Brezposelnost v Sloveniji začela naraščati

Zavod za zaposlovanje (Foto: STA)

Po večmesečnem zaporednem zmanjševanju na najnižjo raven po letu 1990 se je registrirana brezposelnost julija povečala. Konec julija je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 47.287 brezposelnih, kar je 2,4 odstotka več kot junija.

Svarila, da prihaja kriza in da se morata država ter njeno gospodarstvo nanjo pripraviti, že občutimo. A vlada nič ne daje vedeti, da bi se na prihajajočo recesijo kakorkoli pripraljala. Premier Robert Golob uživa na dopustu s Tino Gaber, ostali ministri bodo prav tako kmalu zaklenili svoje pisarne pred jesenjo in zimo, ko se obeta še dodaten dvig cen stroškov.

Podatki Zavoda za zaposlovanje so na letni ravni še vedno pozitivni, kar pomeni, da je država imela dober gospodarski zagon prejšnje Janševe vlade, ki pa ga je skrajno leva Golobova vlada s svojimi ukrepi dvigovanja davkov in širjenja izdatkov za raznorazne neproduktivne programe dodobra izničila. Predlogom gospodarstva ne prisluhnejo.

Podatki zavoda za zaposlovanje
Na letni ravni se je število prijavljenih brezposelnih julija zmanjšalo za 13 odstotkov, so sporočili iz Zavoda RS za zaposlovanje. Kot so pojasnili, je za mesec julij značilno sezonsko povečanje registrirane brezposelnosti. V tem času se običajno manj brezposelnih oseb zaposli, več pa se jih pri zavodu prijavi po izteku zaposlitve za določen čas. Pri tem prevladujejo osebe, ki jim delovno razmerje preneha na področju izobraževanja in tudi letos je med novimi prijavami po izteku zaposlitev za določen čas prevladovalo področje izobraževanja. Na novo se je julija pri zavodu prijavilo 4985 brezposelnih, kar je 24,3 odstotka več kot junija in 0,5 odstotka manj kot pred letom. Prejšnji mesec se je zaposlilo 2133 brezposelnih. To je 32 odstotkov manj kot junija in 14,7 odstotka manj kot lani julija. V obdobju prvih sedmih mesecev skupaj se je na zavodu za zaposlovanje na novo prijavilo 0,5 odstotka manj brezposelnih kot v enakem obdobju leta 2022. Zaposlilo pa se je 12,5 odstotka manj iskalcev zaposlitve kot pred letom dni. V povprečju je bilo v obdobju od januarja do julija brezposelnih 49.767 oseb na mesec, to je 16,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Delodajalci so letos do konca julija zavodu sporočili 100.716 prostih delovnih mest oz. 1,2 odstotka manj kot lani v tem času.

Andrej Žitnik