Bosta Češko in Horvat skupaj opeharila upnike?

Velike zgodbe se trenutno ne odvijajo samo na ustavnem sodišču, vladi in državnem zboru. Ena največjih zgodb se odvija tudi na gospodarskem parketu. Ob potopu Titanika, ki ga predstavlja Studio Moderna, se je na obzorju prikazal “izgubljeni” tranzicijski tajkun Darko Horvat, ki se je lotil reševanja avantgarde SD, torej Sandija Češka, lastnika Studia Moderne in predsednika strokovnega sveta SD za gospodarstvo.  

Ob tem velja spomniti na Češkove besede, ki so jih v SD namestili na enega od njihovih spletnih grafik. “Na star način ne bomo šli v nove čase,” naj bi dejal, očitno nezavedajoč se ironije, da se bo kaj kmalu še kako polaščal “starih načinov” delovanja po nasvetu “finančnega genija”, kot je Horvata svoj čas opisala predsednica države Nataša Pirc Musar.

Ko se je v javnosti razvedelo, da bo Češka reševal prav Horvat, so se razplamtela ugibanja, kaj vse se skriva pod têrminom “reševanje”. Ali je to pomenilo finančno injekcijo, ki bi pomagala družbi prebroditi finančne težave in se nato postaviti na svoje noge, ali pa bi to pomenilo rešitev v obliki finančnega inženiringa, kjer bi se upniki podjetja morali obrisati pod nosom. Glede na poročanje medijev sedaj postaja jasno, da bo rešitev nadvse slovenska. Gre za finančni inženiring, v katerem se bo Češka rešilo tako, da bodo kratko, najverjetneje, potegnili upniki.

Kaj se torej dogaja? Češko naj bi pred dnevi prenesel lastništvo blagovnih znamk poslovne skupine na podjetje v Švici, ki ga obvladuje nihče drug kot Darko Horvat. Ta je pred kratkim ustanovil podjetje Dormeo AG, na katero so se prepisale znamke Dormeo, Delimano, Rovuc in Top Shop. Upniki, ki imajo terjatve do Češkovih podjetij, se bodo tako morali zadovoljiti s tem, kar je na družbah ostalo, same znamke pa so bile umaknjene na varno v Švico k Horvatu, ki naj bi zanje plačal 4 milijone evrov. Češko naj bi prodajo že potrdil, kot tudi dejstvo, da bo v prihodnje znamke najemal od Darka Horvata.

Češko je lastništvo prenesel na Horvatovo podjetje iz družbe Top Shop International, registrirano v Švici. Prek podjetja se izvaja domala ves promet celotne družbe. Češkov poslovni model temelji na nabavi kitajske robe, ki jo nato preprodaja končnim kupcem. Kot smo pisali že pred časom, celotni poslovni model temelji na “marketinškem” nategu, na katerega so nasedli Slovenci in Slovenke po prehodu iz socialističnega režima v tržnega. Kdo se ne spomni danes že naravnost komičnega Cosmodiska, verjetno skozi obdobje tranzicije ni gledal televizije. Mehanika delovanja oz. notranji ustroj družbe postaja aktualen danes, ko se celotni podjem potaplja.

Darko Horvat (Foto: Mediaspeed)

Skratka, Top Shop International je kupoval kitajsko robo, ki jo je nato prodajal hčerinskim podjetjem. Te je obvladovalo podjetje Studio Moderna. Provizija od prodaje naj bi znašala 15 odstotkov, poročajo mediji. Prav ta švicarska družba je sedaj zašla v hude finančne težave. Dolg naj bi znašal 50 milijonov evrov, ki jih Studiu Moderni dolgujejo obubožane hčerinske firme. Eden izmed razlogov za navrtano finančno luknjo je nepovrnjeno posojilo, ki so ga te hčerinske družbe odobrile Studiu Moderni. Celotna skupina naj bi čutila tudi posledice globalne epidemije kot tudi agresije Rusije na Ukrajino.

Medijsko poročanje kot znak medkoalicijskih trenj
Posebno zanimivo je, da zgodbo med drugim odpira Odlazkov portal Necenzurirano, katerega snovalci so politično profilirani kadri, ki spadajo v krog in neposredno v stranko Gibanje Svoboda. Nekdanja novinarka portala Vesna Vuković je tako ob nastopu Golobove vlade iz novinarskih vod presedlala neposredno na mesto izredno vplivne generalne sekretarke Gibanja Svoboda, novinar Tomaž Modic je postal strokovni sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije Mojce Šetinc Pašek, katere namen je politični in kazenski pregon opozicijskih medijev, soproga Primoža Cirmana, prav tako novinarja omenjenega portala, Petra Bezjak Cirman pa je postala v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje. Podrobno odpiranje Češkove poslovne rane je zaradi tesne spojenosti snovalcev portala in oblasti moč razumeti tudi kot napad svobodnjakov na konkurenčne, a manjše Socialne demokrate. Vre pa očitno ne samo med strankama, temveč tudi znotraj ponosnih naslednikov Zveze komunistov Slovenije. Nesojeni predsednik stranke Jani Prednik te dni ne izbira besed. Pravi, da stranka stagnira in da je pripravljen vzeti vajeti v svoje roke. V javnosti se hkrati pojavljajo govorice, da bi Fajonovo, ki se tako na mestu predsednice stranke kot tudi kot ministrice ni izkazala, rada zamenjala Dominika Švarc Pipan.  

Gal Kovač