fbpx

[Foto] V slovenskih trgovinah že gneča, a razloga za paniko ni, saj je živil dovolj!

Foto: družbena omrežja

V slovenskih trgovinah smo v teh dneh priča prizorom, ki se jih spomnimo iz socializma. Vrste pred trgovinami, prazne police v nekaterih trgovinah, a s to razliko, da se police kmalu spet napolnijo. Prav je, da si državljani ustvarimo zaloge živil ter omejimo število obiskov trgovin na minimum, saj tako zmanjšamo možnosti za okužbo z novim koronavirusom. A razloga za paniko ni, saj je v Sloveniji trenutno na voljo dovolj vseh vrst živil. Kot je v četrtek sporočila ministrica za kmetijstvo, prihaja do delnih motenj le pri oskrbi s svežim sadjem in zelenjavo, ki jih med 35 in 40 odstotkov uvozimo iz Italije, zaradi zmanjšanega povpraševanja pa prihaja do težav pri izvozu mleka v Italijo. “Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke – ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem,” je poudarila Pivčeva.

Ob izbruhu novega koronavirusa iz terena v uredništvo tekom dneva prejemamo številne fotografije slovenskih trgovin, ki prikazujejo vrste pred vhodi v trgovine in prazne police. Prav je, da si državljani ustvarimo razumne zaloge živil v gospodinjstvih, ob tem pa je dobro, da zmanjšamo obiske trgovin na minimum ter pri tem upoštevamo preventivne nasvete, saj tako zmanjšamo možnosti za okužbo. A police so kljub povečanemu povpraševanju kmalu spet polne, za zdaj pa ni razloga za paniko. Strah, da bi ostali brez hrane je odveč, saj nismo več v socializmu in dobava poteka pretežno normalno. Tudi morebitni izpadi dobav iz tujine niso kritični, saj imamo v Sloveniji lastno proizvodnjo živil.

Ministrica za kmetijstvo sporočila, da ne primanjkuje nobene vrste živil
Na četrtkovi novinarski konferenci predsednikov strank nove koalicije je sicer ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec sporočila, da v Sloveniji ne primanjkuje nobene vrste živil. Pristojne službe se ob tem osredotočajo na čim bolj nemoteno preskrbo s hrano, pri čemer pozorno spremljajo izpade pri dobavi.

Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše ter predsednikov koalicijskih strank Zdravka Počivalška, Mateja Tonina in Aleksandre Pivec, na kateri so predstavili nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa. (Foto: STA)

Delno motena le oskrba s svežim sadjem in zelenjavo in izvoz mleka v Italijo
Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj ju Slovenija med 35 in 40 odstotkov uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve, navaja STA. Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu mleka; gre za 160.000 litrov dnevno. Čim več tega mleka bodo poskušali spremeniti v mleko v prahu, tudi za povečanje državnih blagovnih rezerv. Te nameravajo okrepiti tudi z mesom.

Foto: družbena omrežja

Pivčeva državljane pozvala h kupovanju slovenskih izdelkov
“Ob tem državljane pozivamo, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke – ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem,” je poudarila Pivčeva. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj.

Foto: družbena omrežja

Rok Krajnc