Čehi bodo v Palomo vložili okoli 70 milijonov evrov, število zaposlenih pa povečali na 900

V podjetju Paloma načrtujejo 200 novih delovnih mest (Foto:STA)

Češki finančni sklad Eco Investment in hčerinsko podjetje Eco Invest se zanimata za prevzem preostalih delnic Palome. Za delnico Palome ponujata 4,01 evra, ponudba se bo iztekla 27. februarja. Prevzemna ponudba se nanaša na 3.395.834 delnic, ki še niso v njuni lasti. Novi večinski lastniki Palome imajo v lasti že 57 odstotkov družbe.

Eco Investment je v postopku dokapitalizacije za delnico plačal  4,01 evra, kolikor zanjo ponuja v okviru prevzemne ponudbe. Prevzemnika ne določata praga uspešnosti in najnižjega odstotka vseh delnic, ki bi jih morala pridobiti na podlagi prevzemne ponudbe, da bi bila ta uspešna. V okviru prevzemne ponudbe naj bi svoje delnice prodal tudi Slovenski državni holding, ki je bil do izvedbe dokapitalizacije 71-odstotni lastnik podjetja.

Čehi so objavili prevzemno ponudbo za Palomo, ki se bo iztekla 27. februarja.

Predsednik Eco Investmenta Milan Filo je, kot poroča STA, povedal, da želijo postati dolgoročni strateški partner in zgraditi močno mednarodno skupino v srednji in vzhodni Evropi, ki bo lahko enakovredno tekmovala z multinacionalkami, kot sta SCA in METSA tissue. Paloma bo postala konkurenčni razvojni in proizvodni center v regiji JV Evrope, SHP pa se bo osredotočal na trge Češke in Slovaške. Osredotočili se bodo na izgradnjo sinergij in v nadaljnji razvoj na teh trgih. Filo je napovedal, da nameravajo v prihodnjih letih vlagati dodaten kapital v obrat proizvodnje in opremo ter posodobiti proizvodnjo v Palomi, da bo delovala s polno zmogljivostjo.

Po zaključku 18,2-milijonske dokapitalizacije Palome ima Eco Investment 57 odstotkov delnic podjetja. Prevzemno ponudbo za odkup preostalih delnic oziroma 43-odstotnega deleža so novi lastniki objavili v časniku Delo. Novi lastniki nameravajo v prihodnjih letih v Palomo, ki naj bi postala regijski razvojni center, vložiti okoli 70 milijonov evrov. Število zaposlenih načrtujejo s sedanjih 700 povečati na 900.

Branka Jurhar