Državni sekretar Čuš o reševanju turizma in slovenskih gostincev

Andrej Čuš (Foto: Nova24TV)

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Andrej Čuš je v oddaji Tema dneva pojasnil, da bi lahko tudi letos priskočili na pomoč gostincem in slovenskemu turizmu z možnostjo ponovne uporabe turističnih bonov.

“Bo vlada tudi letos izdala turistične bone, da bi Slovenci dopustovali doma? Tudi to naj bi bil eden od predlogov iz Interventnega zakona, ki ga za pomoč turizmu – panogi, ki je bila med epidemijo najbolj oškodovana – pripravlja gospodarsko ministrstvo. Lani so se boni izkazali za uspeh, saj so pomagali domačemu turizmu, čeprav turistični delavci opozarjajo, da večinoma le priobalnemu, ne pa tudi mestnemu,” je na začetku dejal voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina. Obenem je še navedel, da je bilo lani skupno koriščenih bonov v vrednosti 130 milijonov evrov, neizkoriščenih pa za kar 235 milijonov evrov. Na ministrstvu novice o vnovični uvedbi bonov, vse do danes niso želeli potrditi, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za neprimerljivo nižje vrednosti kot lani, a bi jih lahko koristili za razširjeno paleto storitev.

Tokrat je Svetina v studiu gostil državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo Andreja Čuša. Voditelj se je najprej dotaknil bonov, ki so bili podeljeni že lani. Ob tem ga je zanimalo, zakaj Slovenci niso porabili svojih bonov. Čuš: “Približno 45 odstotkov vseh bonov (okoli 911 tisoč od skupno 2 milijona in 50 tisoč) je bilo izdanih do prejšnjega tedna. Med razlogi bi lahko našteli tri ali štiri. Prvi je ta, da je bila turistična panoga kar nekaj mesecev zaprta, drugi pa je ta, da marsikateri posameznik ni mogel na svojo priljubljeno oziroma želeno destinacijo, ker je bilo morda vse zasedeno (denimo v Portorožu). Tretji razlog pa je, da se nekateri ljudje (oziroma skupine) niso želeli izpostavljati zaradi epidemije in četrti, da so bili nekateri v tujini oziroma bonov enostavno niso želeli koristiti.” 

Čuš pa je prepričan, da se bo v aktualnem letu porabila vsaj še polovica bonov. Ob tem je spomnil lanskih obetov, da naj bi se na takšen način rešilo turistično sezono. Zanimalo ga je ali so še vedno prepričani, da je bila to prava poteza z ozirom na to, da večina bonov še ni bila koriščena. Čuš je izrazil prepričanje, da je bila to vsekakor prava poteza, ki je požela odobravanje in zanimanje tudi med tujimi državniki. Nekatere države so se lotile podobnih ukrepov, vendar ne tako sistematično in celovito. “Moramo pa tudi povedati, da prve številke, s katerimi smo seznanjeni v letošnjem letu, lahko ugotovimo, da je bila turistična sezona precej boljša od pričakovanj. Slovenija je turistična in zelena destinacija in veseli nas, da smo s tem nekaj pokazali, šli čimbolj nasproti našemu ministrstvu.” Pred nami je seveda zahtevno obdobje okrevanja prizadetih panog, s čimer se intenzivno ukvarjajo.

Največ turističnih bonov se je lani koristilo v sledečih občinah: Piran, Kranjska Gora in Bohinj
“Nekaj kritik je bilo, da ste z boni reševali predvsem obalni turizem, mestnega pa naj ta ukrep ne bi rešil,” je pripomnil Svetina. Čuš pa je odvrnil, da so statistični podatki objavljeni na spletnih straneh FURS-a. “Lahko kot primer navedem tri občine, ki so jo najbolje odnesle: Piran, Kranjska Gora in Bohinj. Zato težko sprejmem takšne očitke.” Na področju termalnega turizma pa prednjačijo Moravske toplice. Poleg tega pa javno dostopne statistike kažejo, da so se boni koristili v vseh občinah. Tako so z njimi v danih razmerah skušali maksimalno pomagati celotnemu sektorju. “Kaj bo pa z novimi boni, o katerih se v javnosti govori?” je zanimalo Svetino. Čuš: “Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo pripravili Interventni zakon za pomoč turizmu in gostinski panogi. Zavedamo se, da sta panogi zelo prizadeti.” Obenem želijo z zakonom priskočiti na pomoč tudi panogi organiziranja dogodkov.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo Andrej Čuš in novinar Luka Svetina. (Foto: Nova24TV)

“Moramo pa se zavedati, da v vladi predstavljamo en glas, to je minister Zdravko Počivalšek, sedaj pa so ukrepi v stalnem medresorskem usklajevanju ter usklajevanju znotraj koalicije.” Zatem je potrebno sprejeti zakon v okviru vlade ter ga potrditi v Državnem zboru. Zadeva gre v smer ponovnega koriščenja neke vrste bonov, vendar pa je do konca usklajevanj stvar še neznanka in ravno tako konkretni zneski. Naj bi šlo za znesek, s katerim bi se lahko pomagalo slovenskim turistom, obenem pa spodbudilo potrošnjo. Na ministrstvu razmišljajo tudi o tem, da bi razširili možnosti uporabe bonov z ozirom na lansko leto. Njihova želja pa je priskočiti na pomoč zlasti gostinstvu in turizmu, saj so se nekateri znašli v kadrovskih stiskah, nekateri posamezniki so bili tudi prekvalificirali in se po vsej verjetnosti ne bodo vrnili, kar predstavlja še dodatne izzive.

Domen Mezeg