[Energetski kaos] Po odklopu TEŠ iz omrežja odstopil direktor TEŠ Matjaž Vodušek

Matjaz Vodusek (foto: STA)

Slovenska energetika je v stanju neprestanega šoka, odkar je vlado prevzel “sončni kralj” Robert Golob. S položaja generalnega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je včeraj popoldne po informacijah Maribor24.si odstopil Matjaž Vodušek, ki je bil na čelu Teša od 1. januarja 2021.

Spomnimo, da so Termoelektrarno Šoštanj (Teš) na začudenje mnogih iz stroke v petek začasno izklopili iz omrežja. V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), katerega del je Teš, so namreč presodili, da lahko trenutno proizvedejo dovolj elektrike in da je smotrno s premogom varčevati za zimske mesece. Niso pa pojasnili, da bomo morali večino elektrike uvoziti. Vse to v državi, ki se že dolgo hvali s svojo energetsko neodvisnostjo.

V Tešu so takrat pojasnili, da Premogovnik Velenje zaradi tehničnih težav ne zagotavlja dovolj premoga. “Gre za preventivni izklop, da se kopiči energent. Premogovnik Velenje nam v tem trenutku ne zagotavlja pogodbenih obveznosti. Elektriko, ki bi jo sicer proizvedli, bo treba nadomestiti na trgu, trenutno so cene relativno ugodne. Če bodo ugodne razmere na trgu, bo izklop trajal dlje,” so dodali.

Teš bi moral imeti pri domači oskrbi z elektriko v času remonta Nuklearne elektrarne Krško (Nek) od 1. oktobra do 2. novembra, osrednjo vlogo. Finance so ob izklopu navajale, da bo treba v času, ko ne bosta delovala ne Teš ne Nek, približno 75 odstotkov elektrike uvoziti.

Kot je pred dnevi v daljšem zapisu dejal predsednik HSE Aleksander Mervar, razlogov za paniko ob hkratnem zaprtju Teš in Nek ni. Podobno pomirjujoči toni so danes prišli iz ministrstva za infastrukturo Bojana Kumra: “Elektroenergetski in plinski sistem sta zelo dinamična, saj se iz tedna v teden, včasih tudi iz dneva v dan spreminjajo okoliščine, na podlagi katerih je treba ukrepati sproti. Slovenija je, kar se tiče oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom, zelo dobro pripravljena. Naredili smo mnoge scenarije, tudi najhujše možne, za katere si niti ne moremo predstavljati, da bi se lahko uresničili.”

Vprašanje, ali so naredili scenarij, kjer dva dni po napovedi ustavitve Teš odstopi oseba, odgovorna za njegovo obratovanje, ki hkrati najbolje pozna pomembnost Teševega deleža pri sliki slovenske energetske dobave – torej sam direktor Matjaž Vodušek. Kaj se v resnici dogaja? Matjaž Vodušek je sicer nekdanji direktor Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO), konflikti z operativno nesposobnimi levimi vladami pa mu niso tuji. Vodušek je moral položaj na SODO namreč zapustiti po sporu z nekdanjo infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek.

Medtem v Sloveniji državni konglomerati Slovencem prodajajo elektriko po eni najvišjih cen v EU.

https://twitter.com/hrastelj/status/1582265236333432832?t=CJiee3tNiNGz2ySjF10p3w&s=19

“Brez panike!” bi dejal Mervar. “Pripravite denarnice!” bi dodal Kumer. “Zeleni prehod” ni poceni. Rdeči še manj.

Andrej Žitnik