fbpx

Draginja se še dodatno poglablja: Ena največjih slovenskih proizvajalk prehrambnih izdelkov napovedala slabo letino

Slika je simbolična. Foto: (EPA)

Skupina Panvita, ki se uvršča med vodilne slovenske proizvajalce prehranskih izdelkov hrane, je pričela z žetvijo pšenice. Napovedi letine žal niso pozitivne. “Na vremenske razmere žal ne moremo vplivati. Suša, toča in druge neprijetnosti so realnost, s katero se soočamo vsi v kmetijskem sektorju,” je ob žetvi povedal Branko Virag, član uprave Skupine Panvita in predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri GZS. 

Še pred kakšnima dvema mesecema smo pričakovali dobro letino, vendar je vroče in suho vreme naredilo svoje. Letina je manjša, kot smo načrtovali, prav tako je kakovost nižja od pričakovanj,” je na novinarski konferenci napovedal Virag in dodal, da vojna v Ukrajini v veliki meri vpliva na odkupno ceno, ki bo letos vsaj dvakrat višja, kot je bila v lanskem letu.

Prevzem pšenice (Foto: Panvita)

Žitno verigo je treba ohraniti pri življenju
V Panviti glede na rast cen pričakujejo od države, da se bo odzvala. “Nihče ni imun na podražitve, ki vplivajo na cene po celotni prehranski verigi, od cen energentov in elektrike do podražitev vhodnih surovin in fitofarmacevtskih sredstev. Tako kot kmetje tudi kmetijski in živilski sektor, podjetja, pričakujemo odziv države. Vedeti moramo, da so kmetijska in živilska podjetja ključni steber slovenskega agroživilskega sektorja in proizvedemo več kot polovico komercialnih pridelkov.”

Virag je na novinarski konferenci še povedal, da je ohranitev žitne verige bistvenega pomena, pri čemer prav tako pričakuje, da bo država intervenirala. “Ne pravim da bo lahko, sem pa prepričan, da je ohranitev žitne verige nujna za nadaljnjo krepitev prehranske varnosti v Sloveniji,” zaključuje Virag.

Andrej Žitnik