Edina rešitev za izboljšanje poštnih storitev je privatizacija Pošte Slovenije

Pošta Slovenije (Foto: STA)

Sindikat poštnih delavcev je v ponedeljek uresničil grožnje in začel stavkati, državljani pa so se bili prisiljeni soočiti še z dodatnimi motnjami v delovanju socialističnih poštnih storitev, s katerimi že tako ali tako nihče več ni zadovoljen. Stavkajoči tako državno družbo izsiljujejo za višje plače, pa čeprav povprečno mesečno izplačilo v dostavi že zdaj znaša prek 1.000 evrov neto, za poštnimi okenci pa celo skoraj 1.200 evrov neto. Uprava se je sicer pripravljena pogovarjati tudi o dvigu plač, a nikakor ne na način, ki bi ogrozil poslovanje in delovna mesta. Za komentar smo prosili analitika Mitjo Iršiča, ki odziv menedžmenta ocenjuje kot korekten, kritičen pa je do stavkajočih, ki jim je, po njegovih besedah, težko razložiti ekonomsko resničnost. Rešitev za izboljšanje poštnih storitev je tako privatizacija Pošte Slovenije skupaj z liberalizacijo trga, ki bo ne le omogočil boljšo kakovost poštnih storitev potrošnikom, pač pa tudi boljše pogoje zaposlenim. Številne države imajo že izredno dobre izkušnje s privatizacijo svojih poštnih podjetij!

Sindikat poštnih delavcev SPD, eden od dveh reprezentativnih na Pošti Slovenije, je po neuspešnih pogajanjih v ponedeljek uresničil grožnjo in začel stavkati. V SPD vztrajajo pri desetodstotnem dvigu plač, uprava državnega podjetja pa pravi, da bi z ugoditvijo zahtevi pošta že naslednje leto poslovala negativno. Razlikujejo se tudi ocene glede udeležbe. Medtem ko so iz sindikata dopoldne sporočili, da se jim je pridružila več kot polovica vseh pismonoš in tistih, ki delajo za poštnimi okenci, med njimi naj bi bilo kar 70 odstotkov vseh poštarjev v jutranji dostavi, naj bi se po podatkih poslovodstva stavki pridružila manj kot tretjina zaposlenih. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik sindikata Saša Gržinič, skoraj ni pošte v Sloveniji, kjer pismonoše ne bi stavkali, marsikje skupaj s sodelavkami in sodelavci na poštnih uradih. Delo so po njegovih informacijah ustavili po vsej državi, v največjem deležu na Obali, od koder sindikat tudi prihaja, visoka udeležba je tudi v Mariboru, Celju, Novem mestu in Kranju.

Zaposleni za poštnimi okenci prejemajo skoraj 1.200 evrov mesečno neto
Ob začetku stavke Sindikata poštnih delavcev je generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak povedal, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest. Medtem ko v sindikatu menijo, da stavka več kot polovica zaposlenih, je teh po mnenju uprave manj kot tretjina. Trenutno povprečno mesečno izplačilo v dostavi znaša 1.040 evrov neto, za zaposlene za poštnimi okenci pa 1.194 evrov neto. Ugoditev stavkovnim zahtevam sindikata bi pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020 bi dodaten desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov. “Na takšen nerealno pričakovan dvig plač ne moremo pristati. Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene. Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi,” je dejal Novak.

Mitja Iršič

Državljani smo s socialističnimi poštnimi storitvami vse bolj nezadovoljni
Za komentar smo prosili tudi analitika Mitjo Iršiča, ki je uvodoma poudaril, da tako kot številni Slovenci s poštnimi storitvami ni pretirano zadovoljen: “Paketi včasih potrebujejo tudi štiri dni, da prispejo v 30 kilometrov oddaljen kraj. Amazon mi pakete dostavlja v treh dneh. Tudi redno menjevanje poštarjev in posledična zmedenost novih delavcev, ko si moramo potem sosedi ves teden izmenjevati pisma, ki so prišla na napačen naslov, ne govori v prid kakovosti poštnih storitev.” Uslužbenci po njegovem mnenju živijo v nekem svojem svetu: “Zdi se jim, da jim je svetovna konjunktura nekaj dolžna, čeprav sama gospodarska rast nima nič ali pa zelo malo z njihovo osnovno dejavnostjo. Očitno so izbrali napačen poklic – če želijo žeti sadove gospodarske rasti, naj gredo za tekoči trak.” Plače v na primer kovinsko-predelovalni industriji so nadpovprečne, ko so zaposleni podpisali pogodbo s Pošto Slovenije, so se s podpisom tudi izrekli, da se zavedajo ekonomskih resničnosti tega poklica.

CEO družbe Amazon Jeff Bezos (Foto: epa)

Analitik Iršič kritičen do stavke: Vodstvo se je odzvalo korektno, a zaposlenim v državnem podjetju je težko razložiti ekonomsko resničnost
Očitno pa je, kot opaža tudi Iršič, da so se javni uslužbenci po vzoru šolnikov, policistov in drugih naučili, da je dobro cepetati na mestu in zahtevati, dokler nekdo od zgoraj ne razveže mošnje: “Takšne stavke so endemične, odkar je Marjan Šarec javni upravi pomežiknil, da lahko dobi vse, kar si želi, da bo le on ostal na oblasti. Ta rak rana izsiljevalskega sindikalizma se zdaj širi še v korporativno sfero, kar je bilo predvidljivo. Po eni strani se je vodstvo odzvalo korektno, rekoč, da pošta pač ne sme končati v rdečih številkah, po drugi strani pa so vseeno bili malce preveč popustljivi do sindikatov in z retoriko o ‘pravičnem’ delodajalcu sindikatom dali povod, da še naprej izsiljujejo. Očitno je v družbi v 100-odstotni državni lasti zaposlenim težko neposredno razložiti ekonomsko resničnost, da v tej branži večje plače pač ne morejo dobiti, razen tako, da davkoplačevalci pokrijejo izgube. Dobro vemo, da si sindikat želi prav tega, in dobro bi bilo, če uprava PS to neposredno izpostavi.”

Prostori družbe Amazon v Seattlu (Foto: epa)

Rešitev za izboljšanje poštnih storitev je privatizacija in liberalizacija trga
Tudi tukaj se lahko vprašamo, ali je sploh potrebno, da poštne storitve izvaja podjetje v 100-odstotni državni lasti. Številne države imajo namreč dobre izkušnje s privatizacijo poštnih storitev, v Nemčiji so tako leta 2000 privatizirali Deutsche Post, pri čemer je država ohranila 20 odstotkov delnic, prav tako je že leta 1991 portugalska CTT Correios de Portugal S. A. postala borzna družba, z delnicami, s katerimi se trguje na Euronext Lisbon. Prav tako so pošto privatizirali tudi na Japonskem.

Sedež družbe Deutsche Post (Foto: epa)

Analitika Iršiča smo povprašali tudi za mnenje o takšni možnosti, glede česar je povedal, da izkušnje iz drugih držav nedvomno kažejo, da privatizacija poštnih storitev ne poslabša, pač pa jih izboljša, a to je po Iršičevih besedah možno le z ustrezno konkurenco in delujočo prostotržno ekonomijo: “Kaj se zgodi, ko se več podjetij bori za naše storitve, pa že vemo iz telekomunikacijskega sektorja – zlomljeni monopoli prinašajo več izbire, kakovostnejšo ponudbo in konkurenčnejše cene. Plače pa lahko le tedaj zares sledijo gospodarskim trendom. V državni lasti pač ne morejo.”

CTT Correios de Portugal S. A. (Foto: CTT)

Kot pojasnjuje Iršič, so se načrti za privatizacijo Pošte Slovenije pojavili že leta 2007: “Če bi imeli vmes še kakšen desni mandat, bi najbrž pošta že bila privatizirana, kar ne bi le izboljšalo kakovosti storitev in pogojev za delo, ampak bi preprečevalo tipične slovenske korporativne rabote – spomnimo, kako je AUKN pod vodstvom Dagmar Komar PS olajšal za polovico dobička, ko jo je prisilil, da kupi ničvredne delnice NKBM. Če želimo funkcionalno podjetje, sta predpogoj dve komponenti: privatizacija in sistemska liberalizacija trga.” A takšni ukrepi bodo, kot opozarja Iršič, pod levimi vladami ostali mokre sanje.

Rok Krajnc

 • Black_hawk

  Najbolj ogabna firma v državi.

  • Vera

   To ne drži , je celo zelo žaljivo za vse uslužbence Pošte Slovenije ,ki morajo izpolnjevati ” normo”,ki je postavljena zelo visoko, če je ne izpolnijo,je plača nižja .Tudi to ni res, da imajo delavke na okencih 1.200 neto plače , pismonoše pa 1.000 . Mogoče samo s prevozom in malico?

   • Black_hawk

    o čem ti nabijaš?

    • Vera

     O resničnem stanju,ker vem!

 • hribovc

  ma, pralne stroje naj začnejo prodajat’, poštarji !!

  • Stajerka

   …..saj jih prodajajo…..pa žage in pormašine tudi……Pošta ima spletno trgovino……ukvarjajo se z vsem, samo s pošto ne……

   • SIMON ROZIC

    …vse ostalo je po sistemu iz časa poštnih kočij in ličnih poštarc
    za okenci…zdaj pa, ko bo vaša ljubezenska pisemca vozila
    Intereuropa, pa se bo banda novih dragih, politično nastavljenih
    direktrorjev mastilo, z vsemi tajnicami in izplačanimi “odpravninami”
    oz. “zapravninami” Primite me za besedo, če nimam prav!

 • Stajerka

  ….to kar je na poštah NI podobni pošti……

  • Vera

   Časi se spreminjajo in z njimi narašča tudi zelo velika konkurenca .

 • rubec

  Me čudi, da na znamkah ni več titota.

  • SIMON ROZIC

   …saj so še v obtoku, a samo za izredne dogodke in čestitke članom ZeZeBe.in
   ostalim rdečim ku..em!..

  • pajot

   Kwa si se pa zdej nanga spomnu? Jebenti,sej je že skor štirdeset let dva metra pod zemlo. Pardon, sem se zmotu. On je na Dedinju,noga je pa v Murglah.

   • samotoje

    Po Titu Tito, ni debate.

 • RATATA

  Pošto Slovenije lahko privatizirajo samo potomci in nasledniki ter slavilci krvave komunistične revolucije na slovenskem, saj so oni edini, ki so si nagrebli dovolj denarja!

  PTT – POŠTA TELEGRAF TELEFON

  https://www.youtube.com/watch?v=Vt398XwlnIM
  https://www.youtube.com/watch?v=Z-kCr5w3zjg

 • Black_hawk

  ko vidiš poslovodstvo, ti je vse jasno. Iz navadnega poštarja prilezel do direktorja, ne me smejat.

  • Vera

   V kateri državi pa ti živiš ? Napiši nam primer ,kje je poštar ( kar ni žaljivo ) prišel do direktorskega stolčka ). Mogoče je tak primer, toda ne brez diplome,ki pa je ni dobil na tržnici ali pač ?

   • Black_hawk

    res lep poklic poštar hahahahh

    • Black_hawk

     poklic za 21. stoletje a ne?

    • Vera

     Samo v lepem vročem vremenu na terenu, ko se ti v kakšni lepi pisarnici v vročini mogoče hladiš s klimo.

   • Black_hawk

    na pošti edini kriterij za napredovanje je zgolj in samo sposobnost, kot v drugih državnih podjetjih hihi

    • Vera

     Tu ti pritrjujem ,ker vem kako je bilo in kako je , toda brez diplome delavci na okencih ne dobijo dela na Pošti Slovenije .

     • Black_hawk

      o čem ti nabijaš?

   • francelj3

    Dandanes, v zrelem socializmu, se dobi velik del diplom, magisterijev in doktoratov na tržnici. Toliko v vednost.

 • francelj3

  Poslovanje pošte je naravnost katastrofalno. Najprej so čisto potihem ukinili dostavo pošte v soboto. Hkrati ukinjajo poslovalnice po tekočem traku. Zdaj so praktično prenehali dostavljati priporočeno pošto na dom. Poštar na pošti se usede, napiše obvestila o priporočeni pošti, nato se usede na moped in zmeče listke v poštne nabiralnike in gre nato v bife, mi pa potem hodimo na pošto par kilometrov daleč iskat pošto, ki je frankirana za dostavo na dom. Višek!

  • Vera

   Debela laž ! Prejšnji teden sem na dom prejela priporočeno pošiljko brez, da bi mi poštar pisal kakšno obvestilo.Izjeme ne potrjujejo pravila !

   • francelj3

    Pomiri se in me nehaj žaliti. Najbrž si spregledala besedico ‘praktično’, kar pomeni, da so tudi izjeme. Nobena debela laž ni (niti tenka), vem iz lastnih izkušenj. Zadnjič, ko sem našel listek v nabiralniku, kljub temu, da sem bil ves čas doma in pričakoval pošto, sem moral poklicati kontrolorja na pošti, ki je poklical poštarja, da mi je dostavil priporočeno pismo. Tako to gre. Seveda niso vsi poštarji enaki, je pa žal vedno več takih. Eden mi je tudi povedal (ne vem, ali je res), da poštar po poštnem pravilniku sploh ni dolžan razjahati mopeda, zato seveda ne more pozvoniti v hiši. Hvala bogu se nekateri poštarji tudi tega ne držijo. Do konca komunistična firma pač.

  • Postman77

   Ma pojma nimaš. Koliko let delovne dobe imaš na Pošti? Jaz imam 21 let in ne ti meni o bifejih. Kreten.

  • Brane Ogrinc

   Si pa pameten si kako knjigo pojedu.

 • montyamp

  “””””””””Vodstvo se je odzvalo korektno, a zaposlenim v državnem podjetju je težko razložiti ekonomsko resničnost .””””””””
  Ekonomska resničnost je pa taka :
  Vse državne firme so pralnice denarja za murglosrbski kokakartel .
  In kako to razložiti z existencialnimi težavami v kot stisnjenim s krediti nagačenimi , od UDBE uničenim bogaboječim Slovencem ????????????????????????????
  Po Einsteinu : ” Norost nima meja , niti kurćanova , niti idiotizmi Slovencev . “

 • Black_hawk

  Ko je bil janša je bilo že vse pripravljeno za privatizacijo Deutsche Post bi prevzela če se ne motim.mitja iršič vodstvo pošte se je korektno odzvalo na stavko? A res?

 • montyamp

  Austrijsko finančno policijo v pisarne , pa ne tiste v pritličju .
  Potem pa udbovsko navlako čez okne , višje je nadstropje , večja golazen bo pač bolj padla .

 • Unikatna

  Bankomatov ne bodo privatizirali! To je realnost!

  Pošta je bila požrešna, ker ko so se pojavili s.p.-ji za raznos reklamnega materiala na nenaslovnike, je še ona pohitela s tem in odžrla delo s.p.-jem. Sem mnenja, da se pisma ne sme trpati skupaj z reklamami v poštni nabiralnik. No rumena nalepka je pomagala.

 • Steve

  problem je ker pošta mora delovati skladno z upravnimi, pravosodnimi ter kazenskimi zakoni in sicer z vsemi hkrati. to je potem zelo težko vsklajevat, dodatno je še tu problem, ker si je pošta zadala še pridobitno dejavnost (reklame), paketna dostava, pa še trgovina na drobno.
  poskusi, da se pošto da v franšizo privatnikom so se še vedno slabo iztekli, ker zaradi zgoraj navedenega, ima tako privatnik izredno veliko breme ter majhen profit.
  če hočejo privatizirat pošto jo bodo morali še dodatno razparcializirat oz. se nekaj drugega spomniti.

  tu je potem še dostava-delo na terenu. mislim da je to še najbolj zahteven del izvajanja storitve, hkrati pa najmanj plačan. krivim vodstvo, ker preveč obremenjujje poštarje, posledično delo trpi, osip je vedno večji, res ne vem kako bodo rešili to zagato.
  ta dvig plač kteri je bil izpogajan s strani sindikata bo zalegel le kratkoročno.

 • xtc

  Stvar jezelo lahko rešljiva Pošto sprivatizirati,poštarje in dostavljalce pa na SP je plačane po storilnosti-torej nekdo,ki bo priden bo pač imel 2 rajona ali več in ne bo tarnal nad delovnikom,če bo želel zaslužiti
  Ko gledam nekatere delavke na poštnih okencih in njh vedenje in obnašanje se pogosto vprašam zakaj niso raje doma in prizanesejo ljudem z njihovo slabo voljo,hitrost je tri brzine v rikverc,če mora kaj izkati je slabe volje in vedenje malodane ignorntsko v smislu,kaj me motiite sem na šiihtu.

  • Vera

   – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Brane Ogrinc

   Dva rajona boš lahko delal samo ti edini si vrjetno to sposoben pridi probaj pa boš videl .Rabimo delavce sploh take za dva rajona.

   • xtc

    Če ti ni za delo pač napiši odpoved,ravno zato je treba večino firm sprivatizirat-si ravno pravi dokaz za to.Ko boš plačan po številu raznošenih pošiljk ,pisem in reklam-ti bo jezik hitro uplahnil.
    Je pa res da je treba na PTT upravi in pisarnah narediti red in racionalizacijo.

    • Brane Ogrinc

     NIMAŠ POJMA RAJE MOLČI.

     • xtc

      Koliko si s svojim znanjem zmožen zaslužiti na prostem trgu brez vedrenja v državni firmi povej?
      Še za burek ne,ker ne znaš nič drugega.

     • Brane Ogrinc

      Torej mi boš ti dal za burek pametnjakovič boge tvoje stranke če jih sploh kaj imaš tvoje obnašanje ne pelje do dobrega biznisa ,Kar se mene tiče ne veš kaj in kdo sem zato prosim ne izzivaj bolše za tebe da da se umiriš in vodiš v miru naprej kar pač imaš toplo priporočam. Lepo bodi še naprej.

   • xtc

    Da razčistiva,težko mi boš kot zasebniku nakladal,saj vem kako je treba z firmo.
    Drćavno skledarji pa ste vedno problem zato vas je treba na zasebne firme,te vam hitro pristrižejo perutui in prizemljijo in ravno zato je v SLO tak odpor proti zasebnem sektorju,ker naredi red.

 • samotoje

  Mene najbolj jezi to, da imajo slabo izbiro snežnih frez.

  • RATATA

   Se je na RadiuSloPrvi pritožila ena gospa, da za praznik vseh Svetih ni mogla kupit sveče in jo je morala v trgovino kupit, v isti sapi pa so se ji tiste za PTT šalterji smilile, ker morajo vse sorte neumnosti prodajat.

   • samotoje

    Če bi šla pralni stroj kupit, ni problema. Bi ji ga dedec naložil, da se ji ne bi uboge šalterice smilile. Kaj so nekateri ljudje smotani.

    • RATATA

     Če bi ji pralni stroj moral naložit jaz, bi ji ga v avto brez gevihta, na pukl pa z njim vred.

 • jernej arko

  ČE privatizerate pošto, bo pošta samo tam kjer je dobiček, tok da se lahko Janševi volilci oz vaščani obrišejo pod nosom ker bo pošta samo v mestih.

  • Brane Ogrinc

   A je zdaj kaj drugače

   • xtc

    Ne sedaj vedrite v socialističnem javnem podjetju,ki bi ga radi spravili v nelikvidnost pufe naj pa pokrijemo mi.
    In še posebej zate filozof, paket iz Texasa je preko Fed EXa prispel do mene v 3 dneh toliko navadno pogostokrat rabite,da pride iz LJ do MB,Celja,NM in še kam v SLO.

    • Brane Ogrinc

     Te povabim da prideš delat k nam te bo minila volja do filozofiranja ti garantiram tolik od mene .Lepo te pozdravljam brez zamere.

     • xtc

      Imam svojo firmo tako,da me ne moreš nič prepričevat,poznam posle bolje kot ,ti-ki vidiš samo 1-15-20 ali kdaj imate plačo.

    • jernej arko

     k bodo pr nas lahko tko mučl delavce kokr v ameriki bodo tud pr nas lahko tko hitr pošto sortiral.

  • xtc

   Definitivno gre za blebetanje-pošta sodi pod vršenje javnih storitev,torej mora koncesionar izvrševati storitve na celotnem območju kot je določeno-kako bo pa vršil koncesijsko nalogo pa je njegov problem skratka javna služba se mora vršiti,ne nakladat.

   • jernej arko

    Sej bo enkrat na mesec poslal poštarja, k bo dovol pošte za tank bencina pokrit, če boš zamudu priporočeno pošto boš mogu pa u lublano pojno.

    • xtc

     Ne klati neumnosti bebec preberi si zakon o javni službi.

 • xtc

  No nekaj je ob kritičnih komentarjih zelo lepo vidno-privatizaciji se Slovenci na vse kriplje upirajo zadevo pa podpihujejo socialisti.
  Dejstvo je,da zasebne firme zadeve optimizirajo,skrčijo in tudi bolje plačajo na osnovi več naretega,tukaj pa se zaznava trend uravnilovke narediti ,čim manj in nenehno dvigovati stroške poslovanja in plačin poglavitna stvar je to,da bo lastnik imel dobiček-sicer pa ne poznam nikogar,ki bi šel nekaj delat ,da bi imel izgubo-razen socialistov.
  In še nekaj tudi loto greste špilat zato ,da bi imeli dobiček,a ne?Zakaj se zadetku nato ne odpoveste ,ker je pač “dobiček”?

 • NaKitoMiSedi

  Res ne vem od kje novinarju informacija, da imajo poštarji 1000 € neto plače???? Z veseljem mu pokažem mojo plačilno listo, ki jih še po 20 letih dela na dostavi, nikoli nisem videl…To so nepreverjeni in površni podatki…kar pa se tiče privatizacije, bi pa vi to najraje privatizirali s tem direktorjem, ki ga imamo sedaj, pa da dejansko postanemo sužnji….Vabim vas, pametnjakoviče, da se prijavite na delovno mesto pismonoše…saj jih pošta išče…pa da vas vidim, ob prvi plači, ki jo boste držali v rokah, seveda če boste zdržali en mesec v takih pogojih, ki jih komaj oddelamo tudi starejši in izkušenejši poštarji….ZATO VSI KI NISTE DELALI NA POŠTI TIŠINA…VI NOVINARJI, PA PREVERITE PODATKE TUDI PRI DELAVCIH OZ. SINDIKATIH, PREDNO PIŠETE O PLAČAH V DOSTAVI IN MANIPULACIJI!!!!

  • xtc

   Glej ne vem zakaj toliko napenjanja napiši odpoved in na trg dela ne socialo.

 • xtc

  Ko berem nekatere komentarje me je naravnost groza,definitivno nebi rad metal vse v isti koš a očitno je glavni problem ,da ima firma dobiček in da ne sme biti zasebna.
  Dajmo razčistiti nekaj nihče nima firme zato ,da dela izgubo in redi kup lenuhov.
  Definitivno je treba na pošti izvest prestrukturiranje in poenostavitve ter seveda nehat s tem,da neka upravnica sedi v svoji pisarni,tudi ona mora enako delati za šaltrom kot ostali,definitivno se pojavlja vse večji razkorak med realnostjo in čudnim svetom ,ki ga želijo zaposleni,gre za par pomembnih stvari,npr 6 urni delovnik in 4 dni v tednu?
  A me hecate?Že sedaj ne naredijo dovolj,če bi imekli pa manj delovnika bi pa več?
  Malo morgenIn to bi delali za isto plačo.Ja kdo bo pa kril razliko?Ja možnost samo dviga cen,dodatne smene ali stečaj.Definitivno teh stvari logika ne nese.
  Seveda privatizacija zadev reši del problema zadeve zavtomatiziraš in daš tisto na cesto,seveda nato tisto vpije zakaj tam je.
  Seveda pa taisti ljudje,ki jim npr moja firma vrši storitev zahtevajo striktno tako kot je v pogodbi,ne zanima jih ali bodo moji delavci delali dve izmeni,za vikend ali ponoči samo gotovo mora bit-toliko o dvoličnosti.
  Sicer pa je lep primer privatizacije sama LP,,ki e iz socialističnega redilca zabušantov in občinskih in političnih prisklednikov z privatizacijo postala vitka in dobičkonosna firma z le 175 nekdaj zaposlenih-torej?

 • xtc

  Tunek nadležen si-nakladaš koliki nick že?

  • Analitik

   Maš pa res polno cajta da komentiraš skor vsak post….boš še ti mogu za tekoči trak, al pa na pošto ko so tk lepe plače

   • xtc

    Živim od svoje firme ne kot ti od državnega korita bebo.

 • xtc

  Znimiva je neomajna želja levih ovac visenja na državnem zizku.

 • xtc

  Ja vem greš v “službo” oz kot v času SFRJ “na šiht”.

 • simon

  Znizajte ceno storitev pa bo.