Cene nafte na svetovnih trgih padajo že tri dni, Šarčeva vlada pa jih dviguje!

Foto: STA

Vlada Marjana Šarca ponovno nesramno služi na račun slovenskih davkoplačevalcev. Cene nafte na svetovnih trgih že tri dni strmo padajo, medtem pa slovenska vlada viša cene oziroma trošarine in na plečih državljanov polni slovenski proračun.

Svetovne cene nafte že strmo padajo na svetovnih trgih. Po poročanju STA je bilo za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v novembru treba v zgodnjem trgovanju odšteti 56,98 dolarja, kar je 31 centov manj kot ob koncu torkovega trgovanja. Za 45 centov so se pocenile tudi novembrske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 62,65 dolarja.

Ameriški inštitut API je objavil, da so se zaloge ameriške surove nafte povečale za 1,38 milijonov sodov v minulem tednu. Danes pa bodo ameriške oblasti objavile še uradne podatke o zalogah. Med naftnimi analitiki pa odmevajo tudi besede ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v nedavnem govoru pred Generalno skupščino Združenih narodov namenil nekaj kritičnih besed Kitajski in jo obtožil nepoštenega poslovanja.

Foto: iStock

Šarec se požvižga na padec nafte na svetovnih trgih; vlada nesramno viša cene nafte v Sloveniji
Vendar se vlada Marjana Šarca požvižga na padanje cen na svetovnih trgih, saj se je v Sloveniji cena nafte danes opolnoči ponovno dvignila. Liter 95-oktanskega bencina se je namreč podražil za tri cente in bo v prihodnjih 14 dneh stal 1,298 evra, liter dizla pa je dražji za 2,8 centa in je po novem pri 1,276 evra. Kot izgovor za podražitev cen nafte na slovenskih trgih navajajo napad na rafinerije v Savdski Arabiji ter preostale napetosti v Perzijskem zalivu. A kljub temu se slovenska vlada obnaša paradoksalno, saj cene na svetovnih trgih v zadnjih dneh padajo, medtem pa slovenska vlada cene dviguje v višave. Kar se pozna tudi pri odločitvah slovenskih državljanov, posebej tistih, ki živijo ob avstrijski meji, ki množično točijo bencin na avstrijskih bencinskih črpalkah.

Samo Samec

 • RATATA

  Z zamikom tudi demokracija prihaja k nam. Bo treba počakat, da pocrkamo, pol pa bo
  – “saj po novem, saj po novem, saj po novem letu boljše bo”!

  • Andrej

   …kakor za koga!

 • ROMAN Naprudnik

  Cene dvigujejo koliko rabijo,ne po njihovo z “uskladitvijo”!

 • Andrej

  Dokler jih narod na veliko voli, ga bodo na debelo kradli. Zelo preprosto.

 • Minovak

  Tudi zato je bistveno, da 10.10. vsi pridemo na Prešernov trg, pa, da vidi komik, ki dela iz Slovenije tragedijo.

 • Polh Dobri

  Šarec je komik in ko komika postaviš za predsednika vlade nastane cirkus.
  B. Grims

  • Božidar Rodica

   HA ha ha

 • althar

  Tu nimate prav. Model izračunavanja je narejen tako, da se cene postavljajo vsak drugi torek glede na povprečje cen zadnjih dveh tednov. Lahko se seveda vprašamo, zakaj v prostotržni ekonomiji sploh rabimo kakršenkoli model, ampak v tem konkretnem primeru vlada pač nima nič s ceno bencina.

  • sodnikisozločinci

   To imaš prav, a meni ni jasno, zakaj prodajalci ceno nafte spuščajo.

   • althar

    Ker načrpajo preveč nafte. Zadnji dvig cene je bil le posledica napada na črpališče Aramco v SA. Ko so danes objavili, da bodo vzpostavili proizvodnjo precej hitreje, kot je bilo najprej napovedano, je cena padla nazaj na osnovo.

 • piko8

  Murglsko srbska koalicija: kaj nam pa morete!!