fbpx

Evropska komisija o Sloveniji: Stanje slabo, napoved pesimistična

Foto: STA

Švedska, Finska in Nemčija so sodeč po raziskavah Evropske komisije države z najbolj stabilnim gospodarstvom; v tem letu se bo stanje zanje kvečjemu še izboljšalo. Medtem ko se pri nas ukvarjamo pretežno z migranti in izplačevanjem dodatkov profesorjem, pa gospodarsko sidro Slovenije tone vedno globlje. Še več: Evropska komisija je glede naše prihodnosti res pesimistična.

Svetovni gospodarski forum (World Economic Forum) je ob koncu leta 2015 objavil rezultate raziskave Evropske komisije glede gospodarske situacije v posameznih državah Evropske unije in napoved za leto 2016. Severne in zahodne države so v dobrem ekonomskem položaju in bo tako, vsaj sodeč po rezultatih, tudi ostalo.

Stanje je slabo, napoved pa pesimistična
Sloveniji očitno tudi naj finančni minister Evrope prav nič ne pomaga – številke govorijo zase. Komisija opozarja na presenetljiv razcep med severnimi in južnimi državami EU. Na zemljevidu so države razdelili v štiri skupine glede na trenutno stanje in napoved za prihodnost. Slovenija spada med rdeče obarvano območje, kjer je “situacija slaba in pesimistična za naslednjih 12 mesecev”.

Vir: Eurostat

Vir: Eurostat

Raziskava Evropske komisije temelji na več kot 62 tisoč intervjujih, ki so jih septembra 2015 izvedli v vseh 28 državah članicah EU. Medtem ko se skandinavske in zahodne države ne bojijo za svojo prihodnost v gospodarstvu, je stanje v “južnih” državah, kot so jih – vključno s Slovenijo – poimenovali, sodeč po raziskavi zaskrbljujoče.

Visoki davki in ukinjanje olajšav ne bo pripomoglo k izboljšanju situacije
Slovenija slovi v Evropi kot neugodno davčno okolje za razvoj gospodarstva. Temu je minister Mramor želel še dodatno “pripomoči”, ko je naznanil svoj šopek davčnih reform.

Poleg podaljšanja četrtega dohodninskega razreda se Sloveniji tako obetajo še spremembe Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerimi finančno ministrstvo med drugim predlaga ukinitev olajšave za zaposlovanje in znižanje olajšave za investiranje ter za vlaganja v raziskave in razvoj. Dodaja še ukinitev ugodnosti pri družbah tveganega kapitala.

Navedene spremembe je želel Mramor uveljaviti že ob koncu preteklega leta, nato si je premislil in jih preložil na letošnje leto. Gotovo pa napovedi Evropske komisije, naj bodimo raje pesimistični, ne bodo spremenile – kvečjemu bomo postali okolje, ki bo razvoju gospodarstva še manj naklonjeno.

N. K., A. D.