Cerarjevi vladi ne pomagajo niti dobro plačani svetovalci

Foto: STA

Slovenska vlada je več kot očitno slaba pogajalka, predvsem ko gre za naše narodno bogastvo. Imamo mnogo posebnosti, med drugim jih je precej tudi v kulinariki, ki pa jih očitno ne znamo primerno zaščititi in potem promovirati kot edinstvene. Vladnim uslužbencem ne pomagajo niti drago plačani svetovalci iz tujine. Evropska komisija obžaluje, ker Slovenija in Hrvaška v dveh letih nista uspeli najti skupne rešitve glede imena teran in tako je pred kratkim sporočila, da bi bilo treba Hrvaški ob določenih pogojih omogočiti omejeno uporabo tega imena. Januarja lahko pričakujemo sprožitev procesa za odobritev te izjeme.

Slovenija je že klonila pri pogajanjih glede istrskega pršuta, pri katerem je s Hrvaško sklenila dogovor o skupni označbi porekla. Vino ‘teran’ smo zaščitili v EU z označbo porekla, a očitno se ostale članice EU ne menijo za to, še huje pa je, da se slovenska vlada ne zna ustrezno odzvati na tovrstne kraje ter enkrat za vselej odločno udariti po mizi in reči: “To je naše, pustite pri miru!”

Židanove besede nimajo prave vsebine
Nesposobnost slovenske vlade se res kaže na čisto vseh področjih, po drugi strani pa se je minister Dejan Židan pred kratkim pohvalil z začetkom kampanje za promocijo slovenske hrane Naša super hrana, tisti dan pa je označil za zgodovinskega. Dodal je, da predstavlja dogovor več sektorjev, ki sodelujejo v izbrani kakovosti, pravi družbeni konsenz, ki priznava, da je slovenska hrana ‘nekaj več’. Očitno so njegove besede precej prazne in brez iskrene vsebine, saj po drugi strani v dveh letih nismo uspeli izbojevati boja za naš teran. Očitno ga bodo naši vrli pogajalci brez slabe vesti prepustili sosedom Hrvatom.

Slovenski vladi ne pomagajo niti dobro plačani svetovalci
Zanimivo, da so za potrebe zaščite terana najeli celo strokovnjaka dr. Rolanda Knaaka iz Inštituta za intelektualno lastnino iz Nemčije. Roland je avtor številnih objav na področju prava intelektualne lastnine, predvsem na področju nacionalnih, mednarodnih in evropskih znamk ter nepoštenega konkurenčnega prava ter zakona o geografskih označbah. Bil je tudi član ekipe Max Planck Institute, ki je izvedla raziskavo o splošnem delovanju zakona European Trade Mark v imenu Evropske komisije v letu 2010. Slovenska vlada mu je za Študijo o absolutni zaščiti slovenske označbe porekla ‘teran’ plačala skoraj 21.000 evrov, natančneje 20.825,00 evrov.

Slovenija je že klonila pri pogajanjih glede istrskega pršuta, pri katerem je s Hrvaško sklenila dogovor o skupni označbi porekla. Slovenija je vino ‘teran’ v EU zaščitila z označbo porekla. Teran pa je tudi sorta grozdja na Hrvaškem. V skladu s pravili EU je mogoča izjema pri uporabi imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla.

Izjeme menda veljajo za vse vinogradniške članice unije, tudi za Slovenijo. Do sedaj je bilo pod točno določenimi pogoji odobrenih že več kot 50 takšnih izjem, največ v Franciji, Španiji, Italiji, na Portugalskem ter v Nemčiji.

Slovenija ima podobno izjemo v primeru francoskega burgundca, in sicer lahko uporablja z več drugimi članicami ime Weisser Burgunder,  v primeru nemške frankinje pa lahko uporablja ime modra frankinja ali frankinja.

Leta 2015  je z objavo registracije kranjske klobase Evropska komisija kranjsko klobaso zaščitila kot slovenski proizvod
Z objavo registracije ‘kranjska klobasa’ je evropska komisija kranjsko klobaso zaščitila kot slovenski proizvod. Pri tem je avstrijskim in nemškim proizvajalcem še naprej omogočena uporaba imen Krainer, Käsekrainer, Schweinskrainer, Osterkrainer in Bauernkrainer, medtem ko je določeno 15-letno prehodno obdobje, v katerem se lahko še uporabljata izraza ‘kranjska’ oziroma ‘kranjska kobasica’.
Hrvaška imena kranjska klobasa ne sme uporabljati, ime ‘kranjska kobasica’ pa torej lahko uporablja največ 15 let, pri tem pa mora biti na proizvodih jasno navedena država porekla (Hrvaška). Ko se to prehodno obdobje izteče, pa hrvaški proizvajalci za svoje proizvode tudi imena ‘kranjska kobasica’ ali ‘kranjska’ ne smejo več uporabljati. Seveda pa je dovoljenje za uporabo ‘kranjska’ popolnoma skregano z zgodovinskimi dejstvi, saj Hrvatje niso bili nikoli Kranjci, od koder izvira pridevnik ‘kranjska’, temveč bi bila bolj primerna označba ‘ustaška klobasica’ ali kaj podobnega.

Pri Evropski komisiji je sicer registriranih še 21 slovenskih proizvodov: ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, sir Tolminc, bovški sir, kraški med, mohant in piranska sol (vsi z zaščiteno označbo porekla – ZOP); prleška tünka, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, kraški pršut, kraški zašinek, štajersko prekmursko bučno olje, kraška panceta, slovenski med, prekmurska šunka (vsi z zaščiteno geografsko označbo – ZGO); belokranjska pogača, idrijski žlikrofi in prekmurska gibanica.

Bomo za silvestrovo še zadnjič nazdravili z ‘našim teranom’?
Toliko enega bogastva imamo, ki ga ne znamo ceniti. Medtem ko vlada Mira Cerarja prosjači za dodatna pojasnila, Slovenke in Slovenci izgubljamo naše narodno bogastvo. Odločnost, učinkovitost, strokovnost in morala res niso vrline, ki bi jih lahko pripisali tistim, ki nam trenutno vladajo.

B. P.

 • tarantela

  Malo za hec, prekopirano s siola, so bili že Angleži iznajdljivi, kar se davkov tiče, upam, da naši ne bodo na ta način:

  “Leta 1695 so v Angliji uvedli davek na okna, zaradi česar so številni razbili okna svojih trgovin in domov, da bi se na ta način izognili plačilu.”

  • vladka

   ..nekateri pa so jih zazidali, sem videla v neki oddaji na Viasat History..

  • valentin

   Pod fašistično Italijo so bila okna obdavčena tako na število kot na velikost.

   • centurion

    V socialistični Sloveniji so okna obdavčena če jih imaš,
    prav enako so obdavčena tudi če jih nimaš.
    Nekako bolje je bilo pod fašizmom….

  • Novakec1

   Ko ti pri nas fasado delajo oken in vrat sploh ne odračunajo od kvadrature fasade, kot da jih ni, in to po veljavnem ceniku.

   • traktor

    A si ti že slišal za normative? Ti veljajo tudi v npr. Avstriji. Pri okenskih špaletah se delavec namučim bolj, kot na ravnem zidu. Fasado si dobil po nemški tehnologiji, za delo pa nisi plačal več, kot 10€ na uro.

    • Novakec1

     Kdo pa še na uro plačuje (fasado) pametnjakovič, pa tazaden del mojega posta še enkrat prečiti, če ne kapiraš ti bom pa še narisu.

     • traktor

      NIkogar, nikoli, ne želim žaliti, vendar se ti na gradbena dela ne spoznaš. Ko preračunaš normativ (m2) nazaj na uro ne moreš plačati za delo več kot 10€ na uro. Zato pa je gradbeništvo v takem kurcu.

     • Novakec1

      Teli preračuni iz m2 na urno postavko so pa nekaj takega kot ko komunalci ki kile v litre spreminjajo za obračun odvoza smeti.

  • garfi

   jugobutale so v tem svetlobno leto pred angleži

 • dež

  Saj svetovalci niso zato, da bi pomagali vladi. Pri nas je to panoga, pri kateri se da na goljufiv način dobro zaslužiti ali morebiti oprati denar.

 • Anton

  itak je zato kriv Janez Janša

  sarkazem press

 • montyamp

  Ka bo te toti svinjski dohtar ???
  Prekmurci so nagnali uvoznika romunskih okuženih svinj , v Ljubljano v parlament .
  Take mamo .

 • Shalalabayzer

  Nekdo bi lahko Cerarju prišepnil, da nismo več neuvrščeni, ampak s članstvom v EU, NATO, OECD še kako uvrščeni in to na Zahod.

  • karpelec

   Na eno uho je gluh, na drugo oko je slep in ko ga zavrtiš, ne veš v katero smer se bo obrnil, ker je dezorientiran, prišepetovanje pa ne sliši dobro.

   • tohuvabohu

    Če ne veš, kam bi rad, je vsaka smer prava.

    • karpelec

     …pa je vseeno ali vzame Leka-dol ali Leka-gor.

 • KIKI

  Jejhata! Včeraj sem pri poročilih POP.a poslušala ono trapo Kosovo sestrico, nameščeno
  preverjeno udbašico v Berlinu, ki je nadebudno hvalila krajnske klobase na trgovskih policah
  kot glavni uspešen izvozni artikel Slovenije, medtem ko sta v studiu sedela dva prava gospodarstvenika.(Batagel in Pipistrel) Mene osebno je bilo sram, kaj je trapa čvekala in
  kaj sta si mislila šele onadva ?!
  Usmiljenja vredno, koga pošiljamo v EU kot predstavnike ! Čakam še na pametovanje
  Kučanove “piške”, ki nam bo v španščini povedala kako se ima v Švici…in kako je tudi
  tam Slovenija uspešna, saj je na eni polici v Bernu opazila steklenico TERANA …
  Počivavšek in Židan pa se bosta od ponosa zredila za kakšen kilogram!!!

  • Borut Stari

   Eh ja, POPTV. Nič presenetljivega, Še dobro, da imamo možnost izbire gledanja. Glede na gledljivost tega programa in A kanalizacije, imamo sliko slovenske inteligence. Kar se pa tiče Marte Kos si oglejte zadnjo parado ponosa v Berlinu. LGTBQ je njena sprevržena usmerjenost.

 • tarantela
  • garfi

   prevedi in nam zaupaj kaj je tako zanimivo

   • tarantela

    Govori o mravljici, ki se je želela poročiti, ženin je bil čriček. Na poroki se je zgodila nezgoda, čriček je padel in si prebil možgane. Nato so se stopnjevale novice, najprej je bil čriček hudo bolan, kasneje, da je umrl, še kasneje je bil v zemljo djan, nazadnje se je izkazalo, da vse skup ni bilo nič res. Sem napisala samo povzetek misli, sicer je besedilo daljše.

    • garfi

     ima to kakšno zvezo z dolžino moje dlake ?

     • tarantela

      To ne, pač pa z “resnico”.

 • Osti jarej

  Morda letos eden zadnjih grozljivih nategov v strokovnem besednjaku, ki so ga vladni plačanci prodali preko medijev.
  “Primanjkljaj se zmajšuje, dolg povečuje/Delo/.
  Večina je verjetno ta nateg sprejela celo kot spodbudo, da gremo zares iz krize.
  A tako prefinjena laž, za katero je dovolj na hitro prebrati med vrsticami, bi vam morala povedati, da smo zares končali kot država.
  Zavajajo vas s podatki, da imamo celo neke vrste presežek na letni ravni, da je izguba zgolj 1,4% bruto domačega proizvoda /bdp/, torej naivno gledano je Cerarjeva vlada veliko naredila.
  Res je, naredila je zelo veliko, za pokop, kajti dolg se je povečal na 82,4% bdp.
  Gospe in gospodje, kritična meja je 60%, pri 82,4% pa je dolg neodplačljiv in nam tudi razprodaja naše lastnine ne pomaga več.
  Pokvarjena vlada se zadolžuje v tujih bankah in to preliva v zmanjšanje letne izgube, da naplahta veliko večino.
  Z zadolževanje pa je zavestno kršila vse zakone, kazenskega in človeškega, ter zlonamerno dokončala uničenje lastnega naroda.
  Se zavedate, da bosta jutri nemščina ali angleščina vaš uradni jezik, da boste delali za simbolične plače, ker je Cerar tako odločil, pa čeprav je zgolj nadaljeval delo od Peterleta preko Janše, Bratuškove in Pahorja.
  Se zavedate, da bi že dolga leta nazaj morali vsi končati na sodišču, hkrati lažnem državnem in tistem ljudskem, pri tem pa bi bila dovolj obsodba enega od teh sodišč.
  So bile res to naše sanje?
  Smo res tako veseli, da bo od jutri keine Slowenische?
  Kriminalci pri koritu pa še naprej veselo sestankujejo, odločajo, kradejo, prodajajo in žrejo!
  Denar iz dolga pa si bogato delijo med sabo, saj oni ne bodo odgovarjali po bankrotu!/publishwall/

  • Vera

   To je čista resnica, da so nam zadnja dva tedna na TV samo lagali ! Nobenega napredka ni, brezposelnost se je še povečala , plače stagnirajo , pokojnine tudi . Zato to zame ni noben napredek, temveč nazadovanje v leto 1989 !

  • garfi

   tu je nek murgelski tič propagiral kako dobro nam gre
   in omenjal murgelske medije šmarnico spolnost in začinil z juhuhu

 • Osti jarej

  …preklete barabe…naj vas v novem letu dohiti karma…amen!!

 • tarantela

  Pripravite se na feštanje, pri nas je še brez posebnih preiskav oblačil obiskovalcev. Upam, da bo tudi v bodoče tako!