fbpx

Družba Panasonic izvaja skrben pregled Gorenja

Foto: STA

Nadzorni svet družbe Gorenje bo danes obravnaval polletno poslovanje skupine in matične družbe. Nadzorniki pričakujejo, da jih bo uprava seznanila tudi s podrobnostmi skrbnega pregleda, ki ga od julija izvaja japonski Panasonic.

Družba Gorenje je v prvem četrtletju zabeležila boljše rezultate kot lani. Na ravni skupine je Gorenje ustvarilo 600.000 evrov čistega dobička, po tem ko je imelo lani v prvem trimesečju 2,1 milijona evrov čiste izgube. Prihodki od prodaje so se zvišali za 6,5 odstotka na 285,5 milijona evrov. V družbi ocenjujejo, da so bile razmere v drugem četrtletju stabilne, kar se odraža v obsegu poslovanja.

Japonski Panasonic izvaja skrben pregled družbe
Gorenje se je sicer julija znašlo v središču pozornosti, ko je uprava objavila, da japonski Panasonic, ki ima v lasti nekaj več kot 10-odstotni delež Gorenja, v družbi izvaja skrbni pregled, po katerem bi se lahko odločil za ponudbo za povečanje lastniškega deleža.

Izkazalo se je, da je uprava s Franjem Bobincem na čelu odložila objavo informacije o začetku skrbnega pregleda. Bobinac je dejal, da je odlog objave notranje informacije predviden za situacije, v kakršni se je Gorenje znašlo, in jih dopušča zakon o trgu finančnih instrumentov. Družbi bi namreč lahko nastala škoda, če po izvedenem skrbnem pregledu ne bi prišlo do nadaljnjih aktivnosti, je pojasnil.

O pregledu obveščen tudi Cerar

O skrbnem pregledu v Gorenju je bil pet dni pred javno objavo obveščen predsednik vlade Miro Cerar, in sicer z opozorilom, da gre za zaupen podatek, poslovno skrivnost in varovano informacijo, ki še ni bila objavljena.

Predsednik nadzornega sveta Gorenja Marko Voljč, nesojeni slovenski premier, predhodne obveščenosti Cerarja ni želel komentirati. Dejal je, da pričakuje, da jih bo uprava na današnji seji nadzornega sveta podrobno obvestila o dogodkih, povezanih s skrbnim pregledom s strani Panasonica, in vseh ostalih pomembnih dogajanjih. “Na podlagi tega bo nadzorni svet sprejel ustrezne sklepe oziroma ukrepe,” je julija povedal Voljč.

A. R., STA