fbpx

Država in nemški vlagatelj bosta Adrio pred prodajo še dokapitalizirala s 4,1 milijoni evrov

Foto: STA

Delničarji Adrie Airways so na današnji skupščini izglasovali nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga, v skladu s katerim bodo družbo dokapitalizirali za 4,1 milijona evrov. Država bo prispevala 3,1 milijona evrov, nemški sklad 4K Invest pa prek posebne družbe 4K KNDNS milijon evrov.

Delničarji Adrie Airways so na skupščini z 99,99 odstotka podprli dokapitalizacijo letalskega prevoznika in s tem tudi prodajo nemškemu skladu 4K Invest. Proti so bili le imetniki 500 delnic.

Uprava in nadzorni svet Adrie Airways sta v sklicu skupščine predlagala dokapitalizacijo v višini največ 8 milijonov evrov, vendar so delničarji izglasovali predlog, ki ga je predložil SDH. Prednostna pravica obstoječih delničarjev je izključena, država in nemški vlagatelj pa bosta lahko delnice vpisala do 20. aprila, poročajo Finance.

Kupec je družba z zgolj 25 tisoč evri osnovnega kapitala
SDH je že včeraj podpisal pogodbo o prodaji, je pojasnila Melita Malgaj iz SDH. Za 91,58-odstotni delež, ki ga ima država v Adrii, bo 4K Invest plačal 100 tisoč evrov kupnine. Uradno je dokapitalizator posebna projektna družba 4K KNDNS, ki ima le 25 tisoč evrov osnovnega kapitala. SDH je pridobil ustrezna pisna zagotovila za izvedbo dokapitalizacije, ne pa bančne garancije, je ob tem dejala Malgajeva. Kakšna zagotovila so to, ni povedala.

Adria se mora nenehno prilagajati konkurenci
Predsednik uprave Adrie Mark Anžur je z novimi lastniki govoril le na predstavitvi dobaviteljev in dejal, da bodo sledili njihovi analizi zniževanja stroškov na potnika. Glede odpuščanja zaposlenih je dejal, da “se optimizacija v družbi dogaja nenehno in da bo zadnjo besedo imel lastnik”. Po mnenju Anžurja bi bila lahko kapitalska injekcija višja, a kljub temu predvidena dokapitalizacija omogoča več možnosti, da družba preživi.

Sindikat pilotov: Skupščina odločala nezakonito
Predstavnik sindikata pilotov Teo Mikl je glede podpisa prodajne pogodbe predstavnikom SDH na skupščini očital, da so kršili zakon o SDH, saj so o podpisu pogodbe s 4K Invest prepozno obvestili zaposlene. Zakon namreč določa, da “mora SDH zaposlene o morebitni prodaji družbe obvestiti 10 dni pred začetkom postopka prodaje“.

M. P.