fbpx

Delavci Peka dokončno brez služb

Foto: STA

Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše bo predvidoma danes začela deliti odpovedi pogodb o zaposlitvi delavcem tržiškega obutvenega podjetja, zoper katerega je v četrtek stekel stečajni postopek. Do sedaj je okoli 60 proizvodnih delavcev ostajalo na prisilnem dopustu.

“Vsem je seveda v interesu, da bi podjetje lahko delalo naprej in da bi se zanj našla kakšna rešitev, a šele po pregledu stanja podjetja se bo pokazalo, če za to sploh obstajajo možnosti,” je minuli četrtek izjavila Tamšetova. Dan po oklicu stečaja je obiskala Peko in ugotovila, da možnosti za nadaljevanje proizvodnje v okviru stečajnega postopka ni.

Proizvodnja v podjetju je sicer zaradi likvidnostnih težav in pomanjkanja materiala motena že več let, v zadnjih mesecih pa so delavci delali le po nekaj dni. Kakor kaže, je bil stečaj tržiškega obutvenega podjetja z dolgoletno tradicijo žal neizbežen.

Večini zaposlenih odpoved pogodbe o zaposlitvi
Tamšetova bo večini od 156 zaposlenih vročila odpovedi pogodb o zaposlitvi, delavci pa se bodo lahko prijavili v evidenco zavoda za zaposlovanje.

Izobrazbena struktura zaposlenih v Peku je dokaj nizka, delavci pa so stari med 45 in 50 let. Prostih delovnih mest v Tržiču skoraj ni, so pa možnosti za zaposlitev v predelovalnih dejavnostih na ostalem območju Gorenjske.

Nekaj poslovalnic po Sloveniji bo določen čas še odprtih, vendar bodo poskušali odprodajo zalog čim bolj pospešiti, trgovine pa čim prej zapreti. Vsaka namreč povzroča dodatne stroške, je pojasnila Tamšetova.


Delo v Pekovi proizvodnji je v večji meri stalo že zadnjih nekaj mesecev, saj podjetje ni imelo denarja za nakup potrebnega materiala za izdelavo čevljev. Okoli 60 proizvodnih delavcev je tako večinoma ostajalo na prisilnem dopustu.

V. V., STA