Britanski preiskovalci: Lastnik Dela Stojan Petrič posluje kot ruska mafija, NPU pa ne naredi ničesar

Foto: STA

Stojan Petrič, podjetnik in član Foruma 21, je že vrsto let osumljen gospodarskega kriminala in utaje davkov preko njegovih podjetij v davčnih oazah. Kljub temu da so bile ovadbe podane že leta 2011, se do danes ni zgodilo še nič.

Če bi šlo le za običajno počasne postopke slovenske birokracije, bi morda še lahko razumeli, da je vse skupaj le del rutine kriminalistov na NPU. Toda prav slednji so v primeru slabe banke dokazali, da znajo hišne preiskave izvesti tudi izredno hitro – takoj, ko se je vlada spomnila, da bi na DUTB rada zamenjala vodilne tujce.

Petriča še pes ne povoha, kaj šele kriminalisti
Kot navajajo tuji preiskovalni viri, pa je ravno za počasnost preiskav v zvezi z njim ‘kriva’ prav njegova politična povezanost. ”Ker je Kolektor močno povezan s slovensko politiko, bodo slovenske oblasti močno premislile, kdaj bodo imele dovolj dokazov, da zoper njih ukrepajo na kakršenkoli način,” so zapisali v poročilu.

Britanski preiskovalci ob tem še zapišejo, da poslovanje Stojana Petriča in njegoviih podjetij močno spominja na poslovanje ruske mafije.

Toda to ugotavljajo tuji preiskovalci. V Sloveniji je s Petričem povsem drugače. Stojan Petrič je namreč velik podjetnik, dobitnik nagrade za življenjsko delo na področju menedžmenta, dolgoletni šef Kolektorja in po novem tudi lastnik Dela. Kljub številnim ovadbam in skrajno sumljivemu poslovanju pa se zdi, da v Sloveniji Petriča še “pes ne povoha”, kaj šele kriminalisti.

Iz slovenskih dokumentov
V resnici gre prav pri Petriču za preiskavo zelo zahtevnih in obsežnih gospodarskih kaznivih dejanj, kažejo uradni dokumenti, ki smo jih prejeli v uredništvu. “V ta namen je bila maja 2013 ustanovljena specializirana preiskovalna skupina,” je zapisano. Ampak bolj kot ne se zdi, da so slovenski organi pregona s tem želeli le zadostiti pravilnikom in zakonom, nato pa so vse skupaj odložili v predal.

V nadaljevanju dokumenta je namreč zapisano: “Zaključek predkazenskega postopka s podajo ustreznega akta po 148. členu ZKP je tako predviden v letu 2014.” Zgodilo pa se ni – četudi se zaključuje leto 2015 – popolnoma nič.

Ko smo na NPU vprašali, kaj se s primerom dogaja trenutno, so nam sporočili le, da podatkov glede konkretnih fizičnih oseb ne morejo dajati, lahko pa potrdijo, da poteka predkazenski postopek glede suma izčrpavanja gospodarske družbe. Z drugimi besedami – od leta 2013 do danes se ni spremenilo popolnoma nič, četudi bi preiskovalci s svojim delom morali zaključiti že leta 2014. Zdi se, da celo na novinarska vprašanja odgovarjajo vsako leto enako.

Priporočamo: Petrič odpušča.

Dolgoletni predsednik koncerna Kolektor 
Petrič je najbolj znan kot dolgoletni predsednik uprave koncerna Kolektor, ki je globalna družba s področja specializirane indrustrijske proizvodnje in ima sedež v Idriji. Leta 2002 je Kolektor postal povsem slovensko podjetje v lasti več tisoč delničarjev, upokojencev in zaposlenih. Prav glede prevzema Kolektorja pa se njegova zgodba začne prvič zapletati. Iz leta 2008 izhajajo namreč najhujše obtožbe: da je namreč delničarje podjetja FMR, katerega predsednik nadzornega sveta je on sam, oškodoval kar za 1,3 milijona evrov. In kako je vse skupaj potekalo?

V procesu preprodaje deleža Kolektorja neznano kam izginilo 1,3 milijone evrov
Leta 2008 je Fond d. d., katerega večinski lastnik in predsednik nadzornega sveta je Petrič, od Abanke in Vipa Holdinga kupil 6,7-odstotni delež Kolektorja. Zanj je plačal 9,1 milijona evrov, kupnino pa naj bi si Fond sposodil od podjetja FMR d. d., katerega predsednik nadzornega sveta je spet Stojan Petrič. Fond je nato dva meseca kasneje kupljeni delež Kolektorja prodal podjetju Salonit Anhovo, a kar za pol milijona višjo ceno. Za isti, 6,7-odstotni delež Kolektorja bi moralo podjetje Salonit Anhovo torej plačati 9,6 milijona evrov.

Tu pa se stvar še dodatno zaplete. Salonit Anhovo za plačilo kupnine ni imel dovolj denarja, zato je že prej omenjeno podjetje FMR Salonitu posodilo 10,4 milijona evrov. Ker Salonit tega posojila ni bil sposoben vrniti, mu je FMR kupljen 6,7-odstotni delež Kolektorja zaplenil. FMR je torej za ta delež dobil 10,4 milijone evrov (kolikor je znašalo posojilo), čeprav je bila osnovna cena deleža 9,1 milijona evrov. Izgubljenih 1,3 milijona evrov pa je ostalo nekje med podjetjem Fond – v lasti Petriča – in Salonitom Anhovo. Pri tem so bili seveda oškodovani delničarji podjetja FMR.

Poleg Kolektorja še utaje davkov s podjetji v davčnih oazah
Zaradi vseh nepravilnosti pa je bila na NPU podana ovadba zoper Stojana Petriča že leta 2011. Ovadba se nanaša na posle s kupovanjem deleža Kolektorja ter na njegove druge sumljive posle. Med drugim je do nepravilnosti prišlo tudi pri nakupu podjetja Etra 33, osumljen pa je tudi utaje davkov, saj naj bi imel več podjetij v davčnih oazah, med drugim tudi na Deviških otokih in v Luksemburgu. A vsi sumljivi posli in očitne nepravilnosti v poslovanju Petričevih podjetij, kjer izginjajo milijoni, očitno niso dovolj, da bi se v vseh štirih letih karkoli premaknilo.

Tuje detektivsko poročilo: Kolektor je preveč povezan s politiko, da bi zoper njega ukrepali
Od leta 2011 do praktično 2016 se ni zgodilo nič, nobene hišne preiskave ni bilo, nobene ovadbe na sodišču in nobene kazni za Petriča. Razlogi za to pa so popolnoma politični. V uredništvu hranimo dokumente tuje detektivske združbe, ki je v Sloveniji opravljala preiskavo o Petričevih trenutnih poslih in stanju preiskave. Kot so zapisali v poročilu, NPU glede Petriča ne urgira, saj ”združba Kolektor velja za eno ključnih podjetij v slovenskem gospodarstvu, njena povezava s slovensko politiko pa je tako močna, da so glede vseh sumov nepravilnosti v njej izjemno previdni”. Kot ugototavljajo v poročilu, je Kolektorjeva povezava s slovensko politiko tako močna, da ”bodo slovenske oblasti močno premislile, kdaj bodo imele dovolj dokazov, da zoper njih ukrepajo na kakršenkoli način”. 

M. G.

 • dr Janez Sveti

  To pa res ni novica.
  Dr Janez Sveti hobotnica

  • marta

   Ufff, matr – kaj pa je, če ni novica ?

   • dr Janez Sveti

    Običaj, ki je postal od leta 1991 tradicionalen. Povprašaj, kdo je odobril kredite Ljubljanske banke (ti si solastnik-davkoplačevalec) in boš hitro ugotovil, da to ne smeš izvedet. Tako sodišče.
    Dr Janez Sveti zlopamtilo

    • marta

     ……………..gorje mu, kdor v nesreči biva saaaam…………….. pa še res je.

 • resnicaboli

  Povezan z politiko z Janšo zagotovo ni.

 • dež

  Vse o tem izjemnem podjetniku je v nekaj nadaljevanjih obdelal Portal Plus. Na koncu zadnjega prispevka je, po spominu, posvetilo “nesposobnim kriminalistom NPU”.
  Je dostopna v arhivu portala in jo je vredno prebrati.

  Če bi bili novinarji Dela vsaj povprečno pametni (pa na svojo žalost niso), bi jo z jutrišnjim dnem začeli objavljati v časopisu, ne glede na posledice. Če bi začeli korektno pisati o levih (s palčkom na čelu), si v hipu dvignejo naklado za 30%. Ker odpuščanja bodo, ne glede na to, o čem oni pišejo, dvomim pa, da si Petrič lahko privošči ukinitev časopisa.

  • Gr8_1

   Pišejo že lahko, kdo bo pa objavil? Časopisa res ne bo ukinil, bo pa novinarje. Mene zanima kam je izpuhtela vrednost med 90 milijonov ki jih je plačal šrot in prodajno ceno temu patronu 7,6 milijona.

   • dež

    Imaš sicer prav, si ne delam nobenih utvar. Sem pa mnenja, da se da marsikaj narediti, le enotni bi morali biti. Govorim o novinarjih, ki marsikaj vedo pa so bilo do sedaj oportunistično tiho, in ne o njihovih šefih.
    Objaviti se da tudi v kakšnem drugem mediju, s tem da daš vedeti, da je vir informacij Delo. Če nič ne narediš si oplel.

 • viktorh

  Ne zaslužimo si boljše oblasti.
  Ljudje se muzajo, molčijo, oblast pa na vseh koncih sesuva državo.
  A si kdo predstavlja, če bi bila na oblasti desnica kaj bi delali sindikati, novinarji, kulturniki…
  A je to res naša domovina?

  • karlina

   Viktorh, še kako se strinjam s tabo, kot vedno. Ne, mislim,da si takšne domovine tisti, ki smo bili tako ali drugače udeleženi leta 90 in predvsem v osamosvojitveni vojni nismo niti v sanjah želeli, niti nismo pomislili ,da se bo kaj takšnega dogajalo. Glej , že velika nesramnost je recimo,da tisti, ki so bili v vojni za Slovenijo, med njimi tudi moj mož, jaz pa sama z dvema otrokoma, eden dojenček, da so dobivali po dopolnjenem 50.letu plačano zdravstveno zavarovanje samo kakšno leto, moj mož recimo samo dva meseca. Niti tega jim ne privoščijo za zahvalo, ker ni denarja, kako žalostno, na drugi strani pa vemo,da je vsak mesec na novo toliko in toliko borčevskih pokojnin, zakaj že, pravi borci iz 2. sv. vojne so že zdavnaj pokojni. Ne vem, mogoče se motim, ampak se mi zdi, da so spet in še kar nagrajeni denarno tisti, ki so v zvezi borcev.

 • črnaovca

  Za velike ribe je treba tudi velike in močne mreže ter dovolj velika jajca

  • karlina

   Pri nas moraš biti velika riba in se ti absolutno ne zgodi nič, še nagrajen sin. Kdor pa bo ukradel recimo hrano, ker več nima denarja, le tega bodo zaprli.

 • Peter

  NPU ni ustanovljen zato, da bi preiskoval naše, no.

  • viktorh

   ..a jih plačujemo zato, da nas bodo zajebavali?

   • Osti jarej

    …zato,da nam mečejo šafle peska v oči…

   • Peter

    Ja.

 • Gr8_1

  Britanski preiskovalni? Bi bilo dobro izvedeti s čim ali kom vse se še ukvarjajo na področju Slovenije

 • althar

  Nič bat. Pogumni novinarji Dela bodo zagotovo nemudoma raziskali in obelodanili Petričeve malverzacije. Podobno, kot so pogumni Dnevnikovi novinarji raziskali Petanove.

  • karlina

   Ne bodo, si ne upajo, ker jih lahko v tej državi celo zaprejo, če bi imeli v Sloveniji goli otok, bi jih že verjetno kar precej poslali.

 • Gr8_1
 • antimur

  Vse, ki so člani Foruma21, je potrebno preganjati po uradni dolžnosti, toliko grehov in kriminala kot se je nabralo med člani tega Kučanovega biroja za krajo državnega premoženja, pa je celo za najhujše mafijce nedosegljivo. V kolikor bo oblast še naprej tolerirala takšen kriminal, nam ne preostane drugega, kot da zadeve uredimo sami.

  • karlina

   Oblast, kakšna oblast, saj so sami njihovi, le ti pa še kako držijo skupaj. Vrana vrani ne izkljuje oči, njihovo merilo je : danes jaz tebi krijem hrbet, ti pa jutri meni. Pa še to, iz zaupnih virov sem izvedela ,da so ljudje, ki se zanje grupirajo, še kako dobro plačani in to tudi verjamem.

 • sprehajalec

  Ne bo šlo s tole državo, če je na začetku nekako kazalo, da se lobiji kontrolirajo, imajo sedaj popolno oblast. V Rusiji je vsaj močni oligarh Putin, ki ima pod kontrolo ostale Oligarhe, tukaj te kontrole ni. In vse to so naredili z Družbenim.

  • Eol

   Kako ni kontrole… kaj pa murgle center? In podpora RTV murgle, Masleševo sodstvo, tožilstvo…? Kaj to ne šteje?

  • karlina

   Namenoma uničiti državo, zlasti državljane, da bomo popadali na kolena in živeli še v hujši bedi in pomanjkanju. Na eni strani se cedita med in mleko, bajne službe in plače, na drugi strani pa brezposelnost, borba za preživetje, tresenje, kako plačati položnice in štukati iz mesca v mesec, humanitarne prireditve, kjer darujejo samo in izključeno samo tisti, ki že tako skoraj nič nimajo-mo. To je pravo ogledalo Slovenije. Včasih so ljudje v gospodarstvu lahko hodili na dopuste vsaj preko sindikatov, sedaj še tega ni nikjer več, kajti vse počitniške objekte so pokupili ravno ti levi bogataši. Potem pa že od 1. novembra dalje poslušamo in gledamo reklame za “veseli december”, zakaj že, za koga, verjemite da že skoraj pol milijona ljudi ne praznuje več ne božiča, ne novega leta, kajti nimajo ničesar da bi dali na krožnik. Še tiste stvari, ki so jih v tem času bili deležni od raznih humanitarnih društev, so odnesli begunci.

 • Jelen

  Kje lahko preberemo kaj pravijo Britanski preiskovalci? V katerem Britanskem mediju?

  • Peter

   V uredništvu hranimo dokumente tuje detektivske združbe, ki je v
   Sloveniji opravljala preiskavo o Petričevih trenutnih poslih in stanju
   preiskave.

 • xtc

  Petrič 21 mafija,to podjetje je podjetje F21 oz udbovsko podjetje.

 • domovina mili dom

  Dajte dokumente tujim novinarjem, da se malo razpišejo. Povzetek tujih medijev pa na veliko stran doma objavit. Morda policiji malo nerodno postane, če. Malo več vode na mlinsko koli.

  • Jelen

   Že dobro narejen scan in objavljeno pri nas bo dober zalogaj, v tujini morda še boljše, a najboljše od vsega tega bi bilo pa to, da bi brali oseba XY JE storila to in to, JE utajila toliko in toliko denarja, JE ogoljufala za toliko in toliko, JE prala denar preko davčnih oaz, JE …

   To bi bilo super, dobro, udarno, odmevno, ne pa da berem/o, oseba XY “naj bi”

   • Ruggedplant

    To je pa naloga državnih tožilcev. Ki jih žal nimamo.

    • Jelen

     Kako, če pa dokumente tujih preiskovalcev hranijo v uredništvu tega medija?
     Kot drugo, nisem prepričan v legalno težo izjav/papirjev nekih preiskovalcev, ki so tu nekaj preiskovali na svojo pest (?)

     • Ruggedplant

      Te moti to, da so tuji in ne NAŠI? Te moti, da ni lastna partija preiskovala lastne partije na svojo pest – kar so bojda že in seveda primerno pospravili dokumente nazaj v predal in mizo vrgli na kosovni odpad predno bi prvi ptiček zapel javnosti?

      Resen demokratičen medij piše o tem da se nekaj JE zgodilo, ko ima za to tudi pred sodiščem neizpodbitne dokaze, vse ostalo je klevetanje – kot to lahko na dnevnem nivoju zaslediš v vseh naših mainstream medijih (orožarska afera, Patria, Tomaž Majer, Avstralska klinika, Trenta,…). Sploh pa je potrebno glavne dokaze čuvati za obravnavo na sodišču, sicer se lahko obtoženci pravočasno pripravijo nanje, izmislijo alibije in tako dalje. Malo se pozanimaj o Petričevi preteklosti, pa ne boš več takih streljal. Če bi imeli pri nas prave državne tožilce, bi ga že zdavnaj uničili na sodišču, tako pa…

     • Jelen

      Ne, eh, ne moti me da je kdo to preiskoval, lahko bi bil tudi iz Tajske, če ni kršil zakonodaje je vseeno od kje je, moti me, da je to, na nivoju babjih čvek.

     • Ruggedplant

      Saj ti pravim, pozanimaj se malo o Petriču in zgodbi okoli Kolektorja in kot piko na i dodaj še znesek po kateri je ta F21 maziljenec odkupil Delo, pa ne bo več babji čvek. Marsikaj se že ve, še marsikaj bo prišlo na dan, ko pa bomo urejena država, pa o tem ne bomo brali v opozicijskih medijih in forumih pač pa končnih verzijah obsodb.

     • Jelen

      Ko bo več kot babji čvek, bomo na pravi poti.

     • Emanuele Bond

      Kaj čakaš? Imaš očitno veliko idej in dovolj časa.

     • Jelen

      Na kosilo, zdaj zdaj bo.

     • Emanuele Bond

      Potem se pa hitro skupaj vzemi. Že dolgo čakam, da boš dal kaj pametnega od sebe.

     • karlina

      Na tem portalu niti slučajno ni nič na nivoju babjih čvek, kot ti praviš, še kako je vse res in prav je, da končno ljudje izvemo pravo resnico, čeprav me ob vsem tem boli srce in prav grozljivo mi je,da živim v taki državi.

     • Jelen

      Lepo da ti je Nova24TV všeč, a novica ki temelji na NAJ BI, je zame babja čveka.

    • domovina mili dom

     Na žalost kadar novinar, ki ni na plačilni listi F21 objavi konkretna imena s konkretnimi dokazi, takrat pa začnejo proti novinarju delat tožilci in sodniki.

  • Jelen

   Čudno, da tuji preiskovalci niso tega že sami objavili v tujih medijih. Škoda.

 • Ruggedplant

  Bravo, še naprej praskajte po tej temi! Mediji so dandanes (ko puške in jame zaradi svetovne javnosti več ne smejo biti več osnovno orodje strahovlade) glavno orožje partije za vzdrževanje na oblasti in ko se dokončno razgali njihovo umazano ozadje in postavi pred sodišča (ki bi jih bilo potrebno še lustrirati, a o tem drugič), se bo začela rdeča ladja z vsemi njenimi mafijozi dokončno potapljati.
  Slovensko javnost je potrebno osveščati in politkomisarjem za ovratnik dihati na področjih:
  1. pravosodja
  2. medijev
  3. izobraževanja

  Brez teh stebrov totalitarna nomenklatura ne more več delovati, ostanejo le še združenoglivičarski burkeži, ki pa jih ima v neki mikro meri vsaka država in sami ne predstavljajo resne grožnje za ugrabitev države.

  • domovina mili dom

   Povedano vse.

 • Duhec

  Kako ste prišli do ugotovitev britanskih obveščevalcev in kako lohk oni vejo, da NPU nič ne naredi???

  • Ruggedplant

   Kako oni vejo da NPU nič ne naredi? Se ti hecaš??

   • Duhec

    Ne…. men so zagotovili, da so na NPU-ju resni in da informacije nikakor in nikoli ne uhajajo.

    • Ruggedplant

     Kdo? NPU-jevci? Si pa šaljivka…

    • pokvarjeniSvet

     ni institucije v državi kjer ti banditi kaj so vseskozi na oblasti nebi imeli nadzor, je ni !!

     • Jelen

      Vsaka oblast nastavi svoje

  • pokvarjeniSvet

   to ve vsaka država na sveti ki ima malo bolj resno obveščevalno Službo to vedo vse Zahodne države (politični vrhovi) kaj se dogaja v Sloveniji….ti pa sprašuješ od kot jim to…saj niti v Sloveniji tega nihče ne skriva navadna raja skoraj vse ve….pa se kaj zgodi ? NIČ !

   in če si nekdo poje ono srbsko niko nam ne može ništa….se točno tega zavedajo in kradejo 100% na vseh področjih kjer ima država tace zraven.

   že zdaj ko mi plačujemo samo položnice za internet oni služijo mastne denarce ki se steka v njihove žepe kakopak zagotovo pa ne v skupno dobro.

   VSI VSE vedo !! samo ukrene pa nihče nič. Ni izgovor nisem vedo, nismo vedeli VSE SE VE !!
   samo jpoguma, organizacije in odločnosti ni, očitno gre veliki večini ljudi v Sloveniji dobro.

   • karlina

    Točno, še kako vse države vejo vse od nas, zato nas pa nobeden več ne upošteva resno , kako le, bi bilo res čudno , če bi nas. Itak je pravilo teh levih južnih-znadi se, pa kako god.

   • Ana Sols

    Najslabše je res to, da vsi vse vemo, ukrene se pa nič. Demokracija pa taka, lahko samo obupano opazujemo, namreč zakoni pa sodstvo pa preiskave so tu že zdavnaj odpovedali… Kaj naj s tako državo.

 • dež

  Se opravičujem Nova24tv, ker linkam konkurenčni portal, ampak na tej povezavi http://www.portalplus.si/794/davcne-oaze-rajska-vrata-slovenske-levice-ali-ep-o-stojanu-petricu/ je vse podrobno opisano.

  Nadaljevanji sta tule http://www.portalplus.si/879/idrijski-perkmandeljc-petrc/ in tule http://www.portalplus.si/893/tranzicijski-dosje-petric-in-paradrzavno-bancnistvo/.

  Potem so pa še trije članki Petričeva Etra 33, v času od 11. do 18.6.2015.

  Še enkrat opravičilo, a mnenja sem, da je zadeva na Portal Plus odlično obdelana in zanimiva za komentatorje in NPU. Če imate dodatne informacije, lahko zadevo dopolnite.

  • Jelen

   Kar nekaj dokumentov objavljenih, pohvalno.

 • dež

  Dodal bi še, da je zgodba o Etri 33 lahko ena od začetnih raziskovalnih tem na vaši TV, ko jo zaženete.
  Za naslednjo temo pa imate namig v zadnjem Reporterju, kjer Pezdir piše od 467 milijonski luknji v SI bančnem sistemu, ki jo je povzročil Darko Horvat s svojo Aktivo.
  Ta prispevek v Reporterju bi morali ponatisniti in ga poslati vsakemu gospodinjstvu v SI. Pojasnjuje, zakaj Drago Kos pregleduje kreditne mape v NLB in kaj sta počela Kacin in Kučan, ko sta nakupovala orožje v Izraelu.

  • zokispoki

   Veselim se Nove TV !

 • dob

  Vse, kar je hkrati deljivo s tri in sedem, je mafija!

  • Peter

   Hm, torej 23?
   Diplomant ekonomske fakultete Dr Edvarda Kardelja

   • dob

    Vidim, da si pozoren na ostanek od deljenja, če se tudi tam kaj ne skriva. Pravilno! Treba je biti pozoren, jer je neprijatelj uvijek budan i vreba na tekovine naše revolucije.

 • Jelen

  Iz intervjuja:
  “Kakšne nepravilnosti pa bo razkrila preiskava, ki jo
  proti vam vodi Nacionalni preiskovalni urad? Pod drobnogledom ste
  zaradi spornih okoliščin privatizacije Kolektorja, pa tudi zaradi
  prevzema podjetja Etra.”

  “Ta zadeva je zrasla v glavi Hidrie. Saj niti ne skrivajo, da so oni
  tisti, ki so me ovadili. Zaradi tega smo že vložili kazensko ovadbo
  proti neznanemu storilcu zaradi krive ovadbe, poleg tega smo na
  Nacionalni preiskovalni urad poslali tudi izčrpno poročilo. Niti družba
  Kolektor niti jaz sam nisva poslovala s partnerji iz Luksemburga, niti
  nisem povezan s podjetjema, ki imata sedež na Deviških otokih.
  Pomenljivo je, da doslej še nihče iz vodstva Kolektorja ni bil zaslišan
  ali vsaj vabljen na razgovor v zvezi z ovadbo. Če sploh obstaja kakšna
  preiskava proti meni, o kateri uradno sicer ničesar ne vem, potem je ta
  vsekakor neupravičena in nesmiselna. Lahko preverijo vse moje konte doma
  in v tujini ter tudi vse transakcijske račune vseh naših družb in
  ugotovili bodo, da ni bilo nobenega spornega nakazila”

  • Peter

   A ni lepo, spet je vse lepo in prav in zakonito.

   Slovenija, dežela poštenih ljudi.

   • pokvarjeniSvet

    Samo vedno zmanjka denarja za ceste, železnice, penzije, zdravstvo, vse ostale storitve, infrastrukturo, …ipd. to kljub tolikšnim davkom in sami višini davkov, trošarin, prispevakov in še celo kaznim za cestne prekrške tu govorimo o taki vsotah denarja da glava peče že cela Avstrija bi lahko živela s temi prihodki ki jih mi davkoplačevalci dajemo v državno blagajno.

   • karlina

    https://www.youtube.com/watch?v=mluKmCj_XXw

    To je pesem o nas, poštenih , pravih Slovencih, ki smo delavni, pridni,pošteni, kakor so nas učili in naučili naši predniki. Vsi lopovi, ki jo uničujejo, pa v bistvu to niso, ker so si državljanstvo pridobili.

  • karlina

   Ko mački stopiš na rep, zacvili, oz. kjer je dim je vedno tudi ogenj.

   • Jelen

    itak, nihče ne prizna, klasika

  • Vrhovni sodnik

   O šejtan, tvoja pokvarjenost nima mej.

   • Jelen

    Ne sodi drugih po sebi.

 • pokvarjeniSvet

  NPU, Policijske uprave in vse organi pregona in sodstva so le farsa, dokler ti banditi ne bodo primerno kaznovani in razlastninjeni vse od prvega pa do zadnjega. Ne delajmo si utvar. žal.

 • MEFISTO

  Pravzaprav pa vsa leva ljudska oblast deluje po pravilu ruske rulete.

  Zaenkrat so samo slovenski volivci pritisnili na petelina, ko je bil edini naboj v cevi.

 • noname

  NA NPU-JU POSLUŠAM DVA “VISOKA” PREDSTAVNIKA:” NE SMEMO UKREPATI!”
  “NE ME J…!”
  “NE SMEM NAREDITI NIČ!!!” OBA VIDNO ZAFRUSTRIRANA.
  JAZ PA TJA ZARADI TAJNIH SLUŽB IN KRIMINALA V VEZI LE-TEH. “GOSPA, MI SE UKVARJAMO
  Z GOSPODARSKIM KRIMINALOM.TAJNI AGENTI SO NORCI. S TEMI NOČEMO IMETI NIČ.”
  PA RAVNO TAJNI AGENTI SO KLJUČ….

 • zuje

  So koga od komunistov obdolžili masovnih pobojev? Je bil kdo teh morilskih šefov zaprt?
  Tudi Petrič ne bo!!!! On je njihov! Član foruma 21!
  Ta kriminalna združba že od leta 1941 počne kar se ji zahoče.
  In mi te kriminalce in naslednike morilcev volimo? Pa ste ubrisani, da jih volite? Zaslužijo si samo prezir. Od prvih komunistov v Sloveniji naprej!

  • karlina

   Zuje, ne more biti drugače, če pa v bistvu obvladujejo Slovenijo več je že njihovih, kot nas je še pravih, zavednih krščansko vzgojenih Slovencev.

  • Jelen

   Petrič je moril? Ne verjmem.

   • zuje

    Zakaj se delaš neumnega? Morili so tisti, ki so to dejansko delali in nikoli niso bili za ta dejanja v arestu. kateri so to bili, dobro veš.

    • Ana Sols

     Povsod na portalih neki skrajneži, pa dajte se že mal bremzat, to ni več normalno.

 • zuje

  Spomnimo se še na nekaj. Petriča so nekateri že predlagali za prihodnjega predsednika slovenske vlade. Ob tem in zaradi članka zgoraj, človek lahko samo krepko zakolne in prekolne vse dediče rdeče revolucije, ki vodijo slovensko politiko vsaj že od leta 1945.
  Naj jih hudič pobere!

  • karlina

   Kaaaaaaj, no , če se pa res to zgodi, potem pa , potem pa takoj naslednji dan spokam vse in grem živeti nekam, kjer ne bom več slišala za Slovenijo.Tudi sama sem jih že stotisočkrat, milijonkrat preklela, res je, hudič naj ji pobere, te hudičeve komuniste. Ob pogledu na tega človeka, pa me kar srh spreleti, ne more skriti svoje potuhnjene in pokvajene narave. Mislim,da se jih še hudič boji, ker so še hujši od hudiča.

  • Jelen

   Kje so ga predlagali za prihodnjega predsednika vlade?

   • zuje

    V Sloveniji. Menda ne v Angliji!

    • Jelen

     Kdo, kdaj, kje lahko to preberem?

    • Ana Sols

     Naj ga v Angliji predlagajo, tu ga ne rabimo.

 • hondica

  Towra?

 • karlina

  Kljub temu da so bile ovadbe podane že leta 2011, se do danes ni zgodilo še nič. Kot prvo, glede ime in njegov priimek ni pravi Slovenec, niti slučajno. Kot drugo, me čisto nič ne čudi, v naši državi je vse lopovstvo, vse kraje in lumparije, povezano s politiko levičarjev, to itak vsi vemo. Slovenija je ena najbolj skorumpiranih držav v Evropi in tudi v svetu smo v samem vrhu, kar se tiče pa drugih stvari, kjer bi se morali dokazovati, pa smo na zadnjih mestih, sramota in še enkrat sramota , hudo mi je, žal mi je, predvsem pa me je sram ,da živim v tako pokvarjeni državi. Da se ne bi mogoče še kdo spraševal, zakaj smo obubožani ,kot cerkvene miši, oz. še bolj. Zato ,ker so vse ,kar je bilo vredno pokradli, uničili, ljudi zmetali na ceste, uničili ves sistem v državi, sami pa imajo naložene milijone evrov v davčnih oazah in ta denar ni bil in ni nikoli njihova last, to je denar vseh davkoplačevalcev , svinjarija , ki se vsak dan znova odkriva, ampak nič bati, saj to delajo sami naši-njihovi, zanje ne veljajo nobena pravila, nobeni zakoni, oz. zakoni, ki so njim pisani na kožo, sodstvo in tožilstvo pa je itak njihovo. In potem se tudi ni za čuditi, da nas čisto ,ampak res čisto nobena država več ne jemlje resno.

  • zuje

   Se mi zdi, da je žlahta onih Petričev iz Kranja, ki so bili plavalci. Nekoga teh je že namestil na idrijsko občino.
   Petrič je pristen slovenski priimek. V Borovnici so Petriči, ki so pred 2. vojno imeli tam žago, trgovino in majhno stanovanjsko sosesko. Seveda so jim komunisti vse zaplenili-pokradli.

   • Breiva

    V moji službi v Sloveniji do leta 1979, predno sem odšel v Avstrijo, sem imel kolega, ki je projektiral žage. Bil je že v komunizmu precej premožen in je potem še leta 1990 dobil nazaj kar precej premoženja. Ne vem pa, če je bil iz Borovnice, a mislim, da ima neko zvezo s Petriči žagarji, saj se je potem celo življenje ukvarjal z žagami.

   • Ana Sols

    kljub temu je sporen, saj zato pa je zdaj drug lastnik, ki je pač na zanimiv način prišel na položaj :)

 • Janez

  Tole so pa res hude!??!! Drzavljanska pravica .. moja … do ..javno izrazenega mnenja!!?!!?!.
  Asilo v drzavavi
  Srcno upam, da se bo takoj po novem letu zacelo to ex kp zk sd postkom stalo …zacelo cistiti.
  Najbolje ..kar v sodnem in tozilskem vrhu … sa je vsakomur jasno, da ce bi imeli normal res apoliticna sodsca.. tozilstva … , se vse to.. sploh ..ne bi dogajalo. O nasih preiskovalnih organih ne bi pisal, ker se najbrz trudijo, ?
  … A ce so od ??treh oseb v instituciah prava .. ?trije ali ? deset takih, ki ?obvescajo tudi preiskovance… potem se preiskave seveda ?nikamor ne premaknejo? Ena seveda filmska varianta ucinkkovitih preiskav se da na TV videti . V serijah. O amerisskih NCIS.. A to je ..policija ..strokovna rec!.?
  Jaz osebno hitre resitve ne vim .. ? Morda.? MOCNI OD PARLAMENTA IZBRANI RES !! CISTO!!! ZUNANJI ODBORI PRI VSEH.. OD SODNIH ORGANOV NAVZDOL .. DO ZADNJEGA DRZAVNEGA, javnega ogana, zavoda podjetja, obcine … Z MOCNIMI DRZAVNIMI POOBLASTILI VETA, NADZORA, MOOČJO PREDLOGOV PREISKAVE, RAZRESITVE..?
  … Kako pa imajo nadzor sodisc..drzavnega aparata, drzavnih podjetij, sluzb .. urejen .. ucinkovito .. po svetu?! Kak pozitivno delujoč nacin za zascito interesa drzave, interesa javnosti, ogrozenih zaposlenih .. kje.. gotovo.. le.. obstoji!??!
  Pac.. tematika za parlamment, vlado?! meni osebno pa se zdi .. tudi.. da se bomo na vec doslej drzavnih podrocjih.. morali nvaditi .. na ZASEBNI NACIN ORGANIZIRANOSTI TUDI MOCNIH NPR. INFO r napadi na opozicijo, spomnimo se MREZ, INFRASTRUKTURE..?.!
  .. . ZNANI CNN, PA GOOGLE, FACEBOOK.. SERVISI ..SO … NASTALI PRIVATNO IN SO PRIVATNI, A MOCNI, OBSEZNI IN ODPRTI….?!
  … saj na primeru nase RTV vidimo, da je sicer drzavna, a vedno bolj .. skromna, ozja?!
  … osrednje tiskano glasilo v drzavi? Ne vem! Jaz osebno sem Delo z mojim odhodom v penzijo…ODJAVIL.. ,!!! PREVEC VSEGA, PA NIC OZ, PREMALO TOCNIH INFO O PRAVIH PROBLEMIH, VELIK SLO SISTEMSKI .politicni. KRIMINAL, zloraba Dela za postkom SD.. prazno samopromocijo, nefer napadi na vodjo opozicije,(karba.. res nizko o otrocih janse ).. to je zbilo …?UGLED!! !glasilu Delo.?!

  .. glasilo Delo je v notranji politiki ? POSTALO .meni?NEVERODOSTOJNO branje, VSAJ ..MENI !

  .. VERJAMEM, DA SO NOVINARJI V ZALOSTNEM..NEPRIJETNEM POLOŽAJU!, A ta cas se mi vidi tudi kot cas velike prenove javnih medijev, no e..oblike hitrega cenenega, bolj vsebinskega obvescanja .. JE TU!!, .. tale novi spletni portal je ( hvala tvorcem nove24tv) je ZE TAK..ZIV, CENENEN MEDIJ lp Janez

  • Breiva

   Dragi Janez Komenda,
   jaz sem bil v inozemstvu 25 let vse do penzije, ki sem jo nastopil marca 2005 in se vrnil v Slovenijo.. Seveda razmer v SLO nisem prav dobro poznal in sem takoj naročil Delo, ker se mi je zdel dober časopis, nekako na nivoju avstrijske Die Presse. A kaj kmalu sem ugotovil, da sem se pošteno zmotil in uvidel, da je lažnivo rdeče skrpucalo in ga leta 2009 odpovedal. Zadnje leto ga sploh nisem več bral, uporabljal sem ga samo še za zaščito tal, če sem kaj barval, bilo je prikladno, ker so bile tako velike plahte. Seveda so me nadlegovali vsaj pol leta in mi pošiljali razne ponudbe, da bi ga ponovno naročil.

   Zanimivo pa je , da ga je moj sosed, univerzitetni profesor, tudi odpovedal, a iz drugačnega razloga in sicer mi je rekel da zato, ker je preveč desno usmerjeno. On je potem naročil Dnevnik…

   Lp

   • Janez

    No, preberi
    še druge moje prispevke !
    Časopis Delo greš pregledati v knjižnco !
    Škoda denarja zanj !
    Slovensko osrednje glaasilo bo ? Tre ga bo koncipirati – na novo ?
    Tako kot je zdaj
    .Je eno pokomunistično trobilo !! Od teh iz ex kp, zk sistema.
    Ti ex KP, ZK pa? Ta umazane na sodišče – ostale pa ? Saj hočejo le penzjije. Janez Komenda

 • Janez

  Srecno 2016 tvorcem .. nove24tv.. hvala za dosedanji trud.. in kar mirno po korakih do nove kvalitetne !slo tv, radia… ! Portal je super s TV pa… tudi ce bo cez tedne, nic ne de. Vazno je, da bo odraz in prispevek k res pravi slovenskii pretekli, sedanji, vnaprejsnji kulturni, strokovno znanstveni in splosnii kvalitetni, pestrii obvescenosti.. pretezno slovensko domoljubne smeri..ne pa postkom..multikulti maskarada. Veseli smo vas …res Janez K

 • Dusan Marn

  kamor ti seze pogled povsot sama lopovscina ,,a je se kak politik v tej dezeli posten ,,a ima kateri ciste parklje ,,to kar videvamo in beremo zadnje case nam potrjuje da so nam barabe zlocinske ugrabile drzavo ,,ja namen osamosvojitve ni bi da se resimo parazitske juge pac pa da bodo domaci paraziti vse imali zase ,,milanckovi junaki so res poskrbeli da se izropa narod ,,a je sedaj se genocid na vrsti ,,boste gospodje nase koze prodajali ali kot suznje ,,ne bi me niti malo zacudilo ,,saj ste delavstvo ze naredili za vase suznje ,,upokojence pa bi kar pospravili ,,mirkotovi bandi se je pa ze od vsega ropanja kar odtrgalo ,,bramor kar hara z novimi davki zase pa grabi kot le uspe ,,joj kako si zelim da se slovenci poenotimo v uporu proti vsej tej zlocinski golazni ,,pa tudi zivljenje dam da bi bilo nasim zanamcem bolje ,,no vsaj policisti upam da nas ne bodo tepli ko bomo na ulicah ,,pa ne pod kako drugo stranko ,,pac pa kot slovenci ki razmisljamo z svojo glavo brez komande kakega povzpetnika ,,