fbpx

Finec Janne Harjunpää: Nyberg in Mansson sta morala oditi zaradi političnih pritiskov

Foto: STA

”V svoji dolgoletni karieri še nikoli nisem videl tako hitre zamenjave vodstva, predvsem pa brez izbranih naslednikov,” je o menjavi na DUTB dejal Finec Janne Harjunpää.

Po zamenjavi izvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörna Manssona in Larsa Nyberga je včeraj sledila še policijska preiskava na sedežu DUTB. Porajajo se vedno večji dvomi o neodvisnosti družbe, klientelističnih interesih, vedno hujše pa so tudi kritike na račun vlade, ki se v poslovanje družbe močno vmešavajo. Tokrat se je na to temo oglasil še vodja upravljanja terjatev DUTB Janne Harjunpää.

Vmešavanje politike in medijev na družbo
Nyberg in Mansson sta po mnenju Janne Harjunpää gotovo morala oditi zaradi političnih pritiskov. V družbi DUTB se ukvarjajo z zelo odmevnimi primeri, ki so dvignili tudi veliko prahu. Očitno to nekaterim ni bilo všeč. ”V svoji dolgoletni karieri še nikoli nisem videl tako hitre zamenjave vodstva, predvsem pa brez izbranih naslednikov,” je za Televizijo Slovenija povedal Janne Harjunpää. Kot je še dodal, je celo lastnik izjavil, da sta delala dobro. Vse se je zgodilo zaradi nekaj tisoč evrov, medtem ko družba državo stane več milijonov na mesec. Harjunpää sklepa, da v tem primeru ne gre le za plače. Pred nedavnim je tudi sam izkusil pritiske s strani medijev in njihovo vmešavanje v delo družbe.

V Savi zavrnili predlog nevtralne revizije
O primeru Sava je Nyberg opozoril, da prihaja do velikega suma o korupciji. Predvsem ni znano, kam je izginil ves denar. Harjunpää je razložil, da si je Sava izposodila vsaj 250 milijonov evrov, medtem ko so naložbe v vzdrževanje in razvoj družbe Sava turizem nezadostne. Podjetje Sava d. d. je plačilno nesposobno, izgubilo je ves denar in kapital ter tudi veliko izposojenega denarja. Seveda javnost zanima, kam je izginil ves ta denar. DUTB je zato predlagala nevtralno, neodvisno revizijo, ki pa so jo v Savi zavrnili. Zavrnili so vstop tudi revizorju DUTB.

V primeru Sava upravičeno sprožena prisilna poravnava
Na DUTB so se s strani Save usule kritike, da so želeli z njihovim primerom zgolj zaslužiti. Na te očitke se je Harjunpää odzval, da DUTB deluje v interesu davkoplačevalcev ter da niso pridobitna organizacija. Ves denar, ki ga družba poskuša pridobiti nazaj, bi šel davkoplačevalcem. Z vodstvom Save so imeli v začetku sodelovanja odlične odnose, pomagali so jim pri izboljšanju ponudbe tako finančno kot s strokovnjaki. Ta podpora se je končala maja, ko so predstavili neprofesionalen načrt z velikimi pričakovanji o odpisu dolga in odlogu plačila upnikom ter brez pravih načrtov o izboljšanju poslovanja ali kakršnikoli prenovi poslovanja. Zaradi tega je bila sprožena prisilna poravnava. S tem Sava Turizem ni ogrožena, saj Sava d. d. uradno nima neposrednega vpliva na Savo Turizem.

Ni jasno, v čigavem interesu je Sava
Vlada je dejala, da je Sava in prenos njenega lastništva na Slovenski državni holding v nacionalnem interesu. Harjunpää je v intervjuju za Televizijo Slovenija dejal, da mu ni jasno, v čigavem interesu je ta sprememba lastništva, strokovno pa se ne more strinjati, da je to v interesu davkoplačevalcev. Verjetno je to v interesu uprave, da se na tak način zaščiti.

Dobri rezultati DUTB pri prejšnjih primerih
Družba DUTB po besedah Harjunpää posluje v dobro davkoplačevalcev, s preteklimi primeri pa lahko družba dokazuje svojo uspešnost. Med temi navaja primer Cimosa, ACH in Elan. “Z gotovostjo lahko trdijo, da so izvedli nekatere ključne postopke in pridobili nazaj denar, s čimer niso težav zgolj prelagali, kot je bila to prej ustaljena praksa v Sloveniji,” je še dodal Harjunpää.

M. G.