Čuš: Glasbene kvote se pogosto zlorabljajo

Predlagamo, da mora biti delež slovenske glasbe na radijskih in televizijskih programih predvajan v intervalih med 6. in 22. uro ter med 22. in 6. uro,” je povedal poslanec opozicijske SDS Andrej Čuš. Ob tem je dodal, da se glasbene kvote v veliki meri zlorabljajo, saj se več kot 90 odstotkov slovenske glasbe predvaja v nočnem času, marsikje pa kvote sploh niso dosežene, saj je inšpekcijski nadzor zelo slab. 

Mladi poslanec je na novinarski konferenci pojasnil stališče in predloge spremembe novele Zakona o medijih. Meni namreč, da kultura ne bo dosegla napredka s povečanjem državnih subvencij, temveč, da bi ji morali omogočiti bolj konkurenčne pogoje.

Slovenija slabo skrbi za ustvarjalnost
“Mednarodne primerjave kažejo, da je Slovenija s predpisanimi odstotki v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno slabo poskrbela za lastno glasbeno ustvarjalnost, zato je naša naloga, da zagotovimo večjo podporo slovenski kulturi in s tem tudi krepitvi položaja maternega jezika. Lahko rečemo, da amandma poslanske skupine SDS k Zakonu o medijih zagovarja in podpira slovenski jezik in slovenskost,” ugotavlja Čuš.

Podpora SDS noveli zakona povezana s predlaganim amandmajem
Največja opozicijska stranka povezuje podporo prihajajoči noveli Zakona o medijih s podporo amandmaju, ki so ga vložili. V amandmaju predlagajo že opisane intervale, v katerih bi se morala predvajati slovenska glasba, hkrati pa tudi predlagajo, da bi morali znotraj kvote, ki je namenjena slovenski glasbi, vsaj polovico časa predvajati glasbo, mlajšo od petih let.

Ž. K.