fbpx

Decembra zabeležili porast brezposelnosti za več kot tri odstotke, kljub vse manjšim generacijam, ki vstopajo na trg dela

Foto: STA

Decembra se je po novembrskem znižanju število registriranih brezposelnih spet zvišalo. Ob koncu meseca jih je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje 85.060, kar je 3,2 odstotka več kot novembra. Lani se je na zavodu na novo prijavilo 82.379 brezposelnih. V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj pojasnjujejo, da brezposelnost sicer upada na račun vse manjših generacij otrok, ki po zaključku šolanja pridejo na trg dela in ugodnih gospodarskih gibanj po Evropi. Vladnih ukrepov za izboljšanje gospodarskega stanja in reform v tem mandatu ni bilo, zato bodite pozorni, ko si bodo vladajoči politiki delili zasluge, za katere niso naredili popolnoma nič.

Ob koncu decembra je bilo tako registriranih 85.060 brezposelnih, kar je 2645 oseb oziroma 3,2 odstotka več kot novembra. V primerjavi z decembrom lani je bila brezposelnost manjša za 14.555 oseb ali za 14,6 odstotka. Lani je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 88.648 brezposelnih, kar je 14,1 odstotka manj kot predlani. Povprečno število registriranih brezposelnih se je znižalo tretje leto zapored.

Na novo se je decembra na zavodu prijavilo 8225 brezposelnih, kar je 27,4 odstotka več kot novembra in 8,8 odstotka manj kot decembra 2016. Med novoprijavljenimi je bilo 5341 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 671 iskalcev prve zaposlitve in 1274 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Brezposelnost se je decembra v primerjavi s prejšnjim mesecem povečala v vseh območnih službah zavoda. Najvišjo rast so zabeležili v Murski Soboti (za sedem odstotkov), najnižjo pa v Novi Gorici (+0,8 odstotka). Bolj kot na ravni države se je brezposelnost povečala še v območni službi Kranj (+5,7 odstotka), Sevnica (+5,3 odstotka), Velenje (+3,9 odstotka), Celje (+3,7 odstotka) in Ptuj (+3,3 odstotka).

Razlogov za zmanjševanje brezposelnosti ni videti v vladnih ukrepih
V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so za STA pojasnili, da je gibanje registrirane brezposelnosti skladno s pričakovanji iz njihove jesenske napovedi. Tudi lani so bile ključni razlog za tolikšno zmanjšanje števila brezposelnih zaposlitve. Ponovno se je zmanjšalo tudi število ljudi, ki so postali brezposelni, predvsem na račun tega, da se je izteklo manj pogodb za določen čas, so zapisali v komentarju.

Pozitivno je k ugodnim trendom po njihovih ocenah prispevalo tudi manjše število iskalcev prve zaposlitve, kar je ob boljših zaposlitvenih priložnostih ob prehodu iz šolanja na trg dela po njihovi oceni povezano tudi z vplivom demografije. Generacije, ki končujejo šolanje, se namreč zmanjšujejo.

Podobna ugodna gibanja so po navedbah Umarja značilna tudi za večino ostalih držav EU. Do občutnega upada brezposelnosti je v zadnjih letih prišlo še posebej v državah, ki jih je kriza nadpovprečno prizadela, med katere spada tudi Slovenija, so še zapisali.

C. Š.