fbpx

Batagelj: Vlada nam z reformami namesto kerozina v motor vliva vodo

Marjan Batagelj se je zahvalil za prve ukrepe vlade Janeza Janše in pozval, da naj nadaljujejo s ukrepi, ki bodo pomagali slovenskemu gospodarstvu. (Foto: STA)

Vladna kocka je padla: več kot 200 dodatnih milijonov gre v javni sektor. Gospodarstvu pa grozi ukinitev in znižanje olajšav za vlaganje v raziskave in razvoj. Torej ni čudno, da so slovenski podjetniki zgroženi nad Mramorjevo novo davčno reformo. Eden najuspešnejših Igor Akrapovič opozarja, da bodo – ker nekateri goljufajo – kaznovani vsi podjetniki.

Iz Kluba slovenskih podjetnikov so vladi poslali nekaj predlogov za spremembo zakonodaje. Vendar se je glede na to, da je šlo sedaj več kot 200 milijonov sredstev v javni sektor, ta davčna reforma spremenila v reformo, ki bo zmanjšala vlaganje v razvoj in investicije. “Ta reforma nam nikakor ne koristi, ampak pravzaprav škoduje,” je prepričan podjetnik Igor Akrapovič. Prav tako nikakor ne pričakuje, da bodo v Slovenijo sploh še prišle kakšne investicije, saj mnogi investitorji že odhajajo, ker smo premalo konkurenčni.

Morda vas zanima tudi: Evangelij po Mramorju

“Zato ker nekateri goljufajo, smo kaznovani vsi podjetniki”
Davek na dobiček in investicijske olajšave nekateri slovenski podjetniki velikokrat izkoriščajo. Akrapovič je prepričan, da zaradi teh izkoriščanj, ki bi se jih dalo preprečiti, ne bi smeli ukiniti oziroma zmanjšati teh olajšav: “Naloga organov pregona je, da ugotovijo, kdo goljufa in kdo denar porabi nenamensko.” Pri nepovratnih sredstvih države je podobna težava, saj je velika večina tega denarja nekam poniknila. “To bi se moralo preganjati, potem bi pa imeli bolj čisto situacijo. Ne pa da smo kaznovani vsi podjetniki, zato ker nekateri pač goljufajo,” je kritičen Akrapovič.

Podjetnik Dušan Olaj je prepričan, da je nesmiselno komentirati slovensko davčno politiko. “ABC priročnik pobiranja davka ima samo en list – vzemi tam, kjer je.« Minister za finance in minister za gospodarstvo trdita, da davčne reforme ne bodo vpeljali, če se gospodarstvo z njo ne bo strinjalo. Gospodarstvo je jasno povedalo: “Ne strinjamo se,” je povedal.

Ali vlada s takšnimi ukrepi namenoma uničuje gospodarstvo?
Predsednik kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj je naravnost zaskrbljen nad reformami vlade: “Gospodarstvo je motor te države. Da motor dobro teče, mu je potrebno vlivati kerozin, da je hiter. Zdi se, da nam vlada s temi reformami želi vlivati vodo v motor. To pomeni, da smo počasni, da nikamor ne gremo, to je težava.” Država bi morala podjetnike spodbujati h konkurenčnosti, s takimi ukrepi pa jih le močno zavira, je prepričan podjetnik.

“Kot država z nepredvidljivim davčnim okoljem ostajamo nezanimivi za investitorje, to pa seveda pomeni, da tisti, ki smo tukaj, že razmišljamo o tem, da bomo svoja podjetja selili v tujino, ker je tujina seveda davčno bolj ugodna,” je dodal Batagelj.

 

Mramor je očitno upošteval negativne odzive slovenskih podjetnikov, saj je dopoldne napovedal, da vlada letos še ne bo predlagala davčnih sprememb. V preostanku letošnjega leta, ki šteje sicer le še okoli 40 dni, torej očitno nove reforme še ne bo.

V klubu slovenskih podjetnikov so si namreč več kot očitno enotni, da v taki obliki reforme ne bodo podprli, saj uničuje slovensko gospodarstvo.

Nina Knapič