Bo predlog poslanca Mahniča, naj gradnjo druge cevi Karavank izvede ista družba kot na avstrijski strani, uslišan?

Poslanec SDS Žan Mahnič (Foto: STA)

Poslanec SDS Žan Mahnič je vladi v poslanski pobudi predlagal, naj gradnjo druge cevi Karavank nadaljuje družba, ki že gradi na avstrijski strani predora. V Sloveniji namreč nismo končali še niti razpisa, medtem pa na avstrijski strani dela potekajo že od lanskega septembra. Ob izteku roka konec julija je sicer podjetje Cengiz Insaat ponovno oddalo najugodnejšo ponudbo, kar pa ni pogodu vladajoči politiki, ki si prizadeva, da bi bilo izbrano podjetje Kolektor v lasti Stojana Petriča, člana Foruma 21 Milana Kučana.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi s predorom Karavanke. Kot pojasnjuje, začetek postopkov za gradnjo druge cevi predora Karavanke sega v leto 2016, ko je Vlada RS za umestitev druge cevi predora Karavanke s pripadajočo avtocesto sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu. Po pridobitvi vseh potrebnih soglasij na MOP, pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja in potem, ko sta Slovenija in Avstrija za projekt izgradnje druge cevi predora na razpisu IPE (Instrumenta za povezovanje Evrope) pridobili nepovratna sredstva (Slovenija 7,95 milijona evrov), se je začela jara kača javnih razpisov, pritožb nanje, razveljavitev in ponovnih razpisov, ki so danes, avgusta 2019, še vedno brez zaključka.

Na avstrijski strani dela potekajo že od lanskega septembra
Medtem pa je avstrijski upravljavec avtocest Asfinag dela na avstrijski strani predora zaupal družbi Arge Swietelsky Tunnelbau. Pripravljalna dela je začel leta 2015, razpis za izvajalca del pa je objavil hkrati z Darsom konec leta 2017. Dela v tunelu na avstrijski strani so stekla septembra 2018, v Sloveniji pa še vedno nismo uspeli zaključiti postopka javnega naročila, ki se je začel decembra 2017. Mahnič je zato dal Vladi RS pobudo, da preuči možnost, ali ne bilo bolj smotrno in racionalno, če gradnjo druge cevi predora Karavanke z avstrijske strani nadaljuje kar družba Arge Swietelsky Tunnelbau. Bilo bi gotovo veliko hitreje, predvsem pa za slovenske davkoplačevalce občutno ceneje.

Foto: STA

Domači gradbinci očitno načrtno ovirajo postopek izbora izvajalca
Kot je še pojasnil Mahnič, vse od prvega razpisa za izvedbo tega projekta prihaja do zlorabe veljavne zakonodaje o javnem naročanju oziroma do poskusov nekaterih (domačih) gradbincev, da z očitno načrtnim oviranjem postopka izbora izvajalca prisilijo Dars, da ne izbere tehnično in cenovno najustreznejšega ponudnika, pač pa dražjega, tehnično in strokovno ne dovolj usposobljenega ponudnika, ki bo prav zato izvedbo projekta sposoben zagotoviti le z novimi in novimi aneksi ter več deset milijonov evrov dražjo investicijo.

Foto: iStock

Globoki državi ni pogodu, da je podjetje Cengiz Insaat ponovno oddalo najcenejšo ponudbo
Do izteka roka konec julija je sicer Dars prejel pet ponudb, med katerimi je bil, kot smo na Nova24TV že poročali, najcenejši turški Cengiz Insaat, ki je podal ponudbo v višini 99,6 milijona evrov. Druga najugodnejša ponudba je prišla s strani grškega podjetja J&P Avax v višini 115 milijonov evrov, šele na tretje mesto pa se je uvrstila skupna ponudba Petričevega Kolektorja z Rikom in turškim podjetjem Yapi Merkezi v vrednosti 121 milijonov evrov. Drugo cev karavanškega predora bi podjetje Implenia Österreich gradilo za 121,5 milijona evrov, največ davkoplačevalskega denarja, 122,2 milijona evrov, pa zahteva gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavom, ki je sicer marca lani dala drugo najugodnejšo ponudbo.

Stojan Petrič (Foto: STA)

Požareport napoveduje zamenjavo članov uprave Darsa, Petriča pa brani kar hišni ekonomist skrajne Levice Damijan
Glede na to, da je lastnik Kolektorja Stojan Petrič viden član Foruma 21 Milana Kučana, ne čudi, da je tako dolgo uspešno prelagal postopek pregleda in ocenjevanja ponudnikov za gradnjo predora. Ne gre spregledati poročanja Požareporta, ki je napovedal, da se konec avgusta obeta menjava članov uprave Darsa, ki več kot očitno niso pogodu globoki državi. Namreč, tako predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic kot član uprave Vili Žavrlan si zadnja leta prizadevata za izbiro ponudnika, ki bo dal najcenejšo in najkvalitetnejšo ponudbo. Ker pa je Kolektor cenovno nekonkurenčno podjetje, želi razliko globoka država nadoknaditi z inovativnim marketingom. Na Petričevo stran se je tako postavil tudi hišni ekonomist skrajne Levice Jože P. Damijan, ki je javnost poskušal prepričati, da naj bi bilo za makroekonomijo Slovenije precej ugodneje, če posel dobi slovensko podjetje. V Večeru je pred kratkim izpostavil kar: “Pri gradbenih poslih, ki se financirajo iz javnih sredstev, moramo gledati celotne makroekonomske učinke – in ne zgolj končne cene.” Ko je z zapisom stopil v bran globoki državi, je očitno pozabil, da niti en ponudnik iz Slovenije ne nastopa samostojno, saj vsi nastopajo kot podizvajalci tujim izvajalcem, ki imajo ustrezne reference!

Rok Krajnc

 • Slovenec

  Ja, tipično, pri nas mafija oz. leve pijavke iščejo možnost priklopa na dotok denarja.
  Tega se kaznovati ne zmoremo in nočemo.

 • Vera

  Pameten predlog Mahniča ! Toda ,kaj pa bodo strici rekli,ki o vsem odločajo ?

  • samotoje

   Predlog, vnaprej obsojen na neuspeh. Tudi zato, ker je pameten.

  • Janez Korenjak

   … kaj bodo rekli? Komedijanta bodo elektrificirali z “javnomnjeskimi raziskavami” v nebo… to je to. Mafija, oprode in najeti igralci…

 • Peter

  Ne bodimo malenkostni! Pokažimo esterajharjem, kdo smo in kaj zmoremo.

  Mi bomo zgradili dve cevi in obe preplačali več kot 100%, samo da bodo tovariši iz F21 zadovoljni, no.

  • Kapodistrias

   Predor bi Avstrijci in mi morali dati graditi mujotom, ob pogoju, da začnejo istočasno na naši in njihovi strani. Bi dobili dva predora za isto ceno!

 • lojze

  No, zame je bil grozljiv tudi predlog predsednika združenja za gradbeništvo pri GZS, ki je izbor slovenskega dražjega ponudnika takole argumentiral: slovenski ponudniki nimajo referenc, če hočemo, da jih bodo imeli jih je potrebno plačati/financirati. Po kmečko, “gospod” pravi, da moramo slovenske tajkune vzdrževati, zunaj zaradi nesposobnosti namreč, ne morejo pridobiti referenc. Pa še nekaj me čudi; enajst km predora bi stalo okrog 98 mio evrov, 25 km predorov in nasipov za tire pa 1,5 mrd evrov. Sve će to narod da pozlati, pravijo naši južni bratje.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  VALTER IN “BIG verjetno FAT TONY – BOSTA
  DOKAZALA,
  DA JE BILO PRIKLJUČENO PREKMURJE,
  KER
  SO PREKMURCI ŽE LETA 1919
  ŽELELI BITI
  – V VKP/b STALINISTIČNO KOMUNISTIČNI SLOVENIJI. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KJE
  IN KAJ PA JE – AVSTRIJA – PA Valter in Tony – se zdi – SPLOH – NE VESTA !?.
  ŠE
  NIKOLI NISTA OMENILA R. AVSTRIJE.

  KONEC ŠALE

  TEMPERATURE – ZUNAJ – SPET – RASTEJO.
  PODPORA
  – LMŠ IN M. ŠARCU
  NA “NINA-NANA” ANKETAH – TUDI – RASTEJO ?!
  EX KP, ZK
  PROVOKATORJEM IN STRANKAM – TUDI – RASTE “STRAH”. Se zdi.
  Skratka?
  Vse je ZELO – “normalno nemormalno”
  Če je komu vroče,
  mu prodam pahljačo. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Jan Kovalski

  Odgovor na naslovno vprašanje je NE.
  Ne bo si režimsla levičarska mafija odvzela možnosti za kraje.
  Tudi ubijat so zmožni, da bi obdržali svoje cehe.

 • ZatonMesecnikov

  #Bo predlog poslanca Mahniča, naj gradnjo druge cevi Karavank izvede ista družba kot na avstrijski strani, uslišan?#

  Seveda ne bo. Tovariši, zakaj smo se pa borili….

 • hle

  Iz članka nisem razbral ali se je ta firma sploh prijavila na razpis če se ni to pomeni da za kaj takega nima interesa res pa je da bi pri nas zaradi nesposobnosti že zdavnaj morale leteti glave kar bi se v državah kjer imajo vsaj malo sposobno opozicijo že zdavnaj zgodilo pri nas je žal nimamo zato lahko tajkunsko rajanje traja v nedogled

 • antimur

  To pa Mahniču ne bo uspelo, kajti ta kučanistična drhal bi bila potem brez denarja, katerega cuzajo pri vsaki gradnji, investiciji. Občutek imam, da se v Sloveniji gradi samo zaradi tega, da lahko ta banda ropa in krade, pizde levofašistične in gansterske.

  • samsara

   Velja isto za “najllepše mesto na svetu”.

  • von Rhein

   Občutek te ne vara.

 • Zombi Gartner

  Žan Mahnič tu si ga pa v kamn kresnu.

 • Peter

  Tunel, drugi tir..kaj pa potem?
  Bo treba razmisliti o novem projektu za cuzanje dolinčekov.
  Lahko bi, na primer, obrnili tok Save. Cijena? Prava sitnica.

  • samotoje

   Lahko bi dogradili Triglav- do 3000 metrov.

 • totex39

  Slovenski tajkuni se prav norca delajo iz vseh nas, vlada pa je tista, ki jim daje podporo.

  • Novakec1

   Ne, oni vladajo vladi!

 • Clemen J.

  Haha Mahnič to bi bilo možno če bi božiček res obstajal in bi bila to tvoja želja. Komunist se kraji denarja nikoli ne bodo odrekli.

 • samsara

  “Jože P. Damijan, ki je javnost poskušal prepričati, da naj bi bilo za makroekonomijo Slovenije precej ugodneje, če posel dobi slovensko podjetje”

  Zveni znano. Kaj je že to? Ajaa, nacionalni (küćanov) interes!
  Kar je dobro za dosmrtnega ljubljenega vodjo, je avtomatsko dobro za Slovenijo. Kajne, da je tako.

 • soc

  Ha, ha, ha… Odličen naslov. A žal vsi tule (razen agitpropovcev Mladine&Co) že dolgo vemo, kam pes taco moli in tale Mahničeva elegantna provokacija ne bo odprla očem nikomur od neopazne in nezainteresirane večine, ki tega ne ve in ne želi vedeti. Bravo, Mahnič, kljub temu.

 • Novakec1

  Naivec, lobi ne bo pustil. Pa a niso Markovec jodlarji gradil?

 • Nata

  + + + + + + sijajen predlog. Odgovor pa je – ne bo !!
  Oni vendar morajo gledat na svoje ljubljence, od katerih tudi njim veliko kapne.

  Že dolgo nam je jasno, zakaj se ne premakne privseh teh važnih zadeva, z migranti vred. Mnogi dobro služijo na ta račun .

 • Nata

  Dodajam pa še sijajen intervju s predsednikom Državnega sveta, g. Kovšco.
  Vreden je branja
  https://www.portalplus.si/3064/intervju-alojz-kovsca/

  • Vera

   G.Kovšca je odličen predsednik DS, ter kot človek z veliko začetnico .

   • von Rhein

    Me veseli,da kdo to ugotovi.Na žalost,malo nas je,ki smo volili njegovo stranko.

  • Jan Kovalski

   Berem: “Za razliko od parlamentarne desnice, vsaj večine le-te, velja za razumnega desničarja, ki bi lahko v prihodnosti v desnem polu slovenske politike po upokojitvi Janeza Janše odigral še pomembno vlogo.”
   ===================
   Pa pogledam kdaj je rojen Kovšca, je samo 7 let mlajši od Janše, to je v bistvu ista generacija. In si rečem, spet “odstavljajo” Janšo in ga pošiljajo v pokoj. To je že travmatično in če kaj uničuje desnico jih t.i. žlahtni desničarji, ki se zavedajo, da niso dorasli Janši in bi se ga radi znebili. Tako ne bo šlo!

   • Nata

    Hm . . . . . . saj ga ne pošiljajo v pokoj. Iščejo rešitev.

    Zame je bolj travmatično to, da J. J. podpiramo na vse kriplje že od Depale vasi naprej. Mislim, da smo mnogi desnaki že malo utrujeni od te borbe. Saj pravega rezultata ni. Hm. . . . ga tudi ne bo ?? Zakaj vendar ne ?

    Zato, ker ne držimo skupaj. ZA VSAKO CENO !!

    Je pa kristalno jasno, da bo večna napota za komunjare in vse druge, ki bi radi plezali navzgor. Čudi me samo to, da se ostali desnaki iz tega nič ne naučijo.

    Pa še nekaj. . . . . . ste sploh kdaj slišali , da bi se Janša posul s pepelom ?

    Da bi se opravičil kateri desni stranki za neprimerno twitanje, čudne izjave. Ali pa se zahvalil za njihovo pomoč. Oz. , pomoč njihovih volivcev, ki so glasovli zanj samo zato, da najmočnejši – SDS – zmaga.

    Tako pa enostavno ” porazira ” vse , ki bi morda malo drugače ravnali.

    Zadnja taka traparija je prav gotovo ravnanje z ustanovitelji DOM -a.
    Torej, naj bo že kakorkoli. J. J. bo vedno nekomu v napoto, pa naj bo premier, ali pa publicist v pokoju.

  • Jan Kovalski

   Kovšca: “Ni racionalne razlage zakaj so pri nas delitve tako izrazite, očitno to nekaterim preprosto odgovarja, stalno ponujajo neke rešitve, ki pa delitve samo še poglabljajo. Kot da nam odgovarja ta latentni konflikt s Hrvaško in ga bomo peljali še sto let. Pa vendar postaja to res že nevarno, ko nekdo izkorišča to konfliktnost. Postajamo atomizirani subjekti, ni nikjer več kohezivnega elementa, recimo domovinski element, na katerem elementu se sploh še lahko poenotimo …”
   ================
   Seveda je racionalna razlaga: Ker ni bilo lustracije so bivši komunisti, ker so videli da se jim ne bo nič zgodilo, ohranili svojo arogantnost in seveda vse ekonomske mafijske mreže ki sežejo na ves teritorij bivše države YU. Leta 1991 se komunisti ne bi upali slaviti rdečo zvezdo, ko so videli, da so se izvlekli brez posledic so to ideologijo zaostrovali ker so z njo ustvarjali in ustvarjajo razdvojenost naroda katerega tako lažje obvladujejo, celo lažje kot zadnja leta Jugoslavije, to je takrat ko jih je ogrožala še beograjska čaršija.
   Domovinski element, ki ga omenja Kovšca pri komunistih ni izrazit in ni pomemben, samo toliko ga poudarjajo kolikor in kadar jim je v korist. V resnici še vedno sploh niso Slovenci ampak internacionalisti, t.i. progresivci, v bistvu še vedno boljševiki, za katere je vsak država v kateri se nahajajo samo orodje za svojo oblast in zatiranje ostalih, ki niso “njihovi”. Zato dvomim, da bo v Sloveniji sploh kdaj normalna politična klima, prej bo država propadla ker bomo Slovenci postali manjšina, njim komunistom nacionalnost ni pomembna in so pripravljeni vladati s komerkoli magari tudi z muslimani. Njim so Slovenci glavni sovražnik, to bi morali spoznati čimprej tudi tisti, ki jih volijo in se tega ne zavedajo in je v njih vsaj še ščepec Slovenstva.

   • Nata

    Ne vem, zakaj se ljudje tako bojijo biti zavedni državljani. Da Domovinski element pri komunjarah ni nič vreden, je razumljivo.
    Ne razumem pa ostalih državljanov, oz. da se bolje izrazim Slovencev, da se tako bojijo zmerjanja. Saj ti, ki zmerjajo, še vedo ne , kaj pomenijo izrazi, ki jih uporabljajo.

    • von Rhein

     Zato ker jim že v vrtcih pričnejo vbijati v glavo kaj pomeni biti “zaveden državljan”. Zato se tudi bojijo,da bi program privatnih šol zrušil program izdelave zavednih državljanov po njihovi meri Za poliranje zavednih državljanov imajo potem še filofaks in fujdv.

     • Nata

      Ja. . . . . . .in bodo pohodili tudi Ustavo, samo, da bodo lahko v svojem duhu ” vzgajali ” otroke .
      Fej in fuj !!

    • NoName

     V Sloveniji je pač tako, da če razmišljaš samo malo drugače, te levi komunajzarji takoj označijo za Domobranca, fašista ipd….
     Enostavno komunisti so si pot začrtali že davnega leta pred drugo vojno, počakali priložnost in med vojno pod krinko NOB izpeljali revolucijo, redno odstranjevali vsakega, ki si je drznil razmišljati in seveda vse tiste, ki jim je ugajalo njihovo premoženje., zažgali so kopico dokazov, sedaj pa smo jim v napoto vsi, ki se dokopljemo bilo kakšnega dokaza, ki na njihovo revolucijo meče črno luč, vtikajo vse vse povsod in poskušajo vplivati na vsak medij, ki o njih ne piše hvalnic, pač dokler bo tako, Slovenija ne bo šla nikoli naprej.

     • Nata

      Drži. In tole zmerjanje z domobranci in fašisti je, kot vidimo dobra pogruntacija rdečkarjev.
      Ljudje se bodo bali govoriti in pisati. Čeprav je to lahko samo mnenje, drugačen pogled !! Mar tudi tega Slovenec ne sme izraziti ?
      In potem se mladi čudijo, od kje domobranci ?

 • Antonius

  Okradli so NLB, avtocestni križ, Teš 6, otroško bolnico in zdravstvo, pripravljajo krajo iz II. tira in zdaj se brez kančka pomisleka pripravljajo še na krajo karavanškega predora.
  Reference?! Z najboljšimi razpolagajo! Nikomur ni uspelo toliko nakrasti, kot članom Kučanovega Foruma 21.

  • NoName

   Mali i opasan, tale Kučan :)

 • Egon83

  Vprašanje za bolje poučene: ali ima Slovenija kakršnokoli časovno zavezo do Avstrije glede dokončanja tunela ali je vse popolnoma prepuščeno naši mafiji, dokler pač ne bo izbran ”pravi” ponudnik?

 • centurion

  ali bo hišni ekonomist skrajne Levice Jože P. Damijan,
  za predor najel kar kredit v švicarskih frankih,
  kot za domačo hišo,
  ko je potem grozil bankirjem, če mu ga ne konvertirajo v €€€???
  Butl na x potenco, levo zatelebljeno budalo,
  analfabet iz ekonomije!!!!
  https://nova24tv.si/slovenija/politika/joze-p-damijan-je-izpadel-iz-igre-v-javnost-prislo-kako-je-grozil-predsedniku-uprave-unicredit-z-obracunavanjem-v-primeru-ce-kredit-ne-bo-konvertiran-v-evre/

 • Igor Kodelja

  Vlada bo rekla.mah nič naj gradi petrič.

  • xtc

   K sreči bo prepir verjetno ustavila kriza kot je že dva neuspešna poizkusa Kučana ,da bi iz države naredil svojo grofijo v stilu Tita.

 • xtc

  Dejstvo je ,da se cena res bistveno ne razlikuje od Cengizove-kae je smotrno,no če bo vlada to zavrnila,bo jasen dokaz,da ne deluje transparentno in v korist davkoplačevalcev.
  Bi pa takoj uzakonil dva zakona eni in isti kandidati se potem ,ko so enkrat že bili neizbrani lahko pritožijo le enkrat in nič več.
  Drug zakon pa::::::::::::::. firme kot so Kolektor,Pom grad ipd Kučanove SLO firme morajo če želijo dobiti take posle imeti najmanj pet že realiziranih podobnih projektov v EU.

 • est

  Res najbolje bi bilo, da se Avstrijci “zmotijo” in nadaljujejo z delom in pridejo na naši strni ven. V nasprotnem bomo plačevali penale zaradi zaostankov. Važno je samo, da bo Petrič vrtal in Alenka bo zadovoljena.

  • ZatonMesecnikov

   Bi Forum 21 pritisnil na šarčevo Vlado, da ga Avstrijci zasujejo in vrnejo v prvotno stanje.

   Veš koliko rentnikov in pipic za “naše” visi iz vsakega takšnega projekta.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Bravo Mahnič. Tako se govori. Naj se rdeča slovenska banda stepe za nič.

 • Franc Šink

  Da bi o Mahničevem predlogu vsaj razmislili. Ne ne ne to je za vlado prezahtevno.

  • ZatonMesecnikov

   Veš da ne bodo. Da nam bo Švaba gradil tunele, tako kot 1906 leta na Hrušici in Bohinju, ter 1943 na Ljubelju….

   Zakaj smo se pa borili Tovariši!

   • NoName

    kje spiš, da te ne ukradejo?

  • Silos

   S čim pa naj mislijo ?

 • Olga101

  Bravo Žan, pa še bistveno ceneje bi bilo!

 • šrauf

  Dadice,daj nastavi Petriču….špegu!

 • bubamara

  Hahahahaha. Naivni Mahnič. Hahahahaha.

 • Fogl Veliki

  Nesimpatični in debeli Mahnić nima pojma !!!

  • Janez Kepic-Kern

   ŠALA

   Ti – se zdi – nimaš pojma.
   Po moje sploh ne veš, kje Avstrija – sploh je.
   Še nikoli nisi – NIČ – napisal o OK državi R. Avstriji.
   Vedno le nekaj bluziš o tem, kako so OK
   sedaj “žal” vladajoči ex KP, ZK POKOMUNISTI.
   Ni se ti treba toliko truditi,
   SAJ TE NIHČE – RESNO NE JEMLJE – TU. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   KONEC ŠALE

   • Fogl Veliki

    A ni Avstrija tam nekje doli… blizu Avstralije ?

    • NoName

     tako je, tam kjer se voziš nabirat banane:)
     Fogl….a maš ptičjo gripo..ups fogl grip:)

  • NoName

   kaj se kurčiš, če bi bil sposoben, bi sedel v parlamentu, pa nimaš stola še v lastni bajti.

 • SIMON ROZIC

  Dragi naivci, dokler nam vlada banda roparjev in ciganov, je vsak dober
  predlog odvržen kot zadnja smet! Kučanovi forumci imajo že na stežaj
  odprte žepe in shranjene račune tovarišev, ki jim bojo pomagali pri tej
  kraji desetletja . Gredo na vse ali nič! Šivilja jim prihaja nasproti z
  razširjenim noga…pardon!- rokami!

  • Fogl Veliki

   Smo vas in še vas bomo… Kapish?

   • samotoje

    Še en trol za v škatlo blokiranih. Ne trudi se in ne kaži vsem, kakšen totalen bedak si.

 • mginko

  Za Murgle nesprejemljiv predlog, še izrecno, ker prihaja od največjega sovražnika.

 • resnicaboli

  Najceneje in najhitreje samo provizij nebi bilo NE BO ŠLO.

 • Miki Miška

  nikdar nič.. banda pokvarjena…sramota za Slo in Janšo kritizirat drhal

 • Janez Kepic-Kern

  ZA LAHKO NOČ !
  ODGOVOR
  NA ZGORNJE DILEME – JE DAN
  V
  PRELEPI – PESMI S KORZIKE – “POSVEČENA FONTANA”=”BEATA FUNTANELLA”
  Dajem
  VAM PREVOD KORZIŠKEGA BESEDILA – V FRANCOŠČINO.
  Avtor pesmi je D. BERNARDINI, oče
  DVEH PEVCEV IZJEMNO – NA KORZIKI IN V EU – CENJENE
  ETNO GLASBENO PEVSKE SKUPINE – ” I MUVRINI” S KORZIKE.
  TA
  “FONTANA” – RES OBSTAJA OB CERKKVI ST. PE – , Z VODO , KI NI VIDELA SONCA !
  ČE
  VAM JE PREDALEČ ITI
  NA ROMANJE – NA KORZIKO
  K RES OSVEŽILNI, OD SONCA NEPRESIJANI VODI,
  lahko poslušate vsaj – bajno pesem –
  o
  vodi
  iz “BEATE FUNTANELLE”=IZ POSVEČENE FONTANE . L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  JAZ BOM – OB PRILIKI POROMAL
  K
  “BEATI FUNTANELLI” NA KORZIKO.

  Fontaine bénite
  Je ne cherchais ni fortune ni avenir,
  Je cheminait seulement vers l’eau fraîche,
  Avec l’ombre de la lune comme compagne,
  Dans la main, je balançais ma petite cruche,
  Quand je t’ai rencontré en chemin,
  Avec ton chaudron sur la tête, comme autrefois.

  Vous n’avez pas vu le soleil, Mademoiselle,
  Et tu m’as fait un sourire vicieux.
  Ensuite, ce fut pour moi comme une étoile
  Qui sait guider les amoureux vers un endroit caché
  Et toujours à la même heure, la plus belle.
  Je fus amoureuse de cette fontaine.

  Tu ne m’as jamais manqué, oh, brillante étoile,
  Qui fut pour moi mon premier amour.
  Maintenant, il n’y a plus de cruche ni de chaudron,
  Mais mon cœur bat toujours pour toi.
  La fontaine de San Pé est bénite,
  Avec son eau fraiche sans soleil.
  https://lyricstranslate.com
  – LINK NA IZJEMNO IZVEDBO TE
  POMEMBNE PESMI
  TUDI ZELO
  CENJENE PEVKE S KORZIKE – BATTISTE ACQUAVIVE

  https://www.youtube.com/watch?v=1uWMFLngAZ4
  IN
  MOŠKA IZVEDBA POMEMBNE PESMI

  https://www.youtube.com/watch?v=NCa7zshKiaU

  • Kapodistrias

   Vraiment une belle chanson et un agreable poem!

 • Miki Miška

  eno vprašanje g. Damjanu p. a dobro spiš

 • Jan Kovalski

  Jože P. Damijan: “Pri gradbenih poslih, ki se financirajo iz javnih sredstev, moramo gledati celotne makroekonomske učinke – in ne zgolj končne cene.”
  ====================
  No, tako so delali in “gledali celotne makroekonomske učinke” v Jugoslaviji, vse ne samo gradbene posle so financirali iz javnih sredstev, pa je država bankrotirala.
  Ampak makroekonomski učinki so bili pa celoviti.

 • alojz

  Najceneje je, če sel hrib skozi katerega gre predor podarimo avstrijcem.

 • Kapodistrias

  To isto jaz govorim že najmanj pol leta!

 • FORT WORTH

  “Poglavje je Zemljarič začel pisati po osamosvojitvi, ko se je lotil številnih poslov v gradbeništvu, zdravstvu in energetiki. To je počel daleč od oči javnosti, najpogosteje kot nekakšen lobist in posrednik z močno mrežo zvez v državah nekdanje Jugoslavije, ki jih je spletel v svinčenih časih.
  Tudi zato je o njegovih aktivnostih v zadnjih letih v resnici znano precej manj kot o njegovemu delu v času Jugoslavije. ”

  Zgleda, da bo izvajalca izbral Zemljaric…ta bo najbolj ugoden zanj in njegovo kliko.

 • IZBIRA

  Medtem, ko Avstrijcem standard raste od konca WW2, V Sloveniji komunisti od konca WW2 še niso nehali krast. In lagat.

 • Anton

  Bo predlog poslanca Mahniča, naj gradnjo druge cevi Karavank izvede ista družba kot na avstrijski strani, uslišan?

  odgovor je na dlani stripy

  https://www.youtube.com/watch?v=EhvcBJxNOAg

  sarkazem press

 • Janez Kepic-Kern

  RAZGLAS !

  ŠALA

  OZNANILO – “IZGUBIL SE JE”
  O
  POGREŠANEM BITJU – S TEGA OK E-PORTALA NOVE24TV !

  OZNANJAMO

  VSEM BEROČIM IN PIŠOČIM – NA TA PORTAL,
  DA
  SE JE NEZNANO KAM – VERJETNO – IZGINILO – “BITJE”,
  KI
  SLIŠI NA IME – F. TUNEK, tudi na – BIG verjetno FAT TONY ITD.na
  stotine vzdevkov uporablja.

  MOŽNOSTI – KJE NAJ BI SE TO BITJE – ZDAJ – NAHAJALO
  JE
  KAR PRECEJ:
  nekaj variant
  1. – MORDA JE ŠEL V R. AVSTRIJO, A V SMER – AVSTRALIJA,
  KER MISLI, DA AVSTRIJA – NE MORE BITI DALEČ – OD AVSTRALIJE,
  – morda so ga na poti do AVSTRALIJE
  2. – V PAPUI, NOVI GVINEJI – POPAPCALI TAMKAJŠNJI KANIBALI,
  3.
  MOŽNO JE DA BLODI KJE PO GOZDOVIH OKROG RIBNICE, KOČEVJA
  IN KRMI TAMKAJŠNJE MEDVEDE IN VOLKOVE,
  4.
  MOŽNO JE, DA SE JE TUDI SAM – SPREMENIL V HRANO MEDVEDOV
  IN VOLKOV IN DA ZDAJ LEŽI – NAPOL POJEDEN – KJE TAM
  5-
  NAJBOLJ VERJETNO PA SE ZDI TO, DA JE PRI KAKI – TUNKI!
  Tunka ni ženska, ampak prleški ČEBER MESA IN KLOBAS V ZASEKI, ŠPEHU !?
  Naj
  ostane kar pri – kaki TUNKI.
  Edina nevarnost, ki preži nanj ob TUNKI
  – JE TA, DA BO HITRO SAM POSTAL ENA – TUNKA POLNA – ŠPEHA.

  6. NAJBOLJ VERJETNO
  PA SE JE “POGREŠANO BITJE” , KI JE NAJBRŽ
  “OSEBEK”
  TEŽKO DOLOČLJIVEGA SPOLA – LE ŽE TISOČIČ
  spremenil identito in vzdevke.
  Ne more biti – daleč
  Kaj bi on brez – NOVE24TV ? Se zdi. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • Bobrock

  Priznam, da bi raje videl, da avstrijci kar potegnejo cev tudi na slo stran in kar izstavijo račun…itak bo nižji, pa še brez zapletov bo vse gotovo. Naši pa si naj potem delijo masne % od nič! Bo pač nekomu v AT ostal kak %, ker ni tako požrešen.

 • Janez

  10.10.Pri spomeniku Franceta Prešerna v Ljubljani pokažimo vrata tej bandi kradljivi.