Delodajalci izstopajo iz ESS: V takem okolju ne moremo niti ne želimo sodelovati!

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš (Foto: STA)

Potem ko so delodajalci dlje časa kritično opozarjali, da Golobova vlada povsem ignorira pravila Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš na današnji tiskovni konferenci sporočil, da so se reprezentativne delodajalske organizacije zaradi neenakovredne vloge odločile, da iz ESS izstopijo, “dokler se v naši državi ne vzpostavi enakopravnega tripartitnega socialnega dialoga, ki temelji na spoštovanju pravil ESS”.

Spomnimo. Po propadu socialnega dialoga med ESS in vlado se je pred dvema tednoma vlada le odločila, da se bo le udeležila sestanka o pomenu socialnega dialoga. Vsi udeleženi, vključno s premierjem Robertom Golobom, so izrazili strinjanje s tem, da je socialni dialog pomemben, slednjega pa je Golob celo opisal kot “nekaj živega”. A kot kaže, je vse ostalo le pri lepih besedah. Pred dnevi so reprezentativne delodajalske organizacije ob sprejemu zakona o dolgotrajni oskrbi sporočile, da se bodo zoperstavile dodatnim finančnim obremenitvam.

“Nekatera ministrstva ne razumejo socialnega dialoga in ga pretvarjajo v socialni monolog in v takem težkem okolju ne moremo niti ne želimo sodelovati, ker imamo samo vlogo statista,” je bil kritičen Marjan Trobiš in dodal, da predstavniki gospodarstva pričakujejo, da bi delodajalci imeli enakovreden položaj v ekonomsko-socialnem dialogu.

Gospodarstvo si dodatnih obremenitev ne more privoščiti
Trobiš je po poročanju STA povedal, da jih moti, da se je v javni obravnavi znašel osnutek zakona o delovnih razmerjih, ki pred tem sploh ni bil usklajen. Danes pa bo po izglasovanem vetu v Državnem svetu RS vnovič potrjen zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je ravno tako neusklajen. Brez posvetovanja pa je prišlo tudi do sprejetja novele zakona o dohodnini, ki je vsem državljanom znižal neto prihodke. Predsednik Združenje delodajalcev Slovenije je izpostavil, da si gospodarstvo dodatnih obremenitev enostavno ne more privoščiti, a s predlogi in spremembami podaja še dodatne obremenitve. “Modus operandi, da vsako spremembo vpeljemo z višanjem davkov in prispevkov, ne gre,” je bilo problematizirano.

Foto: STA

“Ob takšnih pogojih naše gospodarstvo ni in ne more biti konkurenčno,” je bil kritičen Trobiš in dodal, da se na gospodarstvo ne bi smelo gledati kot na nekakšno breme, ampak razumeti, da je tisto, ki zagotavlja, da so prihodki v naši proračunski blagajni. Na tiskovni konferenci, kjer so sodelovale vse reprezentativne delodajalske organizacije (Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) je Trobiš povedal, da so se delodajalske organizacije odločile, da izstopijo iz ESS, “dokler v naši državi ne vzpostavimo enakopravnega tripartitnega socialnega dialoga, ki temelji na spoštovanju pravil ESS”.

Pričenja se treznjenje. ⁦Vlada se še vedno ne zaveda, da moraš najprej ustvariti, da lahko potem trošiš. Zadolženi pa smo že preveč”, je stanje pokomentiral nekdanji predsednik vlade in prvak največje opozicijske stranke Janez Janša

Sara Kovač