fbpx

[FOTO in VIDEO] Janez Janša s predsedniško kandidatko Romano Tomc na 22. tradicionalnem kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi: “Proizvodnja v Sloveniji, izdelkov, ki so tukaj razstavljeni, je napredovala”

Predsednik SD Janez Janša in predsedniška kandidatka Romana Tomc (foto: Matej Zorko)

V Komendi so pripravili že 22. tradicionalni jesenski kmetijsko-obrtni sejem. Na sejmu, kjer ni vstopnine in je organizirano brezplačno parkiranje, gostinska ponudba pa je kakovostna, so predstavili najnovejše dosežke s področja strojev in opreme za poljedelstvo, živinorejo, sadjarstvo, vinogradništvo ter vrtnarstvo. Sejem, ki je bil za obiskovalce v petek odprt od 10. do 18., v soboto in nedeljo pa od 9. do 18. ure, je obiskala tudi kandidatka SDS za predsednico države Romana Tomc.

Na sejemskem prostoru, ki se razteza na 46 tisoč kvadratnih metrih površine, se je predstavilo več kot 630 razstavljavcev, prisotni pa so bili tudi ponudniki mehanizacije, opreme in storitev s področja gradbeništva, komunale, ogrevanja in transporta. Na sejmu, ki ga organizira Konjeniški klub Komenda, so si obiskovalci lahko ogledali ponudbo stavbnega pohištva in opreme ter opreme za vrt. Predstavili so se tudi razstavljavci, ki so povezani s kmetijstvom. Ti so imeli razstavljene svoje stroje in opremo za živilsko industrijo, sredstva za prehrano in zaščito živali ter sredstva za prehrano in varstvo rastlin.

Kmetijsko-obrtni sejem v Komendi (foto: Matej Zorko)

Evropska poslanka in predsedniška kandidatka Romana Tomc je dejala, da so si ogledali celoten sejem in so se na nekaterih območjih tudi malce dlje zadržali ter kakšno stvar kupili. “Danes tukaj vidimo ogromno kmetijske mehanizacije, predvsem zelo, zelo velikih traktorjev. Včasih so bile to malo manjše zadeve, danes pa se je očitno razvoj premaknil tudi na to področje. Super, da temu razvoju sledimo, to se mi zdi zelo pomembno.” Takšne prireditve, kot je bil ta sejem, Tomčeva podpira, saj meni, da so tukaj ravno tisti, ki se s tem ukvarjajo.

Evropska poslanka in predsedniška kandidatka Romana Tomc (foto: Matej Zorko)

Organizatorji jesenskega kmetijsko-obrtnega sejma v Komendi so poleg Tomčeve gostili še druge predstavnike največje opozicijske stranke. Vodenega ogleda sejma so se v soboto udeležili predsednik SDS Janez Janša in poslanci mag. Branko Grims, mag. Marko Pogačnik in Žan Mahnič ter predsednik Gospodarsko-podjetniškega foruma pri SDS Branko Bračko.

Predsednik Gospodarsko-podjetniškega foruma pri SDS Branko Bračko (foto: Nova24TV)

Predsednik SDS Janez Janša je povedal, da rad in veliko hodi po različnih sejmih. “In ta sejem v Komendi je nekaj posebnega, zato ker je nastal praktično iz nič. Čestitke gospodu Lahu za ta podvig.” Janša je dodal, da je ta sejem nekaj posebnega predvsem zato, ker je to sejem, kamor brez kakršne zelo velike nacionalne reklame razstavljavci radi pridejo, pa tudi zato, ker je veliko obiskovalcev in ker lahko veliko prodajo. “Cene sejemskega prostora so tudi dostopne in se podjetnikov ne odira. To je formula uspeha za vsak sejem. Tisti, ki pridemo kot obiskovalci, pa vidimo tukaj tudi precej napredka glede na prejšnja leta, proizvodnja v Sloveniji vseh teh izdelkov, ki so tukaj razstavljeni, je napredovala.  Tako v smislu kakovosti kot kvantitete.”

Predsednik Gospodarsko-podjetniškega foruma pri SDS Branko Bračko je dejal, da je kot gospodarstvenik še posebej vesel, da se je lahko udeležil tega sejma skupaj s predsedniško kandidatko Romano Tomc, saj je prepričan, da je najboljša kandidatka in bo tudi, ko bo predsednica, razumela in bo lahko za gospodarstvo ter kmetijstvo veliko naredila. “Vsaka prireditev, vsaka predstavitev gospodarstva, kmetijstva je izrednega pomena. Na takšnih sejmih se na malem mestu vidi in lahko tudi preizkusi veliko različnih tehnologij in tehnik,” je še dodal.

Predstavniki SDS na kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi (foto: Matej Zorko)

Na sejmu ni manjkala niti ponudba lokalne hrane, predvsem mesnih in mlečnih izdelkov, pridelane in predelane na slovenskih kmetijah. “Poleg lepega vremena in zanimivih ljudi in zelo velike gneče se ravno kakovost vidi,” je še povedal Janša. Razstavljena je bila tudi drobna obrt, saj je bilo mogoče kupiti vse, od slovenskih lončenih in keramičnih izdelkov do različnih ščetk in krtač. “To ni več neko srečanje vsega, kar se da prodati tam, kjer je velika množica ljudi, ampak je tudi zelo veliko kakovostnih izdelkov in ti izdelki so tudi ustrezno predstavljeni. Embalaža in dizajn sta na bistveno višji stopnji kot pa pred desetimi leti na različnih sejmih v Sloveniji. Videl sem tudi, da je veliko stvari, ki so zanimive za otroke in za vzgojo otrok, zato da njim približajo dela na zemlji, na kmetiji, in naslednjič pridem z družino,” je zaključil Janez Janša.

I. K.