fbpx

Bodo izčrpali še eno slovensko podjetje?! Počivalšek bi na vrh Mladinske knjige postavil propadlega bankirja v predkazenskem postopku – zaradi izginulih 30 milijonov evrov

Foto: sta, LinkedIn

Počivalšek naj bi si na vrhu propadajoče Mladinske knjige želel kar nekdanjega bankirja Gornika, ki je v predkazenskem postopku zaradi zadeve, v kateri je izginilo 30 milijonov evrov. Primer se je zataknil pri SDT, pred tem pa naj bi trenutnega svetovalca uprave Gorenjske banke Počivalšek želel že na vrhu DUTB. Tam ga je premagal njegov kolega iz Term Olimia, ki ga je Počivalšek pred tem prav tako skušal sforsirati na druge vodilne funkcije v državnih podjetjih, med drugim celo v upravo SDH!

Mladinska knjiga že dalj časa izgublja prihodke, milo rečeno bizaren pa je načrt ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, kako obrniti ta trend. Kot poroča portal Požareport, naj bi na njegov predlog na vrh te družbe postavili kar Iztoka Gornika, nekdanjega bankirja iz Nove Ljubljanske banke, ki je v predkazenskem postopku zaradi izginotja 30 milijonov evrov. Izpostava NLB v Bosni in Hercegovini je namreč na veliko kreditirala srbsko družbo Agroživ, proti tistim, ki so pri tem sodelovali, pa je NLB leta 2011 vložila kazensko ovadbo. Primer se je potem zataknil na specializiranem državnem tožilstvu, kjer naj bi ga še vedno preučevali.

Gre v ozadju za načrt za izčrpanje Mladinske knjige?
Počivalšek naj bi Gornika tako forsiral na vse možne položaje v družbah v državni lasti, med drugim se je Gornik potegoval celo za funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije, vlada Marjana Šarca pa ga je skoraj imenovala za neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank. Požareport pri tem izpostavlja možnost, da gre v ozadju za načrt, kako dokončno izčrpati Mladinsko knjigo in pri tem izkoristiti, kar se da. Tako obstaja možnost poceni prodaje in preprodaje nepremičnin na elitnih lokacijah, kot je na primer knjigarna Konzorcij v središču Ljubljane.

Počivalšek prijatelje rad nastavlja na vodilna mesta
Gornik je trenutno svetovalec uprave Gorenjske banke, prav posebno pozornost pa mu namenja režimsko trobilo Dnevnik v lasti tajkuna Bojana Petana. Tam so mu namreč delali reklamo že pred neposrečenim naskokom na vrh DUTB, prav tako pa to počnejo ponovno pred predvidenim menjanjem uprave Mladinske knjige. V primeru DUTB se je moral Počivalšek Gorniku odpovedati na račun Marka Tišme, ki pa ga je Počivalšek pripeljal iz domačih Term Olimia, kjer je bil nadzornik. Počivalšek je sicer to družbo do leta 2014 vodil, pred tem pa je Tišmo neuspešno želel spraviti v upravo Slovenskega državnega holdinga.

Dnevnik (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc