Cene naftnih derivatov najnižje po letu 2003!

Cene naftnih derivatov so najnižje v zadnjih letih zaradi koronavirusa. (Foto: STA)

Ljubljana, 23. marca – Pogonsko gorivo se bo sredi epidemije koronavirusa v torek močno pocenilo. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se bo pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. Gre za najnižje cene v več letih.

95-oktanski bencin je bil v Sloveniji nazadnje tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa marca 2016. To je bil ravno čas odločanja o postopni liberalizaciji slovenskega trga naftnih derivatov.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah namreč zdaj določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Sicer pa pandemija novega koronavirusa cene nafte potiska vse bolj navzdol. Trgovci s črnim zlatom se bojijo, da bo zaradi virusa prišlo do recesije, s tem pa tudi zmanjšanja povpraševanja po nafti po vsem svetu. Poleg tega je vzniknila cenovna vojna med proizvajalkama črnega zlata, Savdsko Arabijo in Rusijo, ki nista našli skupnega jezika glede načrpanih količin.

STA

 • skorpijon93

  leta 2009 nismo imeli težav z izseljevanjem državljanov Slovenije v tujino.,leta 2009 je javni dolg znašal 36 % BDPja , leta 2009 je pod pragom revščine živelo 11.3 % prebivalcev Slovenije, leta 2003 je pod pragom revščine živelo 10 % prebivalstva Slovenije, bili so tolarji, vse je bilo ceneje ! nismo imeli težav z izseljevanjem, delež muslimanov je leta 2002 znašal 2.4 %, leta 2016 pa že 3,7 %, toliko izseljenih državljanov Slovenije kot je letih 2012-2018 še ni bilo,! država je v tem času izgubila 37.153 državljanov , največ po osamosvojitvi, zato doma ni delovne sile, Kriza v državi kakršna je zadnjih 10 let še bi bilo !

 • RATATA

  Itak se bomo kmalu vozili na 5G!
  Kaj je vzrok in kaj posledica pa naj vsak zase ugotovi.

 • skorpijon93

  češka ohranja najnižji delež revščine v eu, gibanje revščine ni stvar gospodarske rasti / padca, temveč stvar politike, poglejte kako uspešna je češka pa še evra ni sprejela !

 • RATATA