Država bo imenovala nove nadzornike NLB in pobrala dividende

Foto: STA

Slovenski državni holding bo v imenu države na današnji skupščini imenoval štiri nove nadzornike Nove Ljubljanske banke. To bodo glede na predlagani dnevni red postali David Kastelic, Alexander Bayr, David Eric Simon in Matjaž Titan. Skupščina bo odobrila tudi izplačilo skoraj 44 milijonov evrov dividend.

Razpis za nove nadzornike Nove Ljubljanske banke se je sicer iztekel v začetku maja, potem ko so iz nadzornega sveta največje banke v državi aprila izstopili Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh. Ta odstop in nesoglasja med SDH in Banko Slovenije glede njihovega imenovanja na februarski skupščini je v javnosti in politiki močno odmeval.

Pričakovati je bilo imenovanje treh članov v po novem devetčlanski nadzorni svet, a so se v SDH odločili za imenovanje štirih.

Imajo dovolj referenc?
Kastelic je sicer trenutno prvi mož Zavarovalnice Maribor, Bayr je v preteklosti vodil Bawag banko Slovenija, Simon je po pisanju časnika Finance nekdanji britanski bančnik, Titan pa je nekdanji pravnik na KDD, zdaj pa samostojni svetovalec. Trenutni nadzorniki NLB so sicer Primož Karpe, Sergeja Slapničar, Tit Andrej Erker, Uroš Ivanc, Laszlo Urban in Andreas Klingen. Erker je pred današnjo skupščino odstopil s položaja.

Dividende bo pobrala država
Skupščina bo danes odločala tudi o uporabi bilančnega dobička. Največja slovenska banka bo prvič po letu 2009 tako izplačala dividende. Od bilančnega dobička, ki je za poslovno leto 2015 pri nekaj nad 125,4 milijona evrov in vključuje preneseni dobiček iz poslovnega leta 2014 v višini dobrih 81,3 milijona evrov ter lanski čisti dobiček v višini nekaj manj kot 43,9 milijona evrov, bo banka lanski čisti dobiček namenila za dividende državi kot edinemu lastniku, preneseni dobiček iz 2014 pa bo ostal nerazporejen.

SDH bo po seznanitvi z lanskim poslovanjem podelil tudi razrešnici nadzornemu svetu in upravi. To od začetka julija sestavljajo Blaž Brodnjak kot predsednik in člani Andreas Burkhardt, Archibald Kremser ter Laszlo Pelle.

M. P., STA

 • dr Janez Sveti

  Dolga je še pot do milijard, ki so izginile v tej banki.
  DR Janez SVeti komintent

  • Olga

   Majo ja 80 milijonov nerazporejenega dobička in ne vedo, kaj bi z njim! Verjetno se bodo nagradili, ker so nas uspeli prisiliti v dokapitalizacijo banke!

   • Novakec1

    Demokratični socializem po butajsko

 • dob

  Če prav razumem, bo kučan nastavil dva nova Armenca, da bosta pazila na finance,
  Edvarda Titana in Tita Edvardijana. V rezervi ima še Josipino Brozijan, ki je tudi Armenka.

  • Vera

   Lepo ste jih primenoval ! :)

 • Olga

  Da bodo lopovom držali vrečo?!!

 • Novakec1

  Spet se menjajo pujski pri koritu, nova runda da si nabašejo žepe potem pa u maglo. Kam je poniknu medjo? A je v bančno luknjo ki jo je povečal padu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!