fbpx

Denacionalizacije je konec, ostala je le še privatizacija

Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) je izplačal zadnji sveženj denacionalizacijskih obveznic, s katerimi je država skušala popraviti krivico žrtvam procesa nacionalizacije (beri: državne kraje zasebnega premoženja), ki ga je izvedla komunistična povojna oblast. Zadnji kupon denacionalizacijskih obveznic SOS2E je vreden 66,3 milijona evrov. 

Država je denacionalizacijskim upravičencem dolg izplačala v osmih serijah obveznic. Dospelost prvega kupona je bila že 15. januarja 1997, obveznice so vključili na ljubljansko borzo 7. aprila 1997, do prvih poslov pa je prišlo tri dni kasneje. Prve štiri serije so nosile oznako SOS2, peta serija obveznic pa je bila izdana v apoenih po 51,13 evra, zaradi česar nosijo oznako SOS2E.

Skupna vrednost vseh izdanih obveznic je bila 18,7 milijona evrov, na račune imetnikov pa je bilo preknjiženih 17.270.471 evrov obveznic SOS2E. Slednje so bile v preteklosti na ljubljanski borzi ene izmed najbolj prometnih. Z njimi je bilo sklenjenih kar za 720,5 milijonov evrov vrednih poslov.

Ostaja še privatizacija
Proces denacionalizacije je bil eden izmed temeljnih procesov, s katerimi je oblast v samostojni Sloveniji popravljala krivice, ki so jih utrpeli lastniki zemljišč in družb po drugi svetovni vojni. Znano je, da je bilo do leta 1947 vse zasebno gospodarstvo v Sloveniji popolnoma nacionalizirano – torej s strani režima nasilno odvzeto zasebnikom in podržavljeno kot “družbena lastnina”. Privatizacija državnih podjetij bi pomenila dokončen prelom z ekonomsko politiko propadle države. Smisel takšnega ukrepa je prestrukturiranje gospodarstva in dokončen umik neposrednega vpliva politike iz ekonomije.

Ž. K., STA