Češko gospodarsko cveti in z najnižjo brezposelnostjo v EU. Kaj se dogaja s Slovenijo, da nas prehitevajo nekoč revne države?

Foto: epa

Kako to, da ima Češka že dve desetletji zapored najnižjo stopnjo brezposelnosti v EU? Trg dela je takšen, kot če gospodarske krize sploh ne bi bilo, številke v Sloveniji pa so bistveno višje. O tem, ali se je Slovenija temu sploh sposobna približati, smo govorili z dr. Anžetom Burgerjem, ki pravi, da je največje slovensko zlo korporativno upravljanje podjetij in da Slovenija potrebuje privatizacijo ter konkurenčnost na trgu, ne pa vpletanja politike.

Češka ima v EU najnižjo stopnjo brezposelnosti. Po metodologiji statističnega urada Eurostat je bilo avgusta na Češkem brez dela 2,9 odstotka za delo sposobnih prebivalcev, medtem ko je takratno avgustovsko evropsko povprečje dosegalo 7,6 odstotka. “Trg dela je spet na ravni kot pred gospodarsko krizo,” je povedala generalna direktorica statističnega urada Katerina Sadilkova in dodala, da pričakujejo, da se bo stopnja brezposelnosti še dodatno znižala ali pa bo ostala nespremenjena.

Konec tretjega četrtletja se je stopnja brezposelnosti na Češkem znižala na 3,8 odstotka. Do konca septembra se je število iskalcev zaposlitve na letni ravni zmanjšalo za 1,4 odstotka, na 284.915, Češka ima okoli 10,5 milijona prebivalcev. Ta številka je po maju 1998 najnižja, so danes sporočili s statističnega urada v Pragi.

Češko gospodarstvo v vzponu, v podjetjih celo primanjkuje delavcev
Po poročanju tiskovne agencije APA je nizko stopnjo brezposelnosti možno pripisati ugodnim razmeram v domačem gospodarstvu. Češko gospodarstvo je v vzponu, v podjetjih pa primanjkuje delavcev. Na zmanjšanje brezposelnosti so vplivali tudi ponoven zagon proizvodnje v podjetjih po poletnih dopustih, sezonska dela in turistična sezona, ki še traja. Zaradi pomanjkanja delavcev v nekaterih poklicih, predvsem v tehničnih, pričakujejo dodatno rast plač, ocenjujejo nekateri analitiki.

Na Češkem so za porast dela ugodnejše razmere
O tematiki smo se pogovarjali tudi z ekonomistom dr. Anžetom Burgerjem in ga povprašali, kaj manjka Sloveniji. Z njim smo govorili o češkem trgu dela, ki si je opomogel po gospodarski krizi, in o dejavnikih, ki so pripomogli k tamkajšnji vedno manjši brezposelnosti. Večina jih poudarja, da so na Češkem za to “ugodnejše razmere” kot pri nas, pa vendar – zakaj jih pri nas ni? Kaj manjka Sloveniji, da bi se Češki vsaj približala?

Odprtost za investicije, upravljanje podjetij in nižji davki so tisto, kar manjka Sloveniji
Burger nam je odgovoril, da je velika prednost Češke predvsem v tem, da je bistveno bolj odprta za investicije, tudi neposredne. Na večjo zaposlenost imata velik vpliv kapital in boljši način upravljanja podjetij. Kot drugo je Češka vpletena v globalne verige vrednosti, kot so farmacija, elektrotehnika, avtomobilska industrija in podobno. “Tretja stvar, ki k temu pripomore, pa je nižja obdavčitev,” je dejal.

Anže Burger (Foto: STA).

Korporativna upravljanja v Sloveniji ne prinašajo nič dobrega.” O tem, če bi se Sloveniji, vsaj teoretično, Češki uspelo približati, pa meni: “Teoretično ja, in sicer s privatizacijo. Socialistično planirano gospodarstvo elit bi se morali približati tržnemu gospodarstvu. Slovenija potrebuje bolj razvito podjetništvo in konkurenčnost na trgu, ne pa konstantnega vpletanja politike.”

Razlogi za zaostalost Slovenije izhajajo že iz časa komunizma
Primerjava Ljubljane s Prago je na mestu, saj je Češka v EU vstopila sočasno s Slovenijo, leta 2004. Že leta 2003 je po rasti BDP-ja prehitela Ljubljano, v času mandata Zorana Jankovića pa se je razlika še povečala. Medtem ko se Čehi lahko kosajo z zahodnimi evropskimi državami, čeprav jih je komunizem v preteklosti mnogo bolj uničil, velja za Slovenijo ravno nasprotno.

Naša Slovenija je bila do leta 1918 del avstro-ogrske monarhije in življenjski standard se ni bistveno razlikoval od življenjskega standarda drugih dežel omenjene monarhije. Zato pa je Slovenija od leta 1918 in do 1990 zaostala ter dosegala zgolj 35 odstotkov življenjskega standarda avstrijskih državljanov. Razlog za to je preprost: oni so živeli v kapitalizmu, mi pa smo se utopili v jugo povprečju ter v komunističnih in socialističnih vodah, iz katerih še danes nismo splavali, politična levica pa nam ta gospodarski model predstavlja kot nacionalni interes gospodarskih šampionov, prepreden s tajkuni iz Foruma 21.

A. L.

 • učko

  Najprej zakonsko prepovedati take združbe kot je Forum21, ki
  podjetja pod njihovim vplivom vpletajo v svoje mafijsko-fašistične dejavnosti,
  namesto, da bi podjetja vso svojo energijo usmerila v svojo dejavnost!

  • karlina

   A bejz, kako zakonsko, če imajo vse niti v rokah njihovi, vsi so povezani, povsod nastavljeni samo njihovi, NI MOGOČE

   • učko

    Kwa cvilte, organizirajte se kot oni al’ pa še bolj. Sej
    pravim, da JaJotu n’č ne pomaga, da SDS nekoliko vodi na javnomnenjskih
    raziskavah, ampak očitno je JaJotu to čisto dovolj. Torej, pritoži se SDS-u in
    JaJotu, da nič ne naredi, da bi se stvari kako obrnile v drugo smer !!!!!!

    • tramal

     Zaradi takih bedakov kot si ti imamo komuniste in srbijance na oblasti.

     • DJURO SUMAR

      UČKO ima popolnoma prav. Desničarji ste totalka nesposobni in ne delate drugega kot da jokate, stokate in kritizirate svoje nasprotnike. Ob osamosvojitvi ste imeli ogromno politično prednost pred levico, pa ste jo sami zapravili. Nasprotnikom sploh ni bilo treba kaj narediti, so samo čakali, da se skregate med seboj. Pa potrudi se kakšen komentar napisati brez zmerjanja drugače mislečih. Na oblasti pa nimamo ne komunistov, ne Srbov, temveč izvoljene predstavnike ljudstva. Samo poglej tole predsedniško kampanijo. Niste sposobni postaviti dobrega kandidata in ga vsi skupaj podpreti. Zamislite se sami nad seboj, ko bosta na teh volitvah Pahor in Šarec pobrala 3/4 glasov. Saj Romana Tomc je čisto solidna političarka, ampak ne more zmagati, če se slika skupaj z Janezom Janšo. On naj enkrat kandidira, pa boš videl, da ne more zmagati pod nobenim pogojem. Njega bi premagal še Murko.

     • tramal

      Res nimaš pojma o demokraciji.Opozicija je zato da opozarja kaj dela pozicija narobe.Ob osamosvojitvi smo imeli polno skritih komunajzerjev v desnih strankah z udbovcem bučarjem na čelu in ti so zrušili najbolj uspešno vlado .Pod Janšano in desnimi strankami smo se osamosvojili,dobili svojo državo ,vojsko in denar.Komunisti so vse uničili .Vojska nima za municijo,niti za čevlje,denar sproti pokradejo komunisti,državo pa so prepustili okupatorjem srbinam.Nimaš pojma ker si zabit kot mazga ,ali osel kakor ti boljše paše.

     • DJURO SUMAR

      Praviš, da je kriv Bučar, kar je sicer neumnost, ampak Bučarja ni več in zakaj sedaj niste sposobni sestaviti vlade in se obdržati na oblasti? Meni je odgovor jasen, ti pa boš zopet za vse krivil komunajzarje. Pa hudiča, saj ni 3/4 prebivalcev Slovenije komunajzarjev. In zakaj nimam pojma o demokraciji?

     • tramal

      Saj je v sloveniji 70 procentov bedakov .ki nimajo pojma zakaj sploh živijo in še vedno je 10 procentov komunajzerjev ki so infiltrirani v desne stranke.Mislim da sem ti razložu zakaj nas prehitevajo vse države. Pa verjetno še sedaj neboš razumel.

 • rabbit

  Pridni, pametni in pošteni vse kar Sloveniji primanjkuje.

  • karlina

   TOČNO, v Sloveniji smo PRAVI SLOVENCI IN NISMO LEVIČARJI-vse to

 • Corneliu

  Morate vedeti da levici ni v interesu dobrobit naroda.

  • Norm Kinley

   Zato mora pa bit v interesu naroda, da se to izdajalsko drhal odstrani.

   • karlina

    Povej kako

  • karlina

   Točno, sama mislim, da se res zelo, zelo trudijo, da bodo v drzavi uničili čisto vse, ampak res čisto vse, pokradli, če se še kaj da -seveda 2. tir , denar bo še v njihove zepe. Na koncu nas bo pohopsala Rusija, itak se naši levičarji zelo , zelo nagibajo k Rusiji, ne k Ameriki in potem…….

 • Olga

  Čestitke Čehi! Opravili do s komunizmom in uspeli! To Slovenijo še čaka! Dol s komunističnimi tatovi in kriminalci!

 • Rožle

  Češka roba …ups slovenska škart roba …

 • Rožle

  Na konc nas bodo vse EX YU…republike prehitele….mi bomo pa od EU nogo dobil.., če bo šlo takole naprej..!

  • karlina

   TOČNOOOO

 • totex39

  Čehi so imeli Havla mi pa komunističnega partijca kućana, ki nas je peljal v vedno večji “drek”.

  • karlina

   PODPIS

 • Norm Kinley

  Cefurji in komunisti so se nam zgodili…. KOMUNISTE BO TREBA ODSTRANIT SLOVENCI, TUKAJ IN SEDAJ TUDI ZA CENO ŽRTVOVANJA, drugace se bomo spremenili v balkanskoopicji pasaluk! Samo brez strahu, radikalno odstranit vse komuniste in njihove opranoglave potomce!

  • karlina

   Kako ze, samo vprašam, sama nimam več upanja

 • Anton

  kratko in jedrnato, brez iskanja dlake v jajcu, tam se je zgodila lustracija, tu pač ne

  tokrat brez sarkazem press

  • karlina

   VELIK, PODČRTAN PODPIS-samo to je vzrok in čisto nič drugega, TOČNO

 • Rožle

  Albanija gre na EP…Slovenija bo pa doma…Nič se ne bi čudu, da nas še v gospodarstvu naščijejo po zaslugi lewakov …!..
  kaj pa veš lohka , da že naš Telekom pa NLB kupujejo..???

 • WHAT IS TAQIYYA – youtube

  Sloveniji so se zgodili Pahor, Janković, Tovšakova, Cerar, Kučan in Janša.

 • učko

  Predzadnji komunistični voditelj v državah
  EU je bil na Slovaškem Vladimir Mečier. Takrat je bila Slovaška tako
  gospodarsko kot socialno gledano v obupnem položaju. Danes je ena najbolj
  prosperitetnih držav. No, zadnji komunistični raj in voditelj pa je Milan
  Kučan, ne glede na to, da je formalno penzionist. Njegov režim še naprej vlada
  v Zloveniji, zato so nas ostale države prehitele.

  • karlina

   Kučan sploh nikoli še ni bil zadnji-on ŠE VEDNO JE, edino nastavlja svoje marionete, v primeru levih vlad, ki je vladala po letu 91 v večini, to je razlika med nami in njimi, ker smo še vedno komunitična in vedno bolj, vsak dan bolj drzava-pardon, to ni niti slučajno drzava ,ker je to skropucalo od drzave, kaj pa je “demokratičnost”, to pa se vidi, skratka-zelo, zelo hitro tonemo in čisto malo manjka, da bomo resnično potonili, kot Titanik

 • domovina mili dom

  Noben kumrovški topoglavec ne razume ali pa noče razumeti, zakaj tako nizke penzije in plače v socializmu.
  V gnilem kapitalizmu pa si delavec lahko privošči luksuz. Čudno. V Avstriji z 800 € penzije dobijo dodatek. Zares čudno.

  • karlina

   Ljubi Jezus in Marija, pri nas pa večina novodobnih upokojencev, po letu 2010-pod 500 evrov, sedaj pa se pripravlja, da bodo dobili točno 500 evrov menda samo tisti, ki imajo res 40 let dd, teh je po moje bore malo, zraven pa ni invalidov, ker nimajo 40 let dd-haloooo, vprašanje-če je človek invalid, niti slučajno, niti pod razno-ne more delati 40 let, ker potem ne bi bil invalid-tukaj se vidi, kakšno pamet imajo, oz. je nimajo, ker je nikoli niso imeli-BANDA

   • domovina mili dom

    Res je, podn od podna. Ne morem razumeti a so toliko trapasti ali pa ne morejo požreti svoje zablode. Joče tarna, ni da ni, a porka malorka, bolj ko mu dopoveduješ, zakaj ima delavec z isti izobrazbo, dala na enakem stroju, v kapitalizmu enkrat večjo plačo oziroma penzijo, ne in ne obstoji in konec. =balo bi se mi, če trpijo ti idioti. Tako pa smo v pismu materinem vsi.

 • MEFISTO

  Postavite naše rdečuhe in bedake, kakršni so v večini v SMC, SD in Desusu, pa stavim, da Švico sesujejo v treh dneh.

  Nelkdanje Združene levice z Violeto in Kordišem niti potrebovali ne bi..

  • dr Janez Sveti

   Ti hudobec ti. Le kaj so ti naredili Švicarji hudega?
   DR Janez Sveti katastrofa

   • MEFISTO

    Zamerim jim, ker nočejo postati druga Slovenija.

    Ošabnost pa taka.

    • karlina

     Saj bi se smejala, pa mi gre na jok, veš, ker si napisal še kako zelo, zelo prav.Skratka,potomci in še vedno komunisti, uničijo pod sabo čisto vse, kar jim pride pod roke in zraven še pokradejo tisto, kar bi nas še mogoče reševalo, OBUP

     • DJURO SUMAR

      Karkoli so pokradli, so pokradli tisto, kar smo pridelali v socializmu. Klerikalci pa že enkrat prenehajte jokati in stokati, temveč zavihajte rokave, pamet v roke in naredite že kaj pametnega in koristnega za to državo. Res ste živ obup.

  • karlina

   To si pa res super dobro napisal, ni kaj dodati, itak-nesposobnezi do konca, do konca, pa te bedake so res menda pobirali na ulicah in ti bedaki delajo predvsem v drzavni upravi-KATASTROFA , no sicer pa vidimo, kaj se dogaja v javni in drzavni upravi-drzavo so ze uničili, ni nam več pomoči.

 • karlina

  Razlog za to je preprost: oni so živeli v kapitalizmu, mi pa smo se utopili v jugo povprečju ter v komunističnih in socialističnih vodah, iz katerih še danes nismo splavali, politična levica pa nam ta gospodarski model predstavlja kot nacionalni interes gospodarskih šampionov, prepreden s tajkuni iz Foruma 21.TOČNO, VELIK, DESETKRAT PODČRTAN PODPIS in to še vedno traja, traja in vsak dan bolj, kot je povedala gospa Vera Mejak-smo ze druga Grčija in čez nekaj let bomo, če bomo tako nadaljevali, to je pa moje mnenje-druga Venezuela.

 • zaton

  Tako kot je povedala g. Vera Mejak Đoković včeraj v intervjuju. Slovenija gre po poti Grčije. In točno to se bo zgodilo. Je pa stanje takšno kakršno je, namerno povzročeno.

  • karlina

   No, vidiš, oba sva mislila in istočasno napisala isto, tako mislimo vsi v Sloveniji, ki imamo vsaj malo zdrave kmečke pameti, oz. še kako, zelo, zelo občutimo v svojih denarnicah, kar je najvaznejše, skratka-smo drava-prvorazrednik-bedakov in drugorazrednih revezev

 • MEFISTO

  Kako naj bi bila Slovenija uspešna, če ima tako oblast.

  Še v sanjah si niste modli predstavljati, da so Hrvati pravzaprav naši prijatelji in dobrotniki, Cerar in njegov vlada pa naši škodljivci in sovražniki.

  Potem ko sta Sekolec in Karel Krjavelj sesula arbitražni postopek, Hrvati pa odstopili od abrbitraženega sporazuma, je Slovenija enostransko vztrajala pri arbitraži..

  Ko je prišla odločbo arbitražnega sodišča, po kateri je Slovenija popušila na celi črti, je Hrvati kot naši iskreni prijatelji niso hoteli priznati in izpolniti, da ne bi prekomerno oškodovali Slovenije.

  Naš premier Cerar pa hoče, da se abitražna odločba v škodo Slovenije zlepa ali zgrda implementira ter naredi Slovenijo še manjšo in še bolj siromašno.

  Tako ravnajo bedaki, namesto, da bi se v izgubljenem položaju zahvalili Hrvatom za darilo in ga hvaležno sprejeli z obema rokama.

 • if

  Nekoč revni Češki je načeloval takrat razvojno revnejši komunizem. Češka se je tega osvobodila, danes napreduje.
  Ta hip Slovenijo obvladuje razvojno reven neokomunizem, ki jo vodi v smer sesute Grčije, kakor je v sinočnjem intervjuju poudarila Breda Djoković Mejak.
  Slovenijo vodi sprega kriminala, malomarnost in veleizdajei

  • Ivan Friderik Novak

   Bebček, Češka je bila pred drugo vojno država z zelo razvito industrijo (avtomobili, lokomotive, tudi električne, . . .).

  • DJURO SUMAR

   Češka je bila pred 2. svetovno vojno najrazvitejša država v Evropi. Slovenijo vodijo legitimno izvoljeni predstavniki naroda. Slovenija je pač večinsko ateistična država in njeni ljudje v večini ne marajo klerikalcev. Še Angelca Likovič se ni opredelila na desni, konzervativni pol.

   • Korenjak

    Odlična ugotovitev. da je slovenija večinsko ateistična (beri, komunistično oprana) država. Za razliko od vernih Čehov. Očitno sta ateizem in revščina tudi statistično povezana.

    • DJURO SUMAR

     Ateizem in komunizem nimata popolnoma nič skupnega, saj ateizem ni ideologija, temveč le zavračanje vere. Ko boš to razumel, boš postal pravi korenjak.

 • xtc

  Realno dokler bodo v Sloveniji heroji NOB klavci,tisti ki jim samostojna država ni bila intimna opcijs in na vladi leve stranke-bo tako
  Seveda se Slovenci s Čehi težko primerjamo oni so že bili industrijska sila mi smo v AO pstopoma napredovali z vrnitvijo v Srbski raj papropadli.
  Dokler se ne počisti vsega kar smrdi po socializmih,NOB,rdečih dednih dinastijah bomo pač propadali,verjetno do zloma in revolucije-žal-škods.

 • MEFISTO

  Dokaz je na dlani.

  Češka je pregnala in onemogočila komuniste in uspeh ni izostal.

  Pri nas jim pa dovolimo, da nas še naprej poneumljako ter zlorabljako in neuspeh ni izostal.

  To je tudi neizpodbiten dokaz, da so komunisti in komunizem vedno in povsod škodljivi ter apokaliptični..

 • domovina mili dom

  Ko bo ta rdeča čreda zbrana v OK koralu. S trimetrsko žico obdan, saj še vedno obujajo pot okrog nje, se bodo Krajncem vremena zjasnila.

  • KIKI

   In Štajercem, Korošcem, Prekmurcem in Primorcem ! Vsem pravim Slovencem!

   • domovina mili dom

    Krajnska obsega, od Siska do Dunaja, Benetk. Če smo natančnejši do Boke Kotorske.

 • Franjo Trojner

  Pričakovano, Čehe je demokratiziral velikan med demokrati sam g. Vaclav Havel, nas Slovence pa bivši šef parije tovariš milan kučan. A ste morda pričakovali kaj drugega? Pogled od zunaj in primerjava z nekoč za nami zelo zaostalimi državami, ki nas danes prehitevajo, kot za šalo nazorno pokaže, da nam je četa levih nelustrirancev ukradla in uničila državo. Vi še kr naprej glasujte za svoje levičarje, Kučana, Židana, Vebra, Hana ali Jankovića, Cerarja in Pahorja, če bo šlo s tako hitrim tempom samo še navzdol čez čas niti na volitve več ne bomo rabili hoditi, ker bo nepomebno kdo je na oblasti, saj spremeb na bolje več ne bo mogoče uresničiti. Vse kaže, da pot po kateri levičarji peljejo Slovenijo vodi do podobnega klavrnega konca, kot jo danes doživlja Venezuela. Bog se nas usmili, a ni bilo zadnji 70 let že dovolj trplenja?

  • sunday

   točno tako, napisano popolnoma življensko!!!

   • DJURO SUMAR

    Napisano popolnoma v stilu nesposobnih klerikalcev, ki samo jokajo in stokajo, ter valijo krivdo na druge. Primerjava z Venezuelo pa je naravnost idiotska.

 • tramal

  Čehi so za deset let prepovedali upravljanje podjetij komunistom in imeli so lustracijo,v sloveniji je vse ravno obratno in zato tonemo in nas prehitevajo države ki so bile vsaj trideset let za nami.

  • DJURO SUMAR

   Lustracijo v Sloveniji so preprečili desničarji z dr. Bučarjem na čelu, ker bi bili sicer lustrirani vsi današnji vodilni desničarji, razen kardinala Rodeta. Se mi zdi, da je on edini, ki ni bil član ZKS.

   • macon

    Nemarno lažeš, ker je bila lustracija uperjena samo v partijski republiški vrh, ki je imel v rokah koordinatorske in komunikacijske kanale. Če bi jim to prekinili, ne bi mogli začeti ropa stoletja in biti še pokriti v vseh podsistemih (sodstvo, policija, mediji, sindikati, šolstvo, državno gospodarstvo). Lokalnega partijskega aparatčika ne bi noben ubogal, kučana so pa velika večina, ker je vedel, kje je kdo, za kaj je zadolžen in je imel centralne zapise udbe s katerimi je marsikoga lahko izsiljeval. Partiji je bilo treba prekiniti dostop do javnega denarja in partija ni bil Franček iz Goričkega temveč kučan iz Murgel.

    Ne Janša ne noben drug ni bil na republiškem nivoju partije. Pučnik se je pravkar vrnil iz emigracije. Razni Peterleti, Bučarji, Spomenke – pomemben del osamosvojiteljev pa so bili bodisi parrtijski krti bodisi od partije izsiljevani.

    • DJURO SUMAR

     Pojdi ti lepo na vrt flancat solato, politiko pa pusti pri miru, ker si navaden aparatčik ali po domače povedano, ovca. Po osamosvojitvi je imela vse niti v rokah desnica, lahko bi izvedli tudi lustracijo, pa ste se pokakali. Sedaj pa samo jokate in stokate, ter pljuvate po drugih, sami pa ne storite ničesar pametnega, kar bi vas držalo na oblasti.

     • macon

      Kaj si sploh tukaj natrosil, sirota zmešana? Pametnega za obdržanje na oblasti je zate kriminal, ki se ga gredo tvoji levi, ker si prizadet v luft v glavi.

     • DJURO SUMAR

      Tole si pa strokovno razložil. Sedaj mi je šele jasno, zakaj ne pridete na oblast. Ker sem jaz prizadet.

     • Korenjak

      To, da si prizadet, je vidno iz letala. Čustveno mislim. Umsko pa ne. Na podstrešju si samo ideološka gniloba oziroma leftard po domače. Cenen provokator, ki masturbira na “mi, komunisti smo na oblasti in za zmeraj bomo”. Cepec, ki si domišlja, da je prihodnost domovine navijaško zmerjanje pred nogometno tekmo in dokazovanje, “komu dalje nese”.

     • DJURO SUMAR

      Ne hodim na nogometne tekme.

   • Olga

    Lustracijo v Sloveniji je preprečil PATERLE (ne želim še ene revolucije, je rekel) in partizan iz Teharij Bučar (samo preko mojega trupla, je rekel)! Danes Peterle paktira z levičarji! Torej levičarja sta preprečila lustracijo!

    • KIKI

     BUČAR je bil zmeden Yugo prostitut! To je dokazal še tik pred
     smrtjo, ko je hodil lizat rit opankarju iz Saratoncev…Lustracija je bila mogoča samo
     takrat, pa tudi če bi bila izvedena preko izdajalskega Bučarjevega skeleta!

    • DJURO SUMAR

     Peterle in Bučar sta desničarja. Kdo je torej kriv, da ni bilo lustracije? Janša je bil na oblasti 6 let, pa se je ni niti poizkušal lotiti, saj se da še danes izvesti.

     • Olga

      Peterle in Bučar sta levičarja! Peta kolona v desnici…

     • DJURO SUMAR

      Seveda, saj je papež Frančišek tudi levičar. Pa Ljudmila Novak, Obama, pa Merklca tudi. Res ste blesavi desničarji.

 • Anonimni_Profesor

  Čehi so izvedli lustracijo in tudi Bruslju znajo postaviti meje zato pa jim gre dobro!

 • macon

  Češka je bila proti Sloveniji leta 1980 revna vukojebina, Slovenci so se šli s par sto markami preseravat v Prago, žret in pit v najboljše hotele in f.kat lepe ženske. Opisovalo mi je več sodelavcev, ki so od mene starejši za deset let.

  Danes smo, kjer smo zaradi kučanove bande in kriminala in ne slepimo se, še slabše bo.

  kučan nam to garantira.

  • sprehajalec

   Tako je bilo, samoupravljalec je s 100 markami na sindikalnem izletu zakupil celo halo in pevko. Pa razbijal je nabit. Pa butnil 100 Dem Kelnerju v ksiht, če se je pritožil. Legendarne zgodbe so krožile o tem v tistih časih in ščegetale samoupravljalca po jajcih ter mu dajale občutek, da je dasa in džek.

   To je bil pa tudi edini kraj na svetu, kjer je lahko blestel. Posledica pa je, da je naziv Jugoši še danes osovražen po češkem in Slovaškem.

   Naši dediji in babije so pač bili takšni….

   • KIKI

    Yugo sramota je, da so hodili na Češko kreteni, po kuhinjske krpe in ekonom lonce
    in se hvalili, da je bil zapitek v gostilni bil tako nizek, da ga je bilo sram …in je dodal še 1x toliko!
    Big Boss? -Ne, napihnjeno budalo!

   • DJURO SUMAR

    Jugoslovani smo bili pravi svetovni carji, gospodje v vsakem primeru.

    • sprehajalec

     Še danes si Đurice big boss, kamor stopiš. Mi Slovenci smo pa tradicionalno skromnejši.

     • DJURO SUMAR

      Največja vrlina slovenceljnov je, da ste poslušne ovce.

     • sprehajalec

      Đurice, Šumadinac?

    • Korenjak

     Gospodje pa res ne. Kvečjemu tovariši. Ali še bolje: pajdaška tovarišija, ki krade še danes.

  • Janko Gedlička

   Za njim pa Janković

  • Soave

   Pa še danes naklada na TV, kako bi bilo, če bi bilo tako, kot je želel on !!!
   Capo di banda !!

 • sprehajalec

  Če so Čehi zamenjali sistem in Komunizem, so to resno mislili. Pa gre za bolj racionalne in odgovorne ljudi.

  Pri nas sistem ni bil zamenjan, ker pri nas je bilo pa drugače. Samoupravljalec je lahko šel po jeans v Trst, Čeh pa ni smel. Pa samoupravljalec je lahko švercal z devizami, Čeh pa ne. Z drugimi besedami, v Jugi je bil šverc dovoljen, na Češkem ni bil.

  • KIKI

   …In danes so mafijski posli in kraje pri nas nacionalen šport zapriseženih komunistov,
   Čehi pa tega nočejo in v kali zatrejo!

  • bubamara

   Balkanc he balkanc, čeh je pa čeh. Ogromna razlika.

   • DJURO SUMAR

    Tebi bi prisodil, da si iz Bangladeša.

   • .

    NI razlike. Oba sta Slovana.

    • Poštenje velja

     Cigana?

    • bubamara

     To je mantra, ki ni bila nikoli gensko dokazana.

  • DJURO SUMAR

   Na plebiscitu je bilo eno samo vprašanje, kajne. Nihče nas ni vprašal ali želimo zamenjati socializem za kapitalizem. Verjemi mi, da referendum nebi uspel, če bi ljudi vprašali tudi to.

   • Poštenje velja

    Mislis komunizem

    • DJURO SUMAR

     Kar mislim, to napišem. Ti pa napišeš, kar ti naročijo.

   • macon

    Folk je hotel delat in od tega kaj imet pa ne poslušat komunističnih zblojencev. Lepo ste nas zajebali, barabe leve.

   • tramal

    Saj ni uspel Iz komunizma ste nas potisnili v srednji vek.

 • sunday

  ja čehi gredo na pot druge švice, pri nas pa so samo levisti že v prvi švici, slovenci pa ponovno v stari, pokvarjeni, prekleti, rdeči jugi – zato pa – radost budal na dan volitev pomeni leta in leta trpljenje pametnih slovencev!!!

  • KIKI

   Veliko edine resnice je v tvojih besedah in razmišljanjih! Skoraj ne morem verjeti, da
   se ljudje iz takšnega testa kot si ti in mi, pravi Slovenci še vlačimo po tej prekleti
   komunistični greznici!

  • DJURO SUMAR

   Upam da sebe in KIKIJA ne prištevaš k pametnim.

 • cosmosjasnovidec

  Res je.Slovenija je že 100 let za Čehi,Madžari in vsemi drugimi.
  Še pred leti smo pa hodili nakupovat tja.

  • DJURO SUMAR

   Bili smo napredna socialistična država.

   • Poštenje velja

    Socializem ni bil.nikoli napreden.
    Zato je v krvi propadel.

    • DJURO SUMAR

     Saj ne pričakujem, da boste klerikalci kdaj kaj razumeli. Ni šans, brez lastne pameti.

     • Korenjak

      Komunjare že od 1945, četudi s silo in krvjo, vcepljate ljudem v glavo, da je socializem nadomestek nebes na zemlji. Pa kljub (ali ravno zato) Slovenija vedno bolj tone. Ja, nekdo tukaj res nečesa ne razume – naprimer preprostega dejstva, da si ne sposojaš v nedogled in da ne zapravljaš tujega. Pojem gospodarjenja je za socialiste nedoumljiv, razumejo samo eno: plenjenje in ropanje drugih.

     • tramal

      Nikoli ne boš razumel da so nas že vse vzhodno evropske države prehitele..Si prebedast.

     • Poštenje velja

      Res je težko razumeti klerikalce , ki gledajo lene komujare in teoretike kot si ti kako filozofirajao o enakosti in na račun ne-dela živijo na tuj račun.
      Enkrat bo konec te zgodbice, ampak na žalost spet v krvi!

      Take kot si ti prežvečim in izpljunem !

   • nevtrino

    Četudi bi to bilo izkrivljeno res, si predstavljate, da bi bila to še danes ?

   • macon

    Napredno in socialistično je nekaj takega kot leseno železo, ampak ti še zmerom ponavljaš bedarije, ki so te jih naučili kot Titovega pionirčka. Enih vas res nikoli pamet ne sreča in nikoli ne odrastete.

   • tramal

    Bedak,pri nas smo 24 ur na dan tiskali denar ,da je bila inflacija čez 100 procentov na mesec ,čehi pa so živeli od tega kar so ustvarili.

 • bubamara

  Bivši vzhodni blok živi po principu kolikor ustvariš, toliko zapravi. Mi pa po starem socijalističnem sistemu s sposojenim denarjem. Ogromna je tudi razlika v narodu. Čehi so bili pred komunizmom napredna in stara država. Slovenci nimamo tradicije ineti svojo državo, zato ne vemo kako in kaj sedaj z njo.

  • Novakec1

   Ne, pri nas gre tako; kar ti ustvariš jest zapravim.

 • Sodni dan

  Probajte se peljati z ročno zavoro in potem boste ugotovili kaj je pri nas narobe. Davek na davek na davek! Kje so obljube da se bo krizni davek znižal iz 22 nazaj na 20 . Gospodarska rast je država jo zavira da si lahko mane roke. Ne ga srat država bi morala imeti 30 miljard državne rezerve ne pa pufa. Nevem a ste opazili da levica raje jemlje kredite kot da bi dejansko krpala ogromno luknjo!! Probajte enkrat vzeti kredit za poplačilo drugega kredita , koliko dolgo bi šlo? Mislim da ne dolgo. Zdaj je čas da se znižajo dajatve in Slovenski delavec spet postane cenjen in konkurenčen!!! Ljudje zbudite se.

  • DJURO SUMAR

   Slovenija je država, ne tovarna in še manj gospodinjstvo. Pojma nimaš o financah, zato rajši umolkni.

   • nevtrino

    Heh, država ? Mogoče kdo “nema pojma”, ampak vam se pa še niti svita ne …

   • MEFISTO

    Kot se ti spoznaš na finance.

    Ker si premalo plačeval v pkojninski sklad, imaš zdaj minimalno pokojnino, s katero si lahko privoščiš le topoglavo komentiranje na NOVI.

    Kriv je pa Janša.

    • DJURO SUMAR

     Ti pa veš kakšno imam pokojnino.Kaj pa če imam privilegirano?

   • Korenjak

    Slovenija je država natanko toliko, kolikor je Demokratična ljudska republika Koreja (po domače Severna Koreja) res demokratična.

 • toxico

  zapomnte si janša bo kmalu premier in tud malo ne bo boljše

  • DJURO SUMAR

   Dober vic. Mislim to, da bo Janša premier.

   • toxico

    halo itak da bo

    • Novakec1

     Če Zokita slučajno avtobus povoz

     • nevtrino

      Pojdite rajši na nogomet, kakor da tukaj blebetate, ne obstajata samo en Janez in en Zoran …

     • Novakec1

      Grem raje v živalski vrt, vidim normalne opice.

     • MEFISTO

      In sorodnike, si pozabil reči.

     • Novakec1

      Povečini tvoje

     • MEFISTO

      Janezov imamo premalo, Zoranov pa preveč,

     • Novakec1

      Zoki je samo eden in brezčasen.

  • hle

   Janša ne bo nikoli več premier in tudi dokler bo on lider desnice le ta ne bo nikoli vladala Sloveniji to je žalostno dejstvo on je glavni garant za to da nam bodo vladali paradajzarji do bridkega konca

  • traktor

   Odvisno za koga. Očitno ne za tiste, ki jim je do sedaj vedno padla sekira v med. Za vse ostale pa verjetno.

 • Matija

  Češki in Čehom gre po mojem zato bolje, ker so najbolj sekularna država in vatikanska kamarila tam nima nekega vpliva. Pa eura tudi nimajo.

  • Poštenje velja

   Butl

   • Matija

    Me veseli, jest sem pa Matija

    • MEFISTO

     Ja, seveda, tisti butasti Matija!

     Zadnji hip sem te spoznal.

  • Novakec1

   Pa pufov tudi ne prodajajo kot pri nas slaba banka.

  • Korenjak

   Po moje bi rad povedal, da nimajo na oblasti komunistov oziroma njihovih naslednikov. V primerjavi s Slovenci, ki je v svetovnem merilu izjemno ateistična država (samo 41% jih veruje; anketa Win Gallup International) v primerjavi s Češko (65,5% jih veruje). Če iz teh številk potegnemo sklep po tvoji antireligiozni premisi, potem ugotovimo, da bolj so državljani ateisti, slabše jim gre.

  • stajerc5

   Kreten, vsa kulturna dediscina v Evropi bazira na krscanstvu, od prvih zapisov, knjig, da raznih arhitekturnih zadev sploh ne omenim, itd.
   Gubec se vrti kot propeler, ker se meces ven kot Matija!

 • mginko

  “Kaj se dogaja s Slovenijo, da nas prehitevajo nekoč revne države”
  V Sloveniji vlada stara komunistična udbomafija s podmladkom, komunistični forum21, komunistični režimski novinarji iz F571. Ta mafija ima pod kontrolo sodstvo, policijo, vojsko, državne banke, državna podjetja. Ker non stop blefirajo narod že 70 let, ta naš narod spi. Narodu bo ta mafija še zategovala pas za svojo korist in svoje privilegije. Upam da enkrat za vselej pospravimo to mafijo, ki je nam ukradla državo.
  ZBUDITE ŠE ŽE ENKRAT IN NE JAMRAJTE!

  • traktor

   V Sloveniji želi še naprej vladati sistem lako čemo. Vendar pa ta že od nekdaj velja samo za nekatere izbrance, ostali pa najebemo.

   • DJURO SUMAR

    Nesposobni boste vedno najebali.

    • traktor

     Nesposoben je bil tvoj fotr. Če bi bil kej sposoben, ne bi nadrkal tebe.

     • DJURO SUMAR

      Nisem vedel, da si poznal mojega očeta? Bil je mobiliziran v nemško vojsko, morda sta se tam spoznala. Je bil na Finski fronti.

 • Catwoman

  Zelo zanimivi so tudi dogodki v Avstriji. Novi mandatar obljublja ograjo na južni meji, kot jo poznajo na madžarskem. OD MADŽARSKE MEJE, kjer se konča sedaj Madžarska PA DO ŠVICARKE MEJE,kjer se konča Avstrija.

  Zato če se bo Slovenija preveč vezala na Nemčijo bo tudi hudič. Pogajajnja o novi nemški vladi so pa včeraj itak propadla, ker je prišlo do razkola, v Merklovi stranki… Nemčija počasi tone v politično krizo.

  Merklova stran bi rada imela neomejeno količino beguncev, druga stran v stranki pa pravi da max 200.000 letno, kot je bilo pred 2015. Ostale dve stranki, ki bi šle v koalicijo pa sploh zavračata misel o kakršnih koli beguncih..Tako da, sestava vlade v Nemčiji bo tokrat hujša, kot volitve. Ker nimajo večine. Tako slabo še nikol ni bilo. Dočim v Avstriji imajo jasnega favorita in jasno katera stranka bo imela močno večino – desna. Ja seveda! Obeta se absolutna zmaga desnice, se pa zna zgoditi, da bodo šli še v koalicijo z plavimi – to pa so najbolj ekstrmna stališča.. potem je vse jasno. Obeta se celo 2/3 večina! Tega se pa sedanji bojijo.

 • hle

  Res so Čehi napravili lustracijo vendar pa si nihče tam še danes ne drzne opravičevat kolaboracije z nacisti to je ena od velikih razlik z nami

  • montyamp

   A ti pa opravičuješ Titovo in komunistov kolaboracijo z Hitlerjem in Stalinom ???????
   Ziher si sin/hči zazidarja , ovaduha , morilca , bandita , ………………..

   • hle

    Sem sin kmeta ki si je upal tudi v rdečih časih paradajzarjem v ksiht povedat tudi tisto kar jim ni šlo ravno zlahka v ušesa za kar je jasno plačeval tudi ceno zato si tudi dovolim kritizirati eno in drugo stran ker so oboji ista banda

   • Wizeman

    Ha ha ha, prav zabaven si.

  • učko

   Sami Stalinovi hlapci !!!! Hlapci največjega zločinca so
   tudi sami največji zločinci !!!

 • mona lisa

  Pri nas denar namesto za razvoj ponikne v zasebne malhe.

 • montyamp

  Ko pridejo morilci in HLAPCI na oblast , se zgodi SLOVENISTAN .
  Kdaj in kje so ultraidioti komunisti storili normalno državo ???

  • Wizeman

   Misliš komunajzerji…

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • MEFISTO

  Pa res, se morda kdo spomni, kdaj in kje so rdečkarji izvlekli kako državo iz krize, ki ga bo za nagrado HLE kušnil na golo rit.

  V večno krizo so jih pa že veliko spravili.

 • MEFISTO

  Hle pravi:

  “Res so Čehi napravili lustracijo vendar pa si nihče tam še danes ne drzne opravičevat kolaboracije z nacisti to je ena od velikih razlik z nami”.

  Samo po sebi se mi vsiljuje vprašanje, kako glasen bi si upal biti na Češkem nekdo, katerega eden od roditeljev se je boril na strani nacistov, drugi pa je z njimi kolaboriral na strani komunistov.

  • Wizeman

   Malo si zamešal..

  • hle

   V Sloveniji bi ga izobčili obe strani ker se po Slovensko krivda deduje če bereš komentarje tukaj in še kje se v to lahko prepričaš

 • Jožef

  Ljubi bog, reši nas komunizma, tako kot si rešil Izraelsko ljudstvo suženjstva v Egiptu. V puščavi tavamo že 26 let, pokaži nam najkrajšo pot do svobode.

  • Wizeman

   Če boš mogoče kdaj po kakem slučaju prišel v nebesa, bo tam zagotovo komunizem.

  • DJURO SUMAR

   Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

 • MEFISTO

  Poleg Rusije smo edina država na tem puklastem svetu, kjer so se komunisti spremenili v kapitaliste.

  No ja, na Balkanu bi se še našel kak tak primerek.

  • stajerc5

   Rumeno zasiljene kitajske ucke si se pozabil. Mao ze Tungove rdece knjigice so ze prav tako zmetali na grmado, kot Cehi Marxovo biblijo.

 • montyamp

  Hahaha , stalinistična gamad lahko dela kaj hoče .
  Slovenci vaš molk in strpnost sta nagrajevana že 100 let .
  Nagrada
  je jackpot v obliki oblasti na katero rinejo nagnjeni k zločinu in
  najbolj polni hipokrizije , mentalno uničeni ljudje rojeni v znamenju
  kozoroga .
  Obstajata dve vrsti kozorogov , ultradobri in ultraslabi , sami se odločite kateri je kaj :
  Kućan
  Milan , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop ,
  Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek,Bizilj
  Ljerka , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring ,
  Gregor Golobič , Zoran Janković , Violeta Tomić , Vesna Györkös Žnidar ,
  Violeta Bulc , Igor Zorčič , ………….
  Ambiciozni in najbolj
  zlobni ultraidioti rinejo kot “”” dobri organizatorji “”” na oblast , za
  njimi pa ostaja lakota , bankroti , mafijske manire in glad .
  V germanskih deželah v politiki prevladujejo levi in tehtnice , dokazano boljši ljudje .
  Hipokrizijo , korupcijo , komunistfašistične manire na kandelabre , če že hočete normalno državo .
  Astrodiagnoza —- niso vsi ljudje enaki .
  Zlobni v Sloveniji vodijo državo , kako to zgleda , je vaš vsakdan .

  • DJURO SUMAR

   Sem mislil, da verjameš le v farške pravljice, pa vidim, da tudi v horoskop. Resnično si zabit ko telegrafarca.

 • Wizeman

  Lažete kot pes teče. Na češkem še dolgo ne bo takega blagostanja kot v Sloveniji. Češka ni samo praška regija, ki je res uspešbejša tudi od marsikatere stare članice EU, ostalo pa , bog pomagaj, ni veliko drugače kot pod Sovjeti……

  • Tnček

   Ti očitno sploh ne veš kje je Češka. Pri njih niso pokradli podjetij, tako kot pri nas. Preveri koliko sodb pri njih zastara ( do sedaj niti ena) ! Poišči enega župana, kateri bi bil več po sodiščih kot pa na delovnem mestu?! Kdor pridno in pošteno dela, mu je omogočeno živeti človeku dostojno življenje.
   Tale bog pomagaj, bi moral tebi pomagat, če je še čas.

 • traktor

  Tudi pri nas primanjkuje delavcev. Pravim delavcev, lenuhov pa je mnogo preveč.

  • DJURO SUMAR

   Še posebej v Zasavju nekateri ure in ure čepijo za računalnikom in pišejo neumnosti.

   • traktor

    Tako je.

 • Osti jarej

  ..na češkem niso vsega uničili in sprivatizirali,ter pokradli

 • Tnček

  Lepo vprašanje: kaj manjka sloveniji? Nič nam ne manjka, imamo veliko preveč pokvarjencev, katerim naša zakonodaja dovoljuje, da kradejo z maksimalno brzino!
  Povsod kjer so bila nekdaj dobra podjetja, so gazde kriminalci, Nihče ne odgovarja za propade katere ustvarjajo. Mafija ima povsod svoje lovke, kriminalci ne smejo biti obsojeni itd itd………