fbpx

Do 29. julija imate možnost, da se prijavite za glavnega izvršnega direktorja DUTB

Imre Balogh, Foto: STA

Družba za upravljanje terjatev bank ali Slaba banka je objavila mednarodni javni razpis za funkcijo glavnega izvršnega direktorja. Trenutno ta položaj zaseda Imre Balogh, ki so ga lanskega oktobra imenovali na čelo slabe banke. Razpis je odprt do 29. julija.

Neizvršni direktorji DUTB, Marko Simoneti, Janez Širovnik in Juan Barba Silvela, bodo na predlog kadrovske komisije imenovali glavnega izvršnega direktorja. Na pogovor bodo po lastni presoji povabili najustreznejše kandidate, pridržujejo pa si tudi pravico, da na razgovor ne povabijo nobenega kandidata.

Nekdo spet brije norce
Kakšen smisel ima mednarodni razpis v takšnih pogojih odločanja je očitno jasno samo vodilnim na DUTB. Situacija je skoraj hujša kot na tekmovanju Ema, kjer komisija na srečo odloča samo polovično. Na DUTB pa bojo trije neizvršni direktorji odločali koga povabijo, če sploh koga. In kaj je smisel razpisnih pogojev, če se bodo neizvšni direktorji odločali kdo je najustreznejši.

Od kandidatov se zahteva kar precej
Če pa želite postati novi glavni izvršni direktor slabe banke pa boste morali izpolnjevati kar precej pogojev. Koliko le teh, naštetih spodaj, izpolnjuje trenutno vodstvo pa je resno vprašanje. Nihče namreč ni bil izbran na razpisu, ampak so bili na svoja mesta imenovani s strani vlade Mira Cerarja po tem, ko so zaradi plačne politike “odkadrovali” tujce.

Kandidat oz. kandidatka za glavnega izvršnega direktorja mora poleg splošnih pogojev, določenih v zakonu o delovnih razmerjih, in pogojev, določenih v zakonu o gospodarskih družbah izpolnjevati še pogoje in merila, določena v zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Izpolnjevati morajo tudi več splošnih pogojev, med katerimi je poleg ustrezne izobrazbe tudi ta, da morajo biti strokovnjaki s področij bančništva, financ ali gospodarskega prava z vsaj desetimi leti izkušenj s področij vodenja ali nadziranja gospodarskih družb. Ne smejo biti delničar ali družbenik v banki ali namenski družbi, ki je deležna ukrepov po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, aktivno pa morajo znati tudi angleški jezik.

Za nekatere pravila veljajo, za druge pa ne
Zanimivo je, da se v razpisnih pogojih pojavlja tudi neke vrste protikorupcijska klavzula, da kandidat ne sme biti deležnik, delničar, lastnik ali v kakršni koli povezavi z banko, ki jo obravnava DUTB.

No dosedanji glavni izvršni direktor Imre Balogh je v DUTB, po tem ko je Cerarjeva vlada odslovila Torbjörna Manssona, priromal iz izredne uprave Probanke. Probanko so likvidirali februarja, njeno premoženje pa pripojili k DUTB. Torej je prvi človek uprave Probanke, iz tega napajalnika slovenskih omrežij iz ozadja, presedlal v DUTB, kjer je razpolagal s premoženjem banke, ki jo je vodil in likvidiral.

Na zunaj je vse lepo. Glede na to, da sami nastavljeni kadri v DUTB kršijo razpisne pogoje, ki veljajo za druge in da bodo o primernosti kandidatov odločali neizvršni direktorji, pa lahko sklepamo, da gre še za en fiktiven razpis. Razpis zaradi razpisa, ker tako pač zahteva zakon. Celotna zgodba pa diši po vsem drugem kot po transparentnosti.

A. R., STA