fbpx

[Foto] Jezni protestniki pred Alpino: “Cmerar, za migrante maš, za šuštarje pa ne.”

Foto: Tadej Oblak

Za katastrofalnimi napovedmi Alpine, da se le-ta sooča z rdečimi številkami in bo posledično morala odpuščati, ter drago svetovalno pogodbo s svetovalnim podjetjem Admetam Business Consulting se skrivajo hude klientelistične povezave. Direktorica Barbara Vtič Vraničar je tesno povezana z izvršnim direktorjem slabe banke Janezom Škrubejem, ta pa z družbo Admetam.

V žirovskem podjetju Alpina se soočajo z resnimi težavami, saj se poleg napovedi o odpuščanju zaposlenih omenja tudi selitev proizvodnje. Vse to naj bi bilo načrtovano po navodilih svetovalne hiše Admetam Business Consulting, ki je posel dobila brez javnega razpisa in po navodilih DUTB, preko izvršnega direktorja DUTB Janeza Škrubeja. Ta je namreč nastavil tudi sedanjo direktorico Alpine Barbaro Vtič Vraničar – v zameno za 3 milijone evrov sredstev za prestrukturiranje Alpine pa je ta morala skleniti pogodbo z dragimi svetovalci, ki so povezani s Škrubejom. Svetovalna hiša Admetam Business Consulting prav tako svetuje večim podjetjem v Sloveniji.

.

Naj omenimo, da je pred prihodom sedanje direktorice podjetje uspešno vodil Matjaž Delopst, ki je zadnji dve leti ustvarjal pozitivno poslovanje, in to brez dodatnih posojil. Ker je Alpina lani v postopku prisilne poravnave postala last DUTB in ker Delopst ni pristal na nekatere zahteve vodstva slabe banke, je moral oditi s položaja.

Direktorica Alpine Barbara Vtič Vraničar in izvršni direktor slabe banke Janez Škrubej (foto: STA)

Direktorica Alpine Barbara Vtič Vraničar in izvršni direktor slabe banke Janez Škrubej (foto: STA).

V stečaj spravila že ŠC Pohorje
Po odhodu direktorja Delopsta s položaja je DUTB na njegovo mesto imenovala Barbaro Vtič Vraničar. Vraničarjeva je bila pred tem direktorica Športnega centra Pohorje, ki pa ga je spravila v stečaj, s čimer je povzročila veliko škodo za mariborski turizem.

Takoj po nastopu funkcije direktorice družbe Alpina je Vraničarjeva najela drage svetovalce in brez javnega razpisa sklenila pogodbo s svetovalnim podjetjem Admetam Business Consulting v vrednosti enega milijona evrov na leto – še pred sklenitvijo omenjene pogodbe pa je DUTB Alpini namenila 3 milijone evrov denarja za prestrukturiranje družbe. Za tem dekretom naj bi stal izvršni direktor slabe banke Janez Škrubej, za katerega so bila dodeljena sredstva pogoj, da Alpina sklene svetovalno pogodbo z družbo Admetam.

Slaven Čuić- Poslovni in osebni prijatelj Janeza Škrubeja (Foto: Admetam)

Slaven Čuić – poslovni in osebni prijatelj Janeza Škrubeja. Foto: Admetam

Močne interesne povezave med DUTB-Admetam-Alpino
V vrhu svetovalnega podjetja Admetam je zaposlen tudi Slaven Čuić, ki Škrubeja pozna še iz revizijske hiše Deloitte, kjer sta bila sodelavca, pa tudi sicer sta dobra prijatelja. Zaradi omenjenih povezav obstaja velika verjetnost, da so v ozadju povezav med Čuićem, Vraničarjevo in Škrubejem veliki finančni interesi in delitve provizij. Škandalozno pri vsem tem pa je dejstvo, da bo od 3 milijonov evrov, namenjenih za prestrukturiranje, le 800 tisoč namenjenih za odpravnine 150 – in ne 55, kot to omenja direktorica Vraničarjeva – odpuščenih delavcev.

Številni opozarjajo na spornost pogodbe
Po naših informacijah sta svetovalno pogodbo Alpine z Admetamom pregledala tudi nekdanja direktorja Alpine Martin Kopač ter Bojan Starman – in bila pri tem zgrožena. Nekdanja direktorja sta kot uspešna menedžerja predstavila tudi svoj predlog za prestrukturiranje tega za Žiri in celotno Poljansko regijo pomembnega podjetja. Zato zaposleni v Alpini, lokalna skupnost, župana občine Žiri Janez Žakelj in Gorenja vas-Poljane Milan Čadež ter številni drugi zahtevajo razrešitev direktorice, prekinitev pogodbe z Admetanom, ustavitev odpuščanja ter prestrukturiranje družbe z drugačno poslovno strategijo.

Danes ob 14. uri se je pred Alpino odvijal protest proti odpuščanju, preselitvi in vodstvu omenjene družbe.

M. P.