[Ekskluzivno] Iz družbe Slovenski državni gozdovi odteka denar na vseh koncih!

Direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem in direktor SiDG Zlatko Ficko. (Foto: STA)

Na Nova24TV smo že poročali o sporni gradnji nove poslovne stavbe družbe v državni lasti SiGD v Kočevju, kjer je vrednost investicije narasla z začetnih 2,7 milijona evrov na skoraj sedem milijonov evrov, a to očitno še zdaleč ni edina afera. Kot nam je razkril dober poznavalec razmer v podjetju, naj bi SiDG z Zavodom za gozdove sklenili sporazum v vrednosti kar 280 tisoč evrov, ki naj bi bil poln fiktivnih postavk, po vsej verjetnosti pa s tem nameravajo krpati luknjo omenjenega zavoda, ki je poleti znašala milijon evrov, deloma so jo zakrpali pri finančnem in kmetijskem ministrstvu, manjkalo je le še 300 tisoč evrov. Prav tako naj bi se pri javnih dražbah hlodovine, ki jih izvaja SiDG dogajale nepravilnosti, med drugim naj bi bila izklicna cena postavljena pod ceno na ceniku, prav tako pa naj bi se nad zaposlenimi vršil mobing, s čimer jim je onemogočeno normalno delo.

Aferam v zvezi z družbo v stoodstotni državni lasti Slovenski državni gozdovi (SiDG) očitno ni videti konca, med drugim smo na Nova24TV že poročali o sporni gradnji nove poslovne stavbe Slovenskih državnih gozdov v Kočevju, kjer je vrednost investicije narasla z začetnih 2,7 milijona evrov na skoraj sedem milijonov evrov. Za spletni portal Nova24TV se je zdaj oglasil vir, ki je razkril kako iz SiDG pod vodstvom direktorja družbe in vplivnega člana DeSUS Zlatka Ficka odteka denar na vseh možnih koncih. SiDG je namreč sklenila sporazum z javnim Zavodom za gozdove Slovenije (ZGS) o sodelovanju pri skupni izbiri drevja za možni posek, pri pripravi podatkov za plan v letu 2020 in preliminarni plan gospodarjenja z državnimi gozdovi v letu 2021 pri označitvi meja parcel v lasti Republike Slovenije ter medsebojnim obveščanjem o tekočih delih v gozdovih, vrednost pa znaša kar 280 tisoč evrov.

SiDG prikrito financira ZGS, odlagališče odsluženih političnih kadrov z milijonsko luknjo
Kot poudarja naš vir, naj bi pri tem šlo za prikrito financiranje omenjenega javnega zavoda s strani SiDG, saj so izbira drevja za možni posek, priprava podatkov za plan v letu 2020, preliminarni plan gospodarjenja z državnimi gozdovi v letu 2021 in medsebojno obveščanje o tekočih delih v gozdovih že že plačane iz državnega proračuna. Prav tako naj bi bila označitev mej parcel v lasti Republike Slovenije pa je fiktivna postavka, saj je označitev mej v pristojnosti geodetske stroke.

Direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem (drugi z leve) in direktor SiDG Zlatko Ficko (drugi z desne). (Foto: STA)

Zdaj je jasno, kako bodo pri ZGD dobili 300 tisoč evrov, ki so jim manjkali še poleti
Takšno dogajanje je popolnoma smiselno, če le pomislimo, da je v zadnjem času postal pravo parkirišče za kadre, ki se v politiki s svojim delom niso izkazali, kakršen je nekdanji poslanec Liste Marjana Šarca Darij Krajčič, ki se je s položaja moral posloviti po kraji sendviča. ZGS sicer v zadnjem času stalno zmanjkuje denarja, kot so avgusta poročali pri Dnevniku, jim je za letošnje plače zaposlenih zmanjkalo kar milijon evrov, del manjkajočega denarja sta jim nato kmetijsko in finančno ministrstvo že odobrili, na slabih tristo tisočakov pa so še čakali. No, prav vrednost omenjenega sporazuma znaša približno 300 tisoč evrov. Kot je poročal Škandal24 je konec lanskega leta direktor ZGS Damjan Oražem sicer načrtoval odpustitev kar 15 odstotkov oz. 87 zaposlenih. Takšne prakse niso naključje, Oražem je namreč na funkcijo prišel decembra 2013, ko je predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan razrešil njegovega predhodnika, ponovno pa je bil imenovan za direktorja zavoda 12. decembra.

Dejan Židan

Z malomarnim ravnanjem SiDG dela milijonsko škodo davkoplačevalcem
Tu pa še ni konec nenavadnega dogajanja v okviru družbe SiDG, kot nam je nadalje sporočil vir, naj bi družba, ki hlodovino prodajala na javnih dražbah, a z materialom naj bi ravnali skrajno malomarno, hlodovino naj bi pogosto pustili kar propadati. Prav tako se pojavljajo zapleti na javnih dražbah, ob eni priložnosti, ko so prodajali 37.068,30 kubičnih metrov hlodovine, so izklicno ceno postavili kar pri 1.775.391,86 evrih, pa čeprav bi glede na veljaven cenik in stroške prevoza morala biti cena postavljena pri 2.208.782,71 evrih. Razlika torej znaša 433.390,85 evrov, toliko pa znaša tudi škoda družbe SiDG v lasti Republike Slovenije, torej je bila škoda povzročena davkoplačevalcem. Le vprašamo se lahko, koliko denarja izmed omenjene razlike se je nateklo tudi v zasebne žepe. Poleg poslovodstva družbe svoje naj v tem primeru svoje naloge ne bi opravil niti nadzorni svet.

Slovenski državni gozdovi (Foto: STA)

Slovenski državni gozdovi (Foto: STA)

Ficko naj bi nad zaposlenimi izvajal mobing in jim onemogočal normalno delo
Da se družba dobesedno ruši sama vase priča tudi dejstvo, da naj bi Ficko nad zaposlenimi izvajal mobing in jim onemogočal normalno delo, kar je bilo že prijavljeno pristojnim organom, med drugim Inšpektoratu Republike Slovenije za delo. Kot smo na Nova24TV že poročali, je imela družba SiDG veliko vrhunskih strokovnjakov brez političnih vizitk tranzicijske levice. Ficko se je odločil to spreobrniti in začel rušilno rušiti razmerje med zaposlenimi. Z enim ciljem, da družba postane “bankomat” stranke Desus: “Namesto da bi družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. predstavljala cvet strokovnjakov s področja gozdarstva iz cele Slovenije in zgled profesionalnega gospodarjenja z gozdovi, so predvsem zaposleni v centralnih službah, ki domujejo v drugih delih Slovenije, tarča intenzivnega šikaniranja in diskriminacije tako po vrednotenju njihovega dela, prevzemanju odgovornih funkcij v podjetju in zagotavljanju ustreznih delovnih pogojev.”

Razkriti del besedila, kjer je stranka DESUS za prilastitev SiDG imenovana kot “bankomat” omenjene družbe.

Rok Krajnc

 • Nakito Mijaši

  Je pri nas sploh še kje kjer je kaj državnega , tam kjer se politično strankarsko kadruje, da se ne krade?

  • SIMON ROZIC

   NI!

 • Antonius

  SiGD ali Slovenija? Ni razlike, ker v obeh primerih denar ponikne po kanalih v globoki državi.
  Razlika je samo v tem, da izvoljeni nastavljajo vodstveni kader po vseh mogočih firmah, ki so v lasti tistega, ki ima v lasti tudi SiGD.

 • Jan Kovalski

  Ta gozdarski kolhoz je bil ustanovljen na pobudo Dejana Židana.
  Za njega in tudi za ta slovenski kolhoz predlagam naziv Lubadar. Npr.:
  Dejan Židan Lubadar.
  Slovenski gozdni Lubadar (SGL).

  • borko

   kradejo vsi po vrsti od uprave do revirnih in podizvajalci gozdnih storitev,,,

   • SIMON ROZIC

    …dobro se znajdejo ti hostarski “partizani” ….kot vedno!

    • resnicaboli

     hoste so njihov dom.

 • Stajerka

  ……SD maslo……kjer je SD je gnojnica in smrad…….kaj pozitivnega lahko pripišemo njihovemu delovanju in uspešnosti……so v 90% vlad samostojne Slovenije in 100% v bivši državi….pa gre vse k hudiču, samo oni se ohranjajo pri koritu……niso vredni 1/2 žlice mlačne vode……

 • Stajerka

  ….MAFIJA…..še dobro, da SD ni uspela pasja procesija….

  CUBO, JURE JANKOVIĆ, NJEGOV NAJNOVEJŠI MERCEDES IN ALEKSANDER ČEFERIN
  Prestolnica, sobota zvečer!
  http://pozareport.si/post/488225/cubo-jure-jankovic-njegov-najnovejsi-mercedes-in-aleksander-ceferin

  • lena

   Nic novega o navezi Jankovic-Ceferin, tiste, ki nam spomin sluzi, se spomnimo, da je ata Ceferin ze branil na sodiscu ateja Jankovica. Torej vezi ostajajo!

 • dež

  Finančnih mahinacij ne bom komentiral, kot kaže ena črna luknja več za davkoplačevalce. In ena afera več, kjer bodo policija in pravosodje, deja vu, zopet pogrnili na celi črti.
  A če že pišete o odsluženih kadrih, je potrebno biti malo bolj konkreten, pa tudi korekten. Eno je zgodovinar, kot vodja inšpekcijskih služb (vemo koga imam v mislih, imena ne bom omenil, ker je nedelja), čisto nekaj drugega je doktor gozdarskih znanosti v državnem podjetju Slovenski državni gozdovi.
  V prispevku je namreč od odsluženih kadrov omenjen zgolj Darij Krajčič, bivši direktor Zavoda RS za varstvo narave. Ga moram vzeti v bran, ker on, če izpustimo kratek izlet v poslanske klopi, je stroka. Kdo bi pa lahko bil bolj primeren za službo ali direktorovanje v SiDG, če ne on ?

 • JANEZ GUS

  S svinjskim ministrom so si rdečuhi uredili nov bankomat za praznjenje izropane SlovenijeTo smo takoj vedeli.Kje je bilj stranka SLS.

 • Franc Šink

  Tako je če imajo hlapci vajeti v rokah.

  • SIMON ROZIC

   …je rekla moja pokojna mati; “ne bo se dobro končalo, če vladajo hlapci”!

 • Skrajno Desni

  Katastrofa, je v tej BALKANSKI Sloveniji ena sama institucija v kateri ne kradejo.

 • SIMON ROZIC

  In kaj se čudite, saj je bilo to “državno” podjetje ustanovljeno prav
  v namene sesanja davkoplačevalskega denarja in za bankomat levim
  barabam, ki z veliko žlico žrejo kamorkoli so “umeščeni”.
  Prava socialistična “tvrdka” ti SLDG, iz katere izčrpavajo vse, kar lahko!

 • RATATA

  Kompletna osamosvojena socjalistična respublika Slovenija d.o.o. je odlagališče odsluženih političnih kadrov z 40.000 milijonov veliko luknjo, ki raste 55 € na sekundo!

 • resnicaboli

  Zakaj pa mislite da so to ustanovili??

 • lena

  Seveda se ve, kdo je glavni na Ministrstvu za kmetijstvo in iz katere politicne stranke je. Tako se ni za cuditi, da se dogajajo lumparije na SiDG!

 • ludvig

  ..razni s.p. za sečnjo lesa potegnejo cca 1,5 mil eur v enem letu…

  • lena

   Ja in iz sp, je se vedno brez problema vzeti denar in ga zapakirati v kuverto, to pa nekomu dati v zep za podeljen biznis!

   • ludvig

    1,5 MIL EUR …20 EUR/M3 = 75.000m3 je ta s.p saniral… 5 takšnih sposobnih s.p. bi morali stvar rešiti v enem letu…

  • dež

   Od lubadarja poškodovanega drevja je za cca. 400 000 kubikov, škoda preko 100 milijonov. Zaradi tople jeseni, bo spomladi katastrofa še veliko večja. Cena za posek in odvoz smrekovega lesa je cca. 20 €/m3, tebe pa skrbi, da bi kdo preveč zaslužil. Pojdi v gozd, podri in oklesti smreko, razreži in odpelji, pa boš videl kakšen super(???) zaslužek je to.

 • Unikatna

  Še gozdove bodo izpraznili, ne samo državne blagajne! Na vseh koncih se krade na račun davkoplačevalcev! Mnogi so talentirani za kraje! Fuj…

 • mginko

  Na kratko – zopet se je izkazal ob ustanovitvi tega državnega korita, Židanova komunistična laž na vseh udbaških medijih. Pri drugorazrednem narodu ni demence v smislu demence pri mladih komunistih za izrečene večne vsakdanje laži za blefiranje naroda. In drugorazredni narod, še ostanite na dan volitev doma, da bodo taki židani vas nategovali še naprej !

 • Mirko

  Kaj je pa postavka “stroški plčailnega agenta” https://erar.si/placnik/23302/prejemnik/75204878/#transakcije
  ki znaša kar 28.303,24€ mesečno?

 • antimur

  Kjer imajo prekleti kučanisti in rdečezvezdaši svoje roparske parklje zraven, je povsod kriminal in oskrbovanje denarja za politično preživetje Kučana in njegove smrdljive golazni.

 • traktor

  Čisto vse kar je državno je zanič. Povsod se krade, dela malo in neodgovorno, službe pa se dobijo po vezah.

 • pesjanar

  Debeli oplojevalec pujsv pa se lepo smeji še nadalje se redi in se mu prav prisrčno jebe da je uničil kmetijstvo in druge panoge povezane z tem resorjem,lopov da mu ni enakega,enaki so tudi tisti kateri volijo to stranko prebarvanih komunistov,ne se bat brezveznih mesečnikov,resnična nevarnost nam preti iz zalege imenovane “sd”.

 • murgl

  “Z malomarnim ravnanjem SiDG dela milijonsko škodo davkoplačevalcem”. Ne bo držalo. Ne gre za malomarno ravnanje pač pa za načrtno tatvino. Vse je v naprej dogovorjeno.

 • xtc

  SMO NAJBOLJ BUTASTIM NI JASNO ZA KAJ GRE GRE ZA TO ,DA SE LES PRODAJA PA TUDI KRADE V ZAMENO ZA KAKE DENARNE KORISTI parim žagarjem v Sloveniji,ki so “na prasvi liniji2 in seveda v tujino za kaka nakazila v kake off shore račune.
  Poznam žagarja,ki je par let bolj kot ne životaril z zalogami hlodovine na njegove kapacitete,sedaj pa ko ima “zagotovljen posel s Slovenskimi gozdovi”pa so skladovnice razrasle se v enormne razmere.

 • tromaž

  Žalostno res žalostno, da edino surovino, ki ima Slovenija, ostaja še vedno plen, prej komunističnih narcizov, sedaj pa njihovih naslednikov mafijcev. Državni gozdovi niso nikdar bili državni, bili so vedno le plen državljanov v senci Centralnega Komiteja, sedaj Foruma 21. V povojni Sloveniji dokler je vladala med lesarji še tista predvojna pokončnost in strokovni ponos je bilo lesarstvo vzdržno, sčasoma z uvajanjem kolektivnega sistema, so stroki vzeli čast in oblast. Kremeniti, željni dela in uspeha se na žalost morajo odseliti. Oblast tu sedaj imajo lenuhi, proizvedeni v šoli lenuhov, celo za geje se izrazijo samo da ne delajo. Jejž’š je rekel nono, kamor ni gospodarja miši plešejo! Sedaj te miši že postajajo podgane in se celo razmnožujejo.
  Slovenci korenjaki – pa nič. Kakor pravi Boris Pahor in sedaj tudi Roman Vodeb: tako bo vse šlo fuč

 • jan Gedli

  Iz družbe Slovenski državni gozdovi odteka denar na vseh koncih – saj to je njen edini namen, vse ostalo je kozmetika.