fbpx

Finančniki: Dovolj je pritoževanja

Aleksander Zalaznik (foto: STA).

Razmere v Sloveniji niso tako slabe, kot kažejo lestvice konkurenčnosti, zato je pomembno, da se vlada osredotoči na krepitev optimizma v državi in na boljšo promocijo v tujini, so prepričani udeleženci konference FDI Summit Slovenia. Udeleženci so poleg spodbudnih ocen izpostavili tudi kritike glede davčne ureditve.

Generalni direktor Danfossa Trate in predsednik Združenja Manager Aleksander Zalaznik je na današnji mednarodni konferenci v Ljubljani dejal, da se je konkurenčnost v Sloveniji izboljšala, vendar po njegovem mnenju to ni dovolj. “Izboljšati jo moramo še bolj,” je poudaril.

Zalaznik je prepričan, da so Slovenci pesimistični, zato bi se morala vlada osredotočiti na krepitev optimizma v državi. Ko ljudje niso optimistični, ne investirajo, ne trošijo denarja in se samo pritožujejo, kako je vse slabo. “S pritoževanjem ne moreš zgraditi uspešnega gospodarstva,” je dejal.

Slovenci so motivirani in usposobljeni, a preveč samokritični
Denitza Weismantel iz Fraporta, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, je dejala, da so z investicijo doslej zelo zadovoljni. Prepričani so, da ima Slovenija velik potencial za razvoj prometa, tako potniškega kot tovornega. “Prepričani smo, da lahko v Sloveniji naredimo veliko,” je dejala. Pohvalila je tudi visoko usposobljenost in motiviranost zaposlenih, je pa opazila, da so Slovenci nagnjeni k precejšnji samokritičnosti.

Država po njenem mnenju lahko ponudi veliko tudi kot turistična destinacija. Vseeno pa bi bilo potrebno okrepiti trženje in promocijo Slovenije v tujini, saj zunaj nismo dovolj znani, čeprav lahko ponudimo veliko.

Finančniki kritični do davčne ureditve v Sloveniji
Glavni finančnik v Iskraemecu Bahaa Abdallah je kritičen do davčne ureditve in do dejstva, da mladi iščejo priložnosti v tujini, eno od ovir pa po njegovem mnenju predstavlja tudi birokracija. Prepričan je, da bi lahko Slovenija končno razmislila in se odločila, katerim področjem bo namenila davčne spodbude.

Do davčne ureditve je kritičen tudi prvi mož Slovenske industrije jekla – SIJ Anton Černih. Meni, da bi lahko izkoristili dobro lego Slovenije, vendar po njegovem ne razmišljamo dovolj, kaj lahko ponudimo tujim investitorjem. Predlaga, naj sledimo dobrim praksam drugih malih držav, npr. Švice.

N. K., STA