar 3.400 ljudi, so naredili kar na ljubljanski Ekonomski fakulteti, od tod pa izvira tudi njuna ideja, da Pošto prevzame Petrič iz Cisca. Petrič je sicer Ljubljančan, kar bi pomenilo, da bi Maribor izgubil še enega lokalnega direktorja velikega državnega podjetja s sedežem v Mariboru. 

Bogato služi tudi s sejninami
Groznik naj bi sicer zelo pogosto skliceval seje nadzornega sveta Pošte Slovenije – te seje naj bi bile celo bolj pogoste kot enkrat mesečno, poleg tega pa še seje revizijske komisije, menda zato, ker so sejnine odlično plačane. Samo sejnine naj bi tako nadzornikom navrgle več kot 150 tisoč evrov! V interesu, da je čim več sej, pa naj ni bi bilo tudi Grozniku, saj naj bi s tem veliko zaslužil – več kot tisoč evrov mesečno! Seveda gre ta denar iz računov Pošte Slovenije.

Grobo pa naj bi v upravljanje Pošte posegal tudi nekdanji dekan Pravne fakultete v Ljubljani Peter Grilc, ki je na Pošti Slovenije član nadzornega sveta. Skupaj z Groznikom naj bi se vpletala v poslovne odločitve, kar pa presega vlogo nadziranja podjetja. Sicer ima Grilc tudi svoje podjetje z naslovom Svetovanje, Peter Grilc, s. p., ki naj bi v preteklosti tudi poslovno sodelovalo s Pošto Slovenije. 

SD ima prevelike apetite v primerjavi s tem, kako malo pomembni so za koalicijo
V zakulisju te igre, kako se znebiti Novaka, pa se dogaja še kadrovski spopad za Pošto Slovenije, in sicer med SMC in Desusom na eni strani, na drugi strani pa Socialnimi demokrati. Že pred nekaj tedni naj bi prišlo do tajnega sestanka med SMC-jem in Desusom, na katerem naj bi prišli do zaključka, da ima stranka SD absolutno prevelike kadrovske apetite, predvsem pa so ti apetiti nesorazmerni v primerjavi, kako majhno težo ima SD v koaliciji. Nadalje naj bi pri prihajajočem imenovanju nadzornih svetov Telekoma Slovenije in Petrola SMC in Desus blokirala člane SD – ta stranka sicer tudi nima več dejansko pravega manevrskega prostora, še piše omenjeni portal.

M. S.