fbpx

Epilog: Dodatnih 50 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja

Foto: STA

Komisija DZ za nadzor javnih financ je znova razpravljala o pripojitvi Factor banke in Probanke k DUTB. Banka Slovenije in finančno ministrstvo sta vnovič izpostavila, da banki sploh nista porabili vse predvidene kapitalske pomoči.

Komisija je vladi na seji v začetku februarja in pred zaključkom nadzorovane likvidacije obeh bank sredi februarja naložila, naj poskrbi za poročilo poslovodstva, revizijo pogodbe ter izdelavo vseh bilanc, ki so potrebne za pripojitev k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Člane je takrat zmotilo, da se je država v postopku poenostavljene pripojitve odpovedala uporabi določenih členov zakona o gospodarskih družbah, zaradi česar ne bo treba pripraviti poročila poslovodstva o pripojitvi, revizije pripojitve in izvesti skupščine.

Dragonja pojasnjuje …
Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je že takrat in danes ponovno pojasnil, zakaj to ni bilo potrebno, a so bili člani komisije ogorčeni, da vlada vseeno ni poskrbela za izvedbo naloženega ji sklepa.

Dragonja je zagotovil, da so v DZ medtem posredovali že vso zahtevano dokumentacijo, a je komisija danes kljub temu sprejela sklep, s katerim je vladi naložila, naj ji v 14 dneh posreduje dokumentacijo o reviziji pripojitve obeh bank k DUTB.

Neizkoriščenih 76 milijonov evrov
Medtem sta ministrstvo in vlada večkrat pojasnjevala dogajanje, danes pa sta Dragonja in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec znova ponovila, da banki nista izkoristili konec leta 2013 sprejet in s strani Evropske komisije odobren znesek dokapitalizacije ob zdrsu v nadzorovano likvidacijo.

Neizkoriščen znesek je znašal 76 milijonov evrov, sta spomnila Jazbec in Dragonja. Slednji je med drugim navedel tudi, da je imela Factor banka ob pripojitvi pozitiven kapital, torej so bila skupna sredstva banke večja kot obveznosti, medtem ko je Probanka izkazovala negativni kapital v višini 9,9 milijona evrov.

“Le nekaj kadrovskih rošad”
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec je povedal, da so ponovno sprožili postopke nadzora DUTB, ker se je po njihovem zadnjem poročilu o DUTB zgodilo “le nekaj kadrovskih rošad”. Konec aprila pa se je, kot je dodal, odločil še za začetek postopka pregledovanja nekaterih postopkov v zvezi s pripojitvijo obeh bank k DUTB, “ker se pojavljajo sumi o določenih nepravilnostih”.

N. K., STA