fbpx

Borut Jamnik, pravi grobar Cimosa, na katerega režimski mediji namerno pozabljajo

Borut Jamnik (Foto: STA)

V slovenskih medijih je bilo v zadnjih tednih o težavah podjetja Cimos prelitega na tone črnila, najpogostejši krivec pa je bil sosed – Hrvaška. Da za nagajanje Hrvatov, ki naj bi preprečevali prodajo Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria iz Vicenze, ni kriv samo nesposobni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, danes znova opozarja tudi Bojan Požar, ki na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije piše predvsem o pomembni vlogi Boruta Jamnika, enega izmed najbolj zlogasnih stricev iz ozadja, člana Foruma 21, ki sicer velja tudi za grobarja slovenskega gospodarstva.

V političnih in gospodarskih krogih bi danes težko našli koga, ki se mu ne bi dvignil pritisk ob omembi imena Borut Jamnik. Gre za enega najvplivnejših ljudi v slovenskem gospodarstvu, za ambicioznega in preračunljivega človeka, o čemer so v preteklosti že pisale tudi Slovenske novice in naš medij. Jamnik je leta in leta načrtovano gradil svoje lastno socialno omrežje, do moči pa so mu pravzaprav pomagali tudi slovenski mainstream mediji na čelu z Dnevnikom in Financami.  Da je Jamnik kot parazit, ki ga je iz slovenskega gospodarstva že dve desetletji nemogoče odstraniti, so osamljeni slovenski novinarji v preteklosti že večkrat opozarjali, njegov vpliv pa je delno uspelo omejiti samo vladi Janeza Janše.

Finance so glasilo Boruta Jamnika, predvsem ko gre za obračunavanje z nasprotniki. Kanal A pa je izpostava programa POP TV, ki zagovarja upravljalce državnega premoženja, ki odločajo o delitvi večine oglaševalskega denarja. Na prvem mestu je to Borut Jamnik, poleg njega pa tudi drugi strici iz ozadja, kot so Zemljarič, Kocijančič in Isajlović.

Naj spomnimo. Boruta Jamnika je kot čudežnega dečka v slovensko državno ekonomijo pripeljal Bruno Korelič. To je dolgoletni predsednik uprave Luke Koper ter alfa in omega primorskega gospodarstva, od Istrabenza do Cimosa. Korelič spada v skupino t. i. old boysov, podobno kot omenjeni trije strici.

Bruno Korelič se od upokojitve praktično ni pojavljal v javnosti, veljal je celo za bolnega. Poskrbel je za vtis, da nima nobenega vpliva več. V resnici pa je prek svoje mreže še zmeraj obvladoval vsa ključna primorska podjetja, pri čemer mu je zvesto pomagal njegov protežiranec Borut Jamnik.

Področja delovanja posameznih stricev v času debelih krav so bila natančno razdeljena, ni bilo nobenih težav. Ko pa je prišla kriza, so se korita začela krčiti in denarja je začelo primanjkovati. Izgubili so molzne krave, kot sta bila Istrabenz in Cimos, celo Splošna plovba je na kolenih. Ostala je le še Luka Koper.

Kot navaja portal požareport.si je predsednik uprave Modra zavarovalnica, Borut Jamnik, v resnici glavni pozabljeni junak Cimosa. Modra zavarovalnica je bila namreč do prevzema bank največji delničar Cimosa, Jamnik pa kot prvi človek Modre zavarovalnice Cimosov ključni igralec na slovenski poslovno-politični sceni. “Jamnik je takrat v ožjih krogih razlagal, da Cimos vodi zato, ker je, prvič, največji delničar, in drugič, ker je domačin z Obale. Na eni od sej nadzornega sveta Pivovarne Laško (Jamnik je bil nadzornik laških pivovarjev od junija 2011 do junija 2013) pa je celo poučeval Dušana Zorka, predsednika uprave Pivovarna Laško, da morajo v Laškem delati tako, kot delajo oni v Cimosu,” navaja novinar Bojan Požar.

Zaradi izčrpavanja podjetja so v Cimosu v kratkem času uspeli ustvariti kar polmilijardno izgubo, Pivovarno Laško pa je za nekaj več kot 223 milijonov evrov kupil pivovarski velikan Heineken. Zanimivo, Dušan Zorko je vseeno ostal predsednik uprave.

Bojan Požar navaja še primer, da je bila vloga Boruta Jamnika v Cimosu ključna za niz dogodkov, ki so sledili: “To dokazuje tudi njegova izjava za Delo 12. marca leta 2014, ko je suvereno napovedal, da bodo banke kapitalizirale terjatve do Cimosa. Cimos naj bi bila preveč pomembna družba, da bi kdorkoli počel karkoli.”

Kljub trenutnemu stanju v Cimosu Borut Jamnik za svoja dejanja nikoli ni odgovorjal, saj je še vedno na čelu Modre zavarovalnice, njegov osebni račun pa se samo krepi, saj že vso svojo poslovno kariero upravlja tuje, tj. državno premoženje, od Hita, Probanke in Kapitalske družbe do Modre zavarovalnice, še navaja Požar.

Zanimivo se je torej vprašati, zakaj slovenski mainstream mediji Jamnika ne izpostavljajo kot enega glavnih krivcev za nastalo bančno luknjo.

L. S.