Ste tudi vi tako besni na dimnikarje, da bi naredili to?

Foto: STA

V civilnih iniciativah VCP Dimnik, DCI Malečnik ter Združenju lastnikov nepremičnin v Sloveniji so z ogorčenjem sprejeli novico, da naj bi vladna in parlamentarna zakonodajna služba pripravljali spremembe Zakona o varstvu okolja v smeri podaljšanja veljavnosti obstoječega sistema dimnikarske službe. Odgovorili so s protestnim pismom, ki so ga nedavno poslali predsedniku vlade.

V pismu lahko preberete znana dejstva: “Pod pretvezo skrbi za javni interes, zdravje ljudi in varstvo okolja so nekateri dimnikarski monopolisti na najbolj brezobzirne načine zadovoljevali svoj pohlep po dobičku. Potrošnikom so med drugim vsiljevali nepotrebne storitve, jim nalagali obveznosti brez sleherne pravne podlage, kršili cenik in predpise o izvajanju dimnikarske službe ter tiste potrošnike, ki se niso uklonili njihovi samovolji, preganjali po sodiščih.”

Dimnikarji želijo začeti leto 2016 pod novimi pogoji
Dimnikarjem je dokončno zavrelo, pravijo, da imajo dovolj. Prepričani so, da je v Sloveniji treba nujno vzpostaviti normalne tržne odnose tudi na tem področju. Predsednika vlade pozivajo, naj se zakonodaja uredi tako, da “lahko vsi dimnikarski mojstri in dimnikarji, ki imajo veljavno obrtno dovoljenje v Sloveniji, na prostem trgu svobodno opravljajo svojo dejavnost, vsi potrošniki, ki potrebujejo njihove storitve, pa naj imajo možnost svobodne izbire svojega izvajalca”.

Prepričani so, da bo takšna ureditev v korist in zadovoljstvo vseh – tako potrošnikov kot dimnikarjev – in bo zato tudi veliko bolje uresničevala javni interes na področju požarne varnosti in varstva okolja. Zato zahtevajo, da vlada ta stališča upošteva in opusti kakršnokoli namero o podaljšanju veljavnosti obstoječe ureditve dimnikarske službe po 31. 12. 2015.

V. V.  

 • TOMLC

  Dimnikarja bom imel svojega!
  Jaaaasno!
  Nikakor koncesionarja, ki je povezan s skorumpiranim ministrstvom.
  Pod mizo nosijo kuverte, da nas lahko brezkonkurenčno lupijo.
  Kurc jih gleda.

  • Nova24TV Mod 1

   Bi šlo brez genitalne metaforike?

   • TOMLC

    Okej. Se oproščam….ker vas cenim.

   • mojadezela

    moram priznat, da je tukajsni moderator res decko na mestu……..hvala Mod1, za vse forume na slovenskih portalih si ti definitivno doktor znanosti, naj se pridejo k tebi ucit….se enkrat hvala

    • Nova24TV Mod 1

     Hvala tudi Vam. :-)

 • John

  Dimnikarska saga sega v leto 2004, ko je takratni premier Anton Rop
  izdelal zakonodajo, ki je izbranim dimnikarjem – sicer privržencem LDS –
  omogočila, da so v imenu države začeli na veliko služiti.

  Kako gre že tista: še en dokaz, da levičarji nismo ovce in da smo svoje glasove zaupali ljudem, ki sprejemajo pametne odločitve, ali tako nekako.

 • črnaovca

  Še en dokaz več da je sedanja vlada samo LDS pod krinko

  • mojadezela

   niti pod krinko ni…..to je LDS

 • Ryuk

  Pričakovano. Ta vlada vleče status quo še naprej.

  • Verbena

   …katera vlada pa je naredila sploh kaj dobrega??…katera vlada se lohka pohvali, da je pametno, dobro vložila naš denar…katera je izvedla dobre projekte…

 • Duhec1

  Sam še mal počakte in bo bolš…. samo od sebe.

 • dob

  Ste tudi vi tako besni na dimnikarje, da bi naredili to?

  Kaj to? Minirali streho?

  • sredinec

   bravo!! Isto se jaz sprašujem!

   To so članki v stilu 24ur.com, naslov da te pritegne k branju, potem pa vidiš da je napisanih kup kozlarij

 • sredinec

  spet en beden naslov članka, v stilu 24ur.com, a ste novinarje tam pobrali? A so to čunga lunga novinarji???

  Pa dajte vsaj napisat kaj naj bi storil v kolikor sem jezen

 • Antonius

  Jaz sem se odločil zamenjati ogrevanje. Dimnik in zračnik bom zazidal, centralno na plin bom “vrgel” ven in nabavil klimatsko napravo. Cena je nižja, poletje bo po potrebi znosnejše, DIMNIKARJE BOM BRCNIL PA V RIT. Merjenje emisij 30 evrov je navadna kraja. Nisem več mlad pa kljub temu z veseljem zapišem, da bom dimnikarje VRGEL čez prag.

  Niti drobiža jim ne bom nič več plačal.

  • Antonius

   Naj dodam še eno malenkost. Tudi električne bojlerje je smiselno zamenjati. Pretočna električna pipa je v skupnem mnogo cenejša. Delmano instant grelna pipa je odlična zamenjava tako v kuhinji, kot kopalnici. S plinom sem namreč ogreval sanitarno vodo in stanovanje. Dimnikarski lobi gre v mojem primeru v pozabo.

 • Vrhovnisodnik

  Lepo si električno centralno na bavite pa ne boste imel teh stroškov, da o izpustih ne govorim, vse deluje s pritiskom na gumb. Za hišo imam 18KW Panterm, za bloke je dost 6KW, za celo zimo, ne dam več, kot 600 EUR, hiša je pa dobro izolirana, 20 cm Siporex + 7 cm kombi plošče in 100m2.

 • tanja

  abotno pri vsem skupaj je – poleg tega, da niti izbira svojega dimnikarja (po vzoru dohtarja…) ni šla skozi na vladi – da je predlog sprememb sicer predvidel izbiro “svojega” dimnikarja, prav nič pa ni posegel v seznam storitev, ki smo jih lastniki nepremičnin dolžni naročati in plačevati pri teh mojstrih (trg gori ali dol). Zakon je še vedno pisan za 19. stoletje, ko se je kurilo v glavnem na premog in drva, za novejše načine ogrevanja še niso slišali??? Pri ogrevanju na zemeljski plin NE NASTAJA NIČ SAJ(samo kondenz v dimniku; to mi je potrdil tudi dimnikar, ko sem za ceno pregleda pričakovala tudi “ometanje” dimnika, pa se je samo namrdnil, da pri plinu ni kaj pucat; računal pa je seveda 30 eur za tisti 2 minuti, kolikor je porabil za avtomatsko meritev … in tako po celem naselju enakih peči…), zato je popolnoma neutemeljeno zahtevat dimnikarski pregled 1x letno! Imamo sodobno plinsko peč, na katero se spozna SERVISER teh peči, ne pa tisti “naš” dimnikar, ki še slovensko ne zna! Serviser mi na 2 leti pregleda optimalne nastavitve, izmeri emisije in naredi vse, kar taka peč zahteva. Njegovo potrdilo o pregledu bi moralo veljati!

 • Mirkoca

  Isto sranje je bilo z notarji. Nek odvetnik iz Maribora je celo gladovno
  stavkal, ker mu niso podelili koncesije. Tako močno si je želel pomagati
  ljudstvu.

  V resnici pa, saj si tudi avtomehanika izberemo sami, tudi kje bomo
  opravili tehnični pregled, sami izberemo zdravnika. Edino dimnikar naj
  bi bil samo od države in boga poklican? Kakšna traparija.