fbpx

Dobra novica za Kočevje: Tovarno bo postavil vodilni proizvajalec robotov

Yaskawa Electric Corporation prihaja v Kočevje

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, japonska korporacija Yaskawa Electric, bo novo evropsko tovarno robotov gradila v Kočevju. V okviru 25-milijonske naložbe naj bi zaposlili 170 do 200 ljudi.

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič je, kot poroča STA, povedal, da so s pismom o nameri o nakupu zemljišč v občini uresničili prvo fazo naložbe. Gradnjo tovarne v neposredni bližini industrijske cone v Kočevju predvidevajo še letos poleti.

Direktor ribniške Yaskawe Ristro Hubert Kosler je napovedal, da bi morala Yaskawina slovenska tovarna konec leta 2018 začeti s poskusno proizvodnjo, z redno proizvodnjo naj bi začela leta 2019. Za potrebe tovarne bodo ustanovili center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote prilagajal zahtevam kupcev in zaposloval večinoma slovenske strokovnjake.

Izdelali bodo več kot 6000 robotov
Zmogljivost tovarne naj bi bila v začetku 4000 robotov letno, nato bi prešli na 5000. Končna zmogljivost, ki bo odvisna od potreb na trgu, naj ne bi presegla 6000 robotov letno. Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov je v Sloveniji sicer že prisoten, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzel v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec. Leta  1996 so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Letos poleti naj bi v neposredni bližini industrijske cone v Kočevju začeli z gradnjo 25 milijonov vredne investicije, tovarne robotov japonske korporacije Yaskawa Electric. Zaposlitev bo dobilo od 170 do 200 ljudi, med njimi tudi domačih strokovnjakov.

Branka Jurhar